İstanbul'da kadın örgütleri Leyla Güven için bir araya geldi

Çok sayıda kadın örgütü, Leyla Güven için bir araya geldi. Toplantıya mesaj gönderen Güven, "Fiziğim zorlasa da beynim bana moral veriyor. Başarmaya yakınız" dedi.

“Leyla ile dayanışan ve ses veren kadınlar” sloganı etrafında bir araya gelen kadınlar, İmralı tecridinin kaldırılması için 114 gündür açlık grevinde olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven için topladıkları imzaları İstanbul Taksim'de bulunan bir otelde düzenledikleri toplantıyla açıkladı. İlk olarak Leyla Güven’in kadınlara gönderdiği mesaj okundu.

GÜVEN'İN MESAJI

Güven’in kadınlara gönderdiği mesaj şöyle: 

“Merhaba sevgili kadınlar, öncelikle 8 Mart haftasındayız. Bütün dünya kadınlarının ve sizlerin 8 Mart direniş gününü kutluyorum ve inanıyorum ki her gelen yeni gün, yeni 8 Mart’lar daha özgür günlerin müjdesi olacak. 8 Mart'larda bizler kadınların yani toplumun taleplerini alanlarda haykıracağız. Her gün direnişi yükselterek kadının toplum içerisindeki haklarını ve hukukunu en üst seviyeye ulaştıracağız. Bundan hiç şüphemiz yok. Cezaevlerinde yüzlerce arkadaşımız de böyle diyor. Tarih boyunca demokrasinin özgürlüklerin artması kadının hak ettiği yere gelebilmesi için kadınlar birçok eyleme öncülük yapmışlardır. Ben de böyle bir eylemin öncülüğünü yapmaktan onur duyuyorum. Ben birçok kimlik taşıyorum ve çoğunu ben seçmedim. Ben kendim karar veremedim birçok konuda. Hayatıma dair bütün kararları kendim almadım. Örneğin feminist olmak kararını kendim aldım. Eylem kararını da kendim verdim. Kendi kafamda tasarlayarak her şeyi tek başıma adeta ilmek ilmek ördüm ve bu greve öyle başladım. Hâlâ da ruhen kendimi iyi hissediyorum. Fiziğim zorlasa da beynim bana moral veriyor. Kendi kararımı kendim verdim. Sizlerin bir araya gelmesi çok değerli. Kadın mücadelesi çok anlamlıdır. Kadın ziyaretçiler bana ayrı bir coşku veriyor. O açıdan biz diyoruz ki bir kadın şiddet görüyorsa bütün kadınlar şiddet görüyordur. Bir araya gelen bütün yüreklere ve canlar sevgilerimi iletiyorum. Başarmaya çok yakınız. Kendimi şanslı hissediyorum, değerli arkadaşlarım ve yoldaşlarımdan dolayı. Gelecek 8 Mart’larda olacağımızın umudunu taşıyorum. İyi ki ben de sizin arkadaşınız ve yoldaşınızım. Hoşçakalın.”

525 kadın örgütü ve kadın tarafından hazırlanan ortak basın metni yazar Ayşegül Devecioğlu tarafından okundu.  

'LEYLA GÜVEN HAYATA SAHİP ÇIKIYOR'

Ortak metinde ise şu ifadeler yer aldı:

"Duymak, ses vermek yaşatır. Depremlerden hatırlarız ‘Orada kimse var mı’ diyen sesi. Can kurtarmanın çabasıdır o ses. Bir ses gelsin diye umut ederiz. Yaşamın sesidir o. Leyla Güven orada Diyarbakır’da. Hayata sahip çıkmak için açlık grevinde.Uzun yıllar Türkiye’de kadın mücadelesi yürütmüş, belediye başkanlığı yapmış seçmenin yüzde 71 oyunu alarak Hakkari milletvekili olmuş, barış ve demokrasi mücadelesinin uzun yol koşucusu Leyla Güven orada. Barış istiyor sadece. Bedeniyle. Duymadık, görmedik bilmiyoruz diyemeyiz. Leyla Güven orada, Diyarbakır’da. Ölümlerden yorulmadık mı... 'Başkanlarının hayatından daha değerli değil hayatım' diyen bir seçilmişim diğerkamlığından etkilenmedik mi? Hayatın gücü yaşatabiliyorsak bir güç. Zaman daralıyor. Yakın tarihimiz elimizden kayan yüzlerce yaşamla dolu. Yeni kayıpları taşımaya gücümüz yok. Biz kadınlar hayatı savunuyor Leyla ile dayanışıyoruz.”

'KADINLAR DAHA ÇOK ŞEY YAPMALI'

Etkinlikte söz alan kadınların mesajları da şöyle:

Barış aktivisti Nimet Tanrıkulu: "Leyla’nın eylemine barış yolcuğuna çıkma olarak baktım. Leyla eyleme kendisinin karar verdiğini ve en fazla kadınların tecrit altında olduğunu söyledi. Yaşadığımız süreç çok zorlu bir süreç ve Leyla bunu kendi bize düşen yaşamı savunmak ve Leyla’ya ses vererek bunu savunmak. Kadınların çok şey yapması gerekiyor. Onun için bir araya gelelim. O yaşadığında barışın yolu açılacaktır. Leyla’ya söz olalım."

‘LEYLA BİZE ÖNCÜ OLDU'

Demokrasi İçin Birlik (DİB) Girişimi’nden Nesteren Davutoğlu: "Leyla Güven'i ziyaretimizin ardından tanıdım. Solmuş bedeni ve ışık saçan yüzüyle tanıdım. Sarılasım geldi ve kendimi zor tuttum. Türk kulağıyla dinledim. Oradan öyle bir çıktım ki bu benim bir kardeşimdir ve yasalar uygulanmalıdır. Bu hepimizin altında duracağı şemsiye olmalıdır diye düşünüyorum. Hakkımızı alalım diye Leyla bize öncü oldu."

‘LEYLA GÜVEN BİZE HADİ DİYOR'

Tarihçi Ayşe Erzan: "Leyla’nı çağrısı sadece bize değil. Bu savaş artık bitmeli ve bu haksızlıklar sona ermeli. Bu yasal hakları savunmak, barış mücadelesinin de kendisidir. Leyla Güven ‘hadi' diyor bize. Herkesin bu talebi dile getirmesini ve bu hakların ihlal edilmemesini duyarlılığı arttırmayı istiyor. Bir kadının kendi elindeki tek en kıymetli şeyi yani yaşamı ortaya koyuyor. Bunu anlamasını istedi ve hepimiz onun sesi olmalıyız."

‘TALEBİNİ GÖRÜNÜR KILMALIYIZ; SESSİZLİK ÖLDÜRÜR'

HDK Eş Sözcüsü ve HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit:

"Güven’le çok fazla mesaimiz oldu. Bu süreç toplamda hukuksuz bir süreç diyordu. Tahliye dahil olmak üzere talebi olmamıştı. Talep çok yalın. Hukuksuzluğun kalkmasını istiyor. Bu kadar açık ve yasadan kaynağını alan bir talep ve ne yazık ki 114 gündür bir açlık grevi devam ediyor. Bugün itibarıyla bütün siyasi tutsaklar bedenlerini açlık grevlerine yatırdılar. Bu talebi sahiplenmek çok önemli. Biz kadınlar barış olsun istiyoruz ve kendimizi özgür hissedeceğimiz bir ülke olsun istiyoruz. Bizim de bu mücadeleye ses olmamız gerekiyor. Leyla’nın taleplerini görünür kılmak gerekiyor. Sessizliğe bürünmek öldürür.”