İran’da zorla evlilikler intihar nedeni

İran’da genç kadınlar ve kız çocuklarının zorla evlendirilmeleri, intihar vakalarının en önemli nedenlerinden biri olarak değerlendiriliyor.

İran’ın güney batısındaki Kohgiluye ve Buyer Ahmed Eyaleti’nde genç kadınların bedenlerini ateşe vererek intihar etmelerindeki en önemli nedenlerden birinin zorla evlilikler olduğu bildirildi.

Tabnak sitesine göre Mayıs ayı sonunda hükümet görevlileri ile yapılan bir toplantı sırasına konuşan eyaletteki Dişmuk okulu rektörü Muhammed Newrozi-nia, “Genç kızların Dişmuk’taki okulları terk etmesinin en yaygın nedenini, duygusal ve psikolojik olgunlukları hesaba katılmadan ve sadece dini yaşı göz önüne alınarak erken evlilikler oluşturuyor” dedi.

Eyaletin en büyük ve aynı zamanda en dezavantajlı bölgesi olan Dişmuk’ta bazı köylerde okul yok. Yoksulluk ve yol gibi uygun altyapının olmayışı, ailelerin çocuklarını okula göndermeleri önünde engel oluşturuyor.

Dişmuk’ta genç kadınların bedenlerini ateşe vererek intihar vakaları çok yüksek düzeylerdi. Hemen her üç ayda bir genç kadın bedenini ateşe veriyor.

Newrozi-nia, bu bölgedeki 435 öğretmenden sadece 36’sının (yüzde 8.3) kadın olduğunu söylerken, öğrencilerin yüzde 45’inin kız çocuklarından oluştuğuna dikkat çekti. Geleneksel bir yapıya sahip olan bölgede, karma sınıflara karşı ağır ön yargılar ve toplumsal baskılar var. Aileler, kız çocuklarının eğitimlerine devam etmesini engelliyor.