İran’da tutuklu iki araştırmacıdan açlık ve susuzluk grevi

İran rejimin tutukladığı Fransız ve Avustralyalı iki araştırmacı, “üretilmiş suçlamalar”, “psikolojik işkence” ve “insan hakkı ihlallerine” karşı süresiz açlık ve susuzluk grevi başlattıklarını duyurdu.

Fransız-İran vatandaşı antropolog Fariba Abdelkhah ve Avustralyalı araştırmacı Kylie Moore-Gilbert, 24 Aralık’ta tutuklu oldukları cezaevinde süresiz açlık ve susuzluk grevi başlattıklarını duyurdu.

Her iki araştırmacı, kendileri gibi “haksız bir şekilde cezaevine konulan İran ve Ortadoğu’daki tüm araştırmacılar ve akademisyenler adına” açlık grevi başlattıklarını belirtti.

Tutuldukları Tahran’daki Evin cezaevinden mektup gönderen akademisyenler, haklarındaki suçlamaların “üretilmiş suçlamalar” olduğunu belirtirken, psikolojik işkence ve insan hakları ihlallerine maruz kaldıklarını kaydetti.

Paris Siyasal Bilimler Fakültesi’ndeki Uluslararası Araştırmalar Merkezi’nde araştırmalar müdürü olan Fariba Abdelkhah, Haziran ayından beri tutuklu bulunuyor. İran yönetimi, araştırmacının çifte vatandaşlığını kabul etmiyor. Devrim Muhafızları’nın elinde bulunan Abdelkhah, casuslukla suçlanıyor.

Ortadoğu’da protesto hareketleri uzmanı Avustralyalı Kylie Moore-Gilbert, Melbourne üniversitesi araştırmacısı olarak tanınıyor. Eylül 2018’den beri tutuklu bulunan Moore-Gilbert, casusluk suçlamasıyla 10 yıl hapse mahkum edildi.

Ekim 2019’da Roland Marchal isimli başkan bir Fransız araştırmacı da tutuklanmıştı. Marchal’ın neden tutuklandığı bilinmiyor. Fransa daha önce bir çok kez araştırmacıların serbest bırakılmasını istemişti. Her iki Fransız tutuklunun İran tarafından, nükleer silahlar konusundaki müzakereler çerçevesine veya Fransa’da tutuklu olan ve ABD’nin iadesini istediği İranlı nükleer bir uzmanın serbest bırakılması karşılığında pazarlık malzemesi olarak kullanılabileceği belirtiliyor.

Üç yıldır tutuklu olan bir Amerikalı öğrenci Aralık ayı başında, Washington ile Tahran arasındaki bir takas çerçevesinde serbest bırakılmıştı. ABD de geçen yıl tutuklanan bir İranlı bilim insanına karşı suçlamaları kaldırmıştı.