İHD: Kadınlar hem devletten hem de aile içinde şiddet görüyor

İHD, 2022 yılında Ege bölgesinde kadınlara yönelik 504 hak ihlalinin yaşandığını açıkladı, devlet ve aile şiddetinin arttığına dikkat çekti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, 2022 yılında Aydın, Afyon, Balıkesir, Muğla, Manisa, Uşak, Burdur, Isparta, Denizli, Kütahya ve İzmir illerinde kadınlara yönelik yaşanan hak ihlali raporunu açıkladı. Dernek binasında yapılan basın toplantısı ile açıklanan raporu, İHD Yöneticisi Cemile Karakaş okudu.

Kadına yönelik şiddetin temelinde psikolojik, sosyolojik, kültürel ve ekonomik birçok neden yer aldığını ifade eden Karakaş, özellikle son yıllarda kadına yönelik şiddet ve özellikle fiziksel şiddet ve kadın katliamlarının arttığını söyledi. Kadınların en çok evlerinde şiddete maruz kaldığını vurgulayan Karakaş, "Aile içi şiddetin ise hem kadınlar hem de o ailede yaşayan çocuklar için çok ciddi psikolojik etkileri olabilmektedir. Bu durum ise kadına yönelik şiddetin, toplumu direkt olarak etkileyen ciddi bir toplumsal sorun olduğunu tekrar gözler önüne sermektedir” dedi.  

DEVLET ŞİDDETİ

Kadınların hem aile hem de devlet şiddetine maruz kaldığını söyleyen Karakaş, “Kadınlar hem aile içinde hem devlet tarafından sürekli baskı ve şiddet görmüş, hatta fiziki şiddete varıncaya kadar tehdit edilmiş, ajanlaştırma dayatılmış, kadının kendini ifade edebilme, yaşam içinde var olma çabası elinden alınmaya çalışılmıştır” diye belirtti.

TUTSAK KADINLARA ŞİDDET

Kadınların, cezaevlerinde de hak ihlallerine maruz kaldığını vurgulayan Karakaş, "Hapishanelerde; tecrit, işkence ve yaşam hakkı ihlalleri, hasta mahpusların tedavi ve sağlığa erişimine dair ihlaller, yaşı ilerlemiş mahpusların sağlığa erişimde yaşadığı ihlaller, koğuşların aşırı doluluğundan kaynaklı yaşanan sağlık sorunları ve psikolojik sorunlardan kaynaklı ihlaller, sebepsiz infaz yakmalardan kaynaklı ihlaller 2022 yılında da artarak devam etmiş ve çözümsüzlük hala devam etmektedir” dedi.

Karakaş, Ege bölge illerinde toplam 504 kadın hak ihlalinin yaşandığını açıkladı.