Çocuk tecavüzüne evlilik affı İsveç Parlamentosu'nun gündeminde

İsveç Bağımsız Milletvekili Amineh Kakabaveh, AKP hükümetinin 2. Yargı Paketi'yle yasallaştırmaya çalıştığı çocuk tecavüzünün evlilikle meşrulaştırmak istemesini yazılı bir soru önergesiyle İsveç Parlamentosu'nun gündemine taşıdı.

İsviçre Parlamentosu'na verdiği önergede Türkiye'de kadın düşmanı politikaların giderek yaygınlaştığını belirten Bağımsız Milletvekili Amineh Kakabaveh, 2016 yılında çocukların tecavüzcüsüyle evlendirmelerini öngören ve yoğun tepkiler sonucu geri çekilen yasa tasarısının yeniden gündeme getirildiğine dikkat çekti.

Yasa tasarısının ataerkil anlayışın bir ürünü olduğunun altını çizen Kakabaveh, ”Tecavüze uğramalarının suçu kız çocuklarına yıkılıyor. Tecavüzcü tecavüz ettiği çocukla evlenmeyi kabul ettiğinde beraat ediyor. Utanç kız çocuklarının tecavüzcüsüyle evlenmesiyle temizleniyor” dedi.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP'nin çocuklara tecavüzleri meşrulaştıran yasa tasarısının insan haklarına yönelik bir suç oluşturduğu gibi tüm dünya kadın ve çocuklarını aşağıladığını belirtti.

İSVEÇ, TÜRKİYE'NİN BÜYÜKELCİSİNİ ÇAĞIRMALI

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde'den Türkiye'nin İsveç Büyükelçisini makamına çağırmasını ve yasa tasarısını protesto etmesini istedi.

Aynı zamanda namus ve töreden kaynaklı baskı ve şiddete karşı çalışma yürüten ”Ne Fahişe Ne Boyun Eğen” adlı örgütlenmenin başkanlığını yapan Kakabaveh, Evrensel'in konu hakkındaki sorularını yanıtladı.

Türkiye, Kürdistan ve Arap ülkelerinde çocuk ve kadınlara yönelik şiddet, baskı ve tecavüzlerin bir kadın ve feminst olarak kendisini ilgilendirdfiğini ve etkilediğini söyleyen Kakabaveh, ”Bu nedenle orada kadınlara yönelik baskı ve şiddeti İsveç'te gündeme getirmemiz önemli. Bugün Türkiye'de kadınlar şiddete ve çocukların tecavüzcüleriyle evlendirilmelerine karşı sokaklara çıkıyor, seslerini yükseltiyor” dedi.

BUNUN ADI PEDOFİLİDİR VE HERKES BUNA KARŞI ÇIKMALI

İsveç'teki kadın hareketi ve İsveç hükümetinin Türkiye'de kadın ve çocuklara yönelik baskı ve şiddete sessiz kalamayacağını söyleyen Kakabaveh, konuşmasının devamında şunları kaydetti.

”İsveç hükümeti kendisini feminist olarak tanımlıyor. İsveç'in Türk hükümetiyle yakın ilişkileri var. Dış yardımda bulunuyor. Bu nedenle Türkiye'den taleplerde bulunma ve hazırlanan yasa tasarısınının geri çekilmesini isteme hakkı var. Kadınların verdikleri mücadelelere destek olma yükümlülüğü var. İsveç hükümeti, tecavüze uğramış masum çocukların tecavüzcüleriyle evlendirilmelerine şiddetle karşı çıkmalı. Bunun adı pedofilidir ve herkes bu tasarıya karşı çıkmalıdır.”

SADECE TÜRKİYE İÇİN DEĞİL TÜM DÜNYA İÇİN TEHLİKE

Kakabaveh, Türkiye'de meşrulaştırılmaya çalışan çocukların tecavüzcüleriyle evlendirilmesi girişiminin sadece Türkiye için değil tüm dünya için bir tehlike oluşturduğu değerlendirmesini yaptıktan sonra ”Bu AKP'nin kadınlara bakışını gösteriyor. Tüm Ortadoğu'ya tehlikeli sinyaller gönderiyor. Avrupa Birliği'ne üye olmak isteyen bir ülkenin kadın ve çocukları aşağılayan böylesi bir yasayı gündeme getirmesi kabul edilemez. Buna Avrupa'daki kadın hareketleri ve hükümetler güçlü bir tepki göstermeli” şeklinde konuştu.

İsveç'in başka ülkelerde küçük yaştaki çocuklarla ilişkiye giren vatandaşlarını yargıladığını ve cezalandırdığını hatırlatan Kakabaveh, ”İsveç bunu yaparken Türkiye kendi vatandaşlarını korumak bir yana tecavüzcüleri aklamak istiyor” dedi.