Çewlik: Türk devleti teknik olmadan bir adım dahi atamıyor

Türk devletinin Heftanin'e yönelik işgal saldırılarını değerlendiren YJA Star Merkez Karargah Komutanı Zozan Çewlik, "Türk devleti teknik olmadan bir adım dahi atamıyor" dedi.

YJA Star Merkez Karargah Komutanı Zozan Çewlik, AKP MHP faşist iktidarının Güney Kürdistan işgalini ve bu ittifakın yol açtığı sonuçları değerlendirdi. İşgalin bölge açısından yaratılan tehlikelere dikkat çeken Çewlik, Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Kürt halkına yönelik soykırım saldırılarına devam ettiğini vurguladı. Son aylarda koronavirüs salgınının tüm dünyayı etkisi altına aldığını hatırlatan Çewlik, "Ölüm korkusu insanları sokağa çıkamaz hale getiriyor. Her fırsatı kendi çirkin ve ahlaksız politikalarını pratikleştirmek için değerlendiren AKP-MHP faşist ittifakı bu hastalığı da toplumun öz savunma ve direniş gücünü kırmak için kullanıyor.

Türk ordusunun uzman çavuşları bugünlerde tecavüzleriyle gündemde. Zaten bir tecavüz cumhuriyeti olan Türkiye’de aslında bu durum çok uzun süredir yaşanıyor ancak üstü örtülüyor, gizli tutuluyordu. Artık mızrak çuvala sığmamaktadır Batman'da Silopi'de ve en son Şırnak'ta yaşanan tecavüzler halkın öfkesini ayağa kaldırmıştır. Şırnak'ta açığa çıkan tutum bir öz savunma, onuruna sahip çıkma tutumudur. Botan halkımızı ve gençlerimizi bu tutumlarından dolayı selamlıyoruz. Şu bilinmelidir ülkemize, topraklarımıza tecavüz eden sistem karşısında sessiz kalınırsa düşman çocuklarımıza, kadınlarımıza tecavüz edecektir.

Daha öncesinde şehit gerillalarımızın mezarlarına yapılan saldırılar da bu tecavüzcü zihniyetin bir sonucudur. Yine direnen ve sistemin belirlediği kadınlık kalıplarının dışına çıkan kadınlara da büyük bir saldırı var. Rojbin Çetin’in üzerine köpekleri salan bu sistemin ne kadar alçaldığı gün yüzüne çıkmıştır. TC’nin geliştirdiği işgal harekatları sadece Kürdistan toprakları üzerinde yaşanmıyor bu işgalci tecavüzcü zihniyet kadınları, halkları, direnenleri, gençleri herkesi hedefliyor. Adeta dünyaya meydan okuyan bu Kasımpaşa kabadayısına gereken cevabı vermek ve artık dur demek gerekiyor. TC Kürdistan’ı, Libya’yı, İdlib’i, Suriye’yi işgal etmeyi hedefliyor" diye konuştu.

ANKARA'NIN HESABI HEFTANİN'DE TUTMADI

AKP-MHP hükümetinin önünde engel olan en temel gücün YJA Star ve HPG gerillaları olduğunu vurgulayan Çewlik konuşmasının devamında şunları belirtti: "En son Pençe Kaplan adını verdikleri işgal harekatı başlattılar. Daha öncesinde defalarca süpürge, çelik adını verdikleri operasyonların yaşandığı bu topraklarda pençe kaplan operasyonu bir aydır devam ediyor. Zafer naraları atarak başlattıkları harekatta Ankara’da yapılan hesap Heftanin’dekine uymadığından sesleri solukları kesilen generaller her gün yalanlarına bir yenilerini ekliyor.

Heftanin’e yönelik geliştirilen operasyon her ne kadar PKK’ye karşı olarak yansıtılıyorsa da aslında Güney Kürdistan'a yönelik bir işgal hareketidir. Bu konuda Güney halkımız ve partiler gereken duyarlılığı ve öngörüyü göstererek düşmanın oyunlarına gelmeden ülkemizin topraklarına sahip çıkmalıdır. Bu ülke, bu topraklar kimsesiz değildir. KDP bu dönemde çok açıktan olmasa da TC devletine istihbarat bilgileriyle destek vermekte ve geliştirilen işgal karşısında TC devletiyle ortak hareket etmektedir.

Güney halkımız, yine Rojava’daki halkımız da TC’nin oyunlarını iyi bildiğinden yurtseverlik bilinci ile, gelişen harekata karşı bir duruş gösteriyor. Özellikle Şeladize, Süleymaniye ve Behdinan’ın birçok yerinde PKK gerillalarına yönelik olarak geliştirildiği söylenen savaş halkta tedirginlik ve kaygı yaratıyor. Şeladize, Süleymaniye ve Behdinan’daki halkımızın tepkilerini oldukça anlamlı ve değerli buluyoruz."

GERİLLA TEK BİR ALANLA SINIRLI KALMAYACAK

Kendini, topraklarını ve özgürlüğünü savunamayan bir insanın ve toplumun sürekli işgal edileceğini dile getiren Çewlik, "İşgal kim tarafından geliştirilirse geliştirilsin buna karşı mücadele edilecektir. Heftanin’de gelişen düşman işgaline karşı YJA Star ve HPG güçlerimiz muhteşem bir direniş sergilemişlerdir. Tahmin edilenin ötesinde tekniğin kullanıldığı bu savaşta TC Xantur’a indirme yapmak için bir gecede elli kez bu tepeyi bombalamış on keşif uçağı, atakların ve fırtına obüslerin eşliğinde ancak askerlerini indirebilmiştir. Bu ne kahraman Türk askeridir ki ömrünün baharındaki gencecik gerillalardan bu kadar korkmakta, teknik olmadan bir adım dahi atmamaktadır.

Cenga Heftanin’de hemen her tepede kahramanlık destanı yazılmış ancak özelde Şeşdara ve Xantur’daki direnişler muhteşem olmuştur. Şeşdara’da Esmer arkadaşın öncülüğünde yaşanan direniş efsanevidir. Yine Xantur’da işgal operasyonunun başladığı ilk günden itibaren birçok eylemde yer alan Rüstem arkadaş işgalci güçlerle çatışarak düşmanın eline geçmemek için kendini uçurumlardan atmıştır. TC ordusu bu ruh karşısında çoktan yenilmiştir. Apocu ruh sarsılmaz bir irade ve yenilmez bir ruh yaratmıştır. Aslında bu direnişçi ve teslim olmayı asla kabul etmeyen ruh PKK’nin geleneğinde vardır.

Nasıl ki 1992 yılında Güney'e karşı gelişen işgal operasyonunda Beritan arkadaş teslim olmayı reddetmiş ve ele geçmemek için kendini uçurumlardan atmışsa bu ruh Rüstem arkadaş şahsında 28 yıl sonra güncellenmiştir. Yine 1992 yılındaki bu işgal operasyonunda yiğit komutanımız Azime arkadaş büyük bir kahramanlıkla düşman güçlerini boşa çıkarmış günümüzde ise bu yiğit komutanımızın güncelleşmiş ifadesi olarak Esmer ve Nucan arkadaş öncülüğünde Şeşdare direnişi gelişmiştir.

21. Yüzyıl gerillacılığı Kuantumik gerillacılıktır. Kuantumik gerilla hem her yerde hem hiçbir yerdedir. Nerede, ne yapacağı, nerede üstleneceği ve hareket tarzı belirsizdir. Kuantumik gerillacılıkta güçlü duygular, cesaret, yiğitlik kadar akla ve tekniğe dayalı gerillacılık esastır. Gerilla artık tek bir alanla sınırlı kalmayacak sadece bazı mevsimlerde gerillacılık yapmayacak. Aslında Nusaybin sendromundan sonra TSK Heftanin sendromunu da yaşayacak, bunu önümüzdeki günlerde de göreceğiz" şeklinde konuştu.

KADIN GERİLLALAR FAŞİZMİ YIKACAKTIR

Cenga Heftanin direnişinde HPG ve YJA Star gerillalarının tarihe damga vurduklarını belirten Çewlik, gerillanın büyük bir inançla zafere kilitlenerek başarıya ulaşacağını belirtti. 2020 yılında gerillanın farkını ortaya koyduğu bir yıl olduğunu kaydeden Çewlik konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Gerilla henüz teknik ve taktik hakimiyetini tüm yönleriyle sergilememiştir. Aslında 2020 yılı pratiğimiz Önderlik ve şehitler gerçeği karşısında özeleştirimiz olacaktır.

YJA Star güçlerimiz bu yıl pratiğinde geliştirdiği özgün eylemlerin hem niteliğinde hem niceliğinde önemli farklılıklar yaratmıştır. Heftanin’den Dersim’e, Serhat’tan Avaşin’e kadar düşmana ağır darbeler vuran özgün eylemlilikler geliştirilmiştir. YJA Star farkını ortaya koymuş, öyle bir ruh yaratmıştır ki henüz iki yıllık bir savaşçı olan Zeryan arkadaş Cenga Heftanin direnişinde iki gün boyunca düşman askerlerine karşı suikastler gerçekleştirerek düşmanın ilerleyişini durdurmuş ve sonuna kadar kahramanca çatışarak şehit düşmüştür. Kadın gerillalar olarak elbette bunları yeterli görmüyoruz.

Esmer, Amara, Nucan, Ararat, Evin ve Zeryan arkadaşlar şahsında gelişen direniş muazzam sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Faşizmin kadınları hedeflemesine karşı bizler de Kürdistan savunma güçleri olarak sadece halkların savunulmasından değil tüm kadınların savunulmasından kendimizi sorumlu görüyor ve öz savunma örgütlülüğü ağlarımızı daha da güçlendiriyoruz. Kadın gerillalar faşizmi yıkacaktır. Gün birliktelik ve değerlerine sahip çıkma günüdür. Gün faşizmi yıkma, dünyayı düşmana dar etme günüdür. Gün zafer günüdür…"