Çewlig: Zîlan'ın başarı tarzıyla Erdoğan'ı devireceğiz!

YJA Star Merkez Karargah Komutanı Çewlig, Zîlan'ın anıldığı etkinlikteki konuşmasında, "Zîlan'ın çizgisiyle Erdoğan'ın konseptini devireceğiz" mesajını verdi.

YJA-Star Merkez Karargah Komutanlığı, 30 Haziran 1996 tarihinde fedai eylem gerçekleştiren Zeynep Kınacı'yı (Zîlan) tören ve kutlamalarla andı.

Anmaya YJA Star Merkez Karargah Komutanı Zozan Çewlîk, Emine Erciyes ile YJA-Star Komutanlarından Pelşin Koçgirî ve Ruhilat Amanos da katıldı.

Çewlig, kadın hareketinin Zîlan çizgisinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile özgür yarınlarda buluşacağını ifade etti.

'ZÎLAN, ÖNDER APO'YA SAHİP ÇIKMA EYLEMİDİR'

Konuşmasına Kürdistan özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren gerillaları anarak başlayan Çewlig, şunları söyledi:

"Bugün komutanımız Zîlan’ın eyleminin 21. yıl dönümü. Başta Önder Apo'ya, Kürt halkına ve tüm arkadaşlara kutluyoruz. Zilan şahsında Sema, Gulan, Zinar, Doğa, Nalin, Bedran ve Hêlîn Dersim arkadaşı saygıyla anıyoruz. Zîlan arkadaşın eylemi siyasi, ideolojik anlamda Hareketimizin mücadele tarihine sembol olmuştur. Özellikle de kadın özgürlüğü çizgisinde ve ordulaşmasında öncülük düzeyinde eylemini gerçekleştirmiştir. Bunun için Zîlan arkadaş bizim için sadece bir şahsiyet değil; direniş, mücadele, Apocu ruhla fedaileşme çizgisi ve özgür yaşam manifestosudur. Aynı zamanda özgür kadın ölçüsünde, kadın komutanlaşmasında, tarz ve taktik yaratıcılığında dönemin başarı çizgisidir.’’

PKK’nin kırk yıllık mücadele tarihi boyunca, şehitleri sayesinde mücadelenin devrim düzeyinde Kürdistan’ın tüm parçalarına yayıldığını belirten Çewlig, konuşmasına şöyle devam etti:

"Zîlan arkadaş kirli siyasete karşı eylemini gerçekleştirirken de Hareketimiz tarihi bir dönemden geçmekteydi. Özellikle 1996’da Önder Apo’ya ve halkımıza karşı komplocu planlar vardı. Hareketimize darbe vurmak amacıyla 6 Mayıs 1996’da Önderliğimiz şahsında komplo gerçekleştirmek istendi. Zîlan arkadaş komployu hissetti ve buna karşı cevap oldu. Bunun için Zîlan, hepimiz için Önderliğe sahip çıkmadır. Zîlan hareketimiz ve halkımızın Önderi için canını kalkan yaptı. Zîlan arkadaş Türk ordusu şahsında inkar siyasetine ve komplocu konsepte de darbe vurdu. Bunun için tüm Kürt gençleri için Zîlan, özgürlük ve direniş kıblegahıdır. Zîlan yok etme, soykırımcı ve geri zihniyetine karşı özgürlük çağrısıdır. Bu eylem herkes için sömürgeci zihniyete karşı büyük bir umut oldu. Önderliğimiz ile hareketimizi yok etmeyi hedefleyen konsepte karşı Zîlan arkadaş eylemiyle, cesaretiyle, bağlılığıyla yendi.’’

'GERİLLA ZÎLAN'IN İZİNDE HER YERDE'

PKK'nin yıllardır Kürdistan’la beraber Ortadoğu kadınları ve halkları için mücadelesini geliştirdiğinin altını çizen Çewlig, "Mücadelemiz Önderliğimizin, şehitlerimizin ve halkımızın emeği ile kadın savunma ordusu öncülüğünde tüm dünyayı etkilemiştir. YJA-Star gücü ve Kürdistan’ın özgürlük gerillaları olarak Önder Apo’ya ve şehitlere karşı sorumluyuz. Bugün kadın hareketi öncülüğünde tüm Kürdistan’da Zîlan, Sema, Bedran ve Nalin’in çizgisinde, Zîlan’ın ruhuyla Doğu Kürdistan’da, Şengal’de, Kerkük-Maxmur’dan Rojava’ya kadar her yerde kadın savunması ile Kürt halkının tüm değerlerinin ve insanlığın korunması büyük fedakarlıklarla kadın öncülüğünde yapılmaktadır" dedi.

AKP zihniyetinin Kürt halkının ve PKK’nin gücünü hazmedemeyip buna karşı başlattığı savaşın hedefine Öcalan’ı aldığını vurgulayan Çewlig, şunları da ifade etti:

"Çok uzun bir süredir Önder Apo’dan hiçbir haber alamıyoruz. AKP’nin faşist zihniyeti Kürt halkını ve PKK hareketini Önder Apo’dan habersiz bırakarak hiçbir yere ulaşamaz. Aynı zamanda bugün Kuzey Kürdistan’ın her yerinde savaş açmıştır. Erdoğan gerillanın, Kürt halkının özgürlük umutlarını beslediğini görünce gerillayı bahara kadar bitireceğini hedefledi. Ancak AKP, özellikle de Erdoğan bu savaşın gerçekliğini tersyüz etmektedir, birçok şeyi saklamaktadır. Bütün gerilla alanlarına saldırdıkları halde gerilla Karadeniz’den Amanos’a kadar hiçbir yerde mevzilerini bırakmamıştır. En son kendileri de gerillanın mücadele ve direniş ruhuna karşı ‘bitiremedik ama zayıflattık’ dediler. Zaten biz de bu söylemlere yabancı değiliz; nice cumhurbaşkanı, bakan ve genelkurmay aynı söylemlerde bulunmuştu ama biz hepsinin şimdi nerelerde olduğunu biliyoruz. Sürekli 'şu kadar PKK’liyi yok ettik, PKK zayıfladı, şu kadarını yakaladık' diyorlar. TC’nin söylediklerine bakarsak hepimiz defalarca şehit düşmüşüz! Savaşı bu şekilde yansıtmaya çalışıyorlar.’’

'PKK DAĞLARLA SINIRLI DEĞİL'

AKP’nin PKK hareketine katılımın gerçekleşmediği söyleminin de doğruluğunun olmadığını söyleyen Çewlig, şöyle konuştu:

"Şimdi de diyorlar ki, 'PKK hareketine katılım gerçekleşmiyor.' Bu da tarihi bir yalan çünkü PKK bugün sadece Kuzey Kürdistan’da değil. PKK gerçekliği ve Önder Apo gerçekliği artık sadece dağlarda ve PKK ile sınırlı değil. Çünkü Zîlanlar'ın direnişi ve ruhu her yerde. Bunun için sadece Erdoğan değil, kim gelirse gelsin bu gerçeklik karşısında yenilecektir. Şimdi PKK’nin komutanları ve militanları dağlarda, zindanlarda direnerek şehit düşüyorlar. Peki ya Erdoğan’ın görünmeyen birçok yandaşı nerede ya Erdoğan’a karşı darbe yapıyorlar, ya da Ergenekon'dan dolayı cezaevindeler, bazılarından da ses çıkmıyor. Erdoğan’ın konsepti de bu şekilde sürüyor.’’

'ZÎLAN'IN BAŞARI TARZIYLA ERDOĞAN DEVRİLECEK'

Erdoğan’ın tüm demokrat kesimlere ve demokrasi mücadelesi veren kurumlara karşı diktatörlüğünü ilan ettiğinin altını çizen Çewlig, "PKK hareketinin yarattığı şöyle bir gerçek vardır ki, nasıl Zîlan arkadaş eylemiyle soykırım konseptini yendiyse, bugün de aynı ruhla yükseltilen mücadele Erdoğan’ın konseptini devirecektir. Geçen sene onlarca fedai eylem gerçekleşti; gerillalar alanlarda Zîlan arkadaşın ruhuyla savaşıyor. Biz esas gücümüzü teknikten almıyoruz, Türk ordusunun temel gücü teknik olmasına rağmen 1996’da Zîlan arkadaş nasıl ki en büyük tekniğin insan olduğunu eylemiyle göstermişse, bugün de eğer gerilla tekniğe karşı bu düzeyde eylemsellik içerisindeyse, bu da kaynağını ispatladığı hakikatlerden. Bunun için Zîlan aynı zamanda yeni bir tarz ve taktiktir" değerlendirmesinde bulundu.

YJA-Star'ın direniş ruhunu Zîlan’dan aldığını belirten Zozan Çewlig, konuşmasını şöyle bitirdi: ‘‘Zîlan arkadaş bizlere Önder Apo ile Kürt halkının temel değeri olan şehitlere sahip çıkmamız konusunda çağrıda bulunmuştur. Bizler YJA-Star ordusu ve kadın gücü olarak bu görevlerimize sahip çıkacağız. Önder Apo özgürleşene dek, Kürdistan’da sömürgecilik yok edilene dek aynı iddia ile mücadelemizi yükselteceğiz; şehitlerimize bağlılık sözümüz budur.’’

Konuşmanın ardından YJA-Star güçleri Zîlan’ı konu alan tiyatro, koro, şiir gösterileriyle anmayı bitirdi.

Zeynep Kınacı, Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan’a karşı 6 Mayıs 1996’da geliştirilen suikast girişimine karşı, 30 Haziran’da Dersim’de içtima halinde bulunan Türk askerleri içinde kendisini patlatarak fedai eylem gerçekleştirmişti.