‘8 Mart özgür bir dünya için mücadele eden tüm kadınları birleştirdi’

YJA Star Komuta Konseyi Üyesi Hêzil Özgür, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle gerillalara seslendi. 8 Mart’ın önemine vurgu yapan Özgür, "8 Mart, özgür ve demokratik bir dünya kazanmak için mücadele eden tüm kadınları birleştirdi’ dedi.

YJA Star Komuta Konseyi Üyesi Hêzil Özgür, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle gerillalara seslendi. 8 Mart’ın çok anlamlı ve değerli olduğunu vurgulayan Hêzil Özgür, şunları söyledi: “Öncelikle bu gün vesilesiyle özgürlüğün mimarı, kadını bu seviyeye getiren Önder Apo'yu kutluyoruz. Tüm şehit annelerinin, kadınların ve mevzide direnen yoldaşlarımızın da 8 Mart’ını kutluyoruz. 8 Mart çok anlamlı bir gündür. Bu gün büyük bedellerle inşa edildi, kadınların bedenlerinin ateşiyle inşa edildi. Kadınlar, iktidara ve kadın haklarını gasp eden sisteme karşı her zaman başkaldırı ve direniş içinde olmuşlar, hak ve özgürlükleri için mücadele etmişlerdir. Tarihte zaman zaman birçok kadın isyanı olmuş ve kadınlar haklarını elde edebilmek, kendilerine özgür bir kimlik oluşturabilmek için birçok öncü kişiler de ortaya çıkarmıştır.

Bu nedenle kadınlar sık ​​sık işkence, tutuklama ve cinayetlerle karşı karşıya kaldılar. Ancak özgürlük mücadelesinden vazgeçmediler. 8 Mart da böyle anlamlı bir mirasa sahip. İktidar sistemi ve erkek egemen zihniyet kadının köleliğine dayalı bir sistem kurmuş ve kadına hiçbir hak vermemiştir. Kadına biçilen rol çocuk doğurmak, aileye bakmak olmuştur ve canları isteyince kadınları satıp araç olarak kullanmışlardır. Kadının kimliğini ve iradesini tanımayan böyle bir sistem kurulmuştur. Bu sisteme karşı elbette birçok mücadele verilmiş, ancak mücadeleler sınırlı kalmış ve kadınları özgürlüğe kavuşturacak düzeye ulaşamamıştır.

Önder Apo’nun ortaya çıkışı, PKK ideolojisinin oluşumu ve Apocu ideoloji büyük değişimleri beraberinde getirdi. Önder Apo, iktidar tarihini, kadın tarihini ve genel olarak toplum tarihini yeniden değerlendirdi ve yorumladı. Buna göre özgür kadın formunda bir toplum inşa etmek istedi ve buna dayanarak demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigmasını inşa etti. PKK, kadın özgürlüğü temelinde mücadele etti. Dünya tarihinde birçok ideoloji ve örgüt ortaya çıkmış ancak kadın özgürlüğüne bu kadar önemli bir yer vermemiş, dolayısıyla bu konuda büyük bir ilerleme kaydedilememiştir. Kadın özgürlüğünde rol oynayan birçok tarihi şahsiyet bile kabul görmemiştir.

JIN JIYAN AZADÎ SLOGANI İLE MÜCADELE DAHA DA BÜYÜYOR

Önder Apo tüm bunlardan sonuç alarak, toplum ve aile gerçeğine dair doğru yorumlar geliştirdi. Kadınların özgürlüğü ve kadın-erkek eşitliği ile özgür bir toplum inşa edilebilir. İnşa edilecek bir toplum demokrasiye, çeşitliliğe dayalı olacak, özgür ve bir arada yaşama anlayışıyla toplumun özgürlüğü kaçınılmaz olacaktır. Bugün PKK içindeki kadınlar özgür bir kimliğe sahipler ve toplumda, siyasette, orduda öncülük rolünü üstlenmiş durumdalar. Özgürlük mücadelesinin her alanına katılıyor ve kendi renkleriyle devrime öncülük ediyorlar. Bu Rojava'da ispatlandı. Şimdi de Rojhilat ve İran'da kadınlar Jin Jiyan Azadî sloganıyla isyanlara öncülük ediyorlar. Kadınlar toplumda örgütlü ve iradeli olursa hiçbir egemen sistem onlara engel olamaz. Bunun ispatı şu an Rojhilat ve İran'da yaşanıyor.

Diktatörlüğe karşı savaşmak isteyen her özgürlük sevdalısı isyana katılmalıdır. Jîna Emînî’nin sahiplenilmesi sonucu gerçekleşen bu isyanlar aynı zamanda erkek egemen sisteme ve zihniyetine karşı bir isyandır. Bu başkaldırı ve mücadele Önder Apo'nun ideolojisiyle gelişiyor. Çünkü Jin Jiyan Azadî sloganı, Rêber Apo tarafından yaratıldı. Bu da Kürt kadınlarının özgürlük mücadelesinin sınırları kaldırdığını ve toplumların özgürlük mücadelesinin öncüleri haline geldiğini göstermektedir.

Kadınların özgürlüklerine kavuşabilmeleri için mutlaka kadınları destekleyen bir sistem ve örgütlenmeye ihtiyaçları var. Rêber Apo da buna dikkat çekiyor, kadınların özgür ve bağımsız bir iradeye sahip olması ve bu nedenle mücadeleye öncülük etmesi gerektiğini vurguluyor. Rêber Apo’nun mücadelesi tamamen kadın özgürlüğü üzerine kuruludur. Bu nedenle dünyadaki birçok kadın örgütü ve feminist örgüt Önder Apo'nun ideolojisine inanmakta ve kendisini onun bir parçası olarak görmektedir.

21. YÜZYIL KADIN YÜZYILIDIR

Taliban'ın Afganistan'da yeniden iktidara gelmesinin ardından Afgan kadınları önce Kürt kadınlarından yardım istedi. Hatta artık herkesin gözü Kürt kadınlarında. Özellikle Ortadoğu'da ezilen kadınlar, Kürt kadınlarının mücadelesine odaklanarak güç kazanıyor. Kapitalist sistemin kadınla ve kadın özgürlüğüyle hiçbir ilgisi olmadığı bir kez daha ortaya çıktı. Artık Önder Apo'nun ideolojisi temelinde kadın, toplumun özgürlüğü için öncülük düzeyine ulaşmış ve herkesin iradesi haline gelmiştir. Kadınların var olan kazanımları şüphesiz kolay bir şekilde elde edilmedi.

PKK içinde kadınların mücadele tarihine bakıldığında çok ağır bedellerin ödendiğini ve binlerce kadının canını feda ettiğini görebiliriz. Hatta eşi benzeri olmayan bir mücadeleyle bu aşamaya geldik. Kadınlar büyük bir iradeyle erkek egemen zihniyetine karşı direniyor.  Bugün özgür kadın hareketi her alanda rol oynuyor. Kadınlar Rojava’da YPJ şahsında DAİŞ çetelerine karşı büyük bir mücadele sergiledi. Tüm dünya bu mücadeleye şahit oldu. Kürt kadınların hem kendilerini, hem de toplumu nasıl savunduklarını gördüler.

Dolayısıyla artık tüm dünya kadınları Kürt kadın hareketini en büyük destekçileri olarak görüyor. Herkes Kürt kadın mücadelesinden tecrübe kazanıyor ve buna göre kendisiyle gurur duyuyor. YJA Star güçleri olarak şu an Türk devletinin işgaline karşı büyük bir mücadele veriyoruz. Artık dünyadaki kadınlar da YJA Star’ı kurtuluş orduları olarak görüyor. Şu anda kadın gerillaların yürüttüğü direniş, herkese umut ve özgürlük vaat ediyor. Zîlanların, Besêlerin, Bêrîtanların ve Saraların geliştirdiği mücadele, 2022 yılında Rûken, Mizgîn, Rojda, Çiya ve Şevînler şahsında en üst aşamaya ulaşmıştır.  Daha güzel bir dünya ve özgür bir toplum yaratabilmemiz için bu egemen sistemi değiştirmemiz gerekiyor. Rêber Apo’nun dediği gibi 21. yüzyıl kadınların ve toplumun özgürlük yılı olacaktır. Bugün zirveye ulaşan kadın mücadelesini Önder Apo'ya ve tüm şehitlerimize borçluyuz. Onların emeklerine sahip çıkıp mücadeleyi yükseltmek ve özgürlük hayalini gerçekleştirmek bize düşüyor. Biz, PKK’de olduğumuz ve Rêber Apo’nun ideolojisiyle mücadele ettiğimiz için çok şanslıyız.”