Kuzey Doğu Suriye 8 Mart: Mücadeleyi büyüteceğiz

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Kuzey Doğu Suriye'nin çok sayıda kentinde eylem ve etkinlikler düzenlendi.

Kuzey Doğu Suriye'nin  Reqa, Minbic, Eyn İsa, Kobanê, Hol ve Hesekê kentinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla eylem ve etkinlikler düzenlendi.

REQA

 

Reqa'da Hilala Zêrin Kadın Kültür Hareketi bir oyun sergiledi. Ardından Jina Azad Meydanı'na kadar bir yürüyüş gerçekleştirildi. Suriye’nin Geleceği Partisi Kadın Meclisi Başkanı Xaliye Kecwan, kadınların mücadelesini selamladı.

MINBIC

Minbic Kantonu'ndaki kadınlar El Safina kavşağından Halk meydanına yürüdü.

Burada konuşan Minbic Kantonu Demokratik Halk Meclisi Eşbaşkanı Siham Hemo,  şunları söyledi: "19 Temmuz kadın devrimi, 8 Mart kadın mücadelesinin devamıdır. Kuzey ve Doğu Suriye'deki kadınlar baskıcı sistemlere isyan etti ve tamamen kadınlara örnek oldu.”

DÊRAZOR

 

Dêrazor Kantonu halkı, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Güanü etkinlikleri kapsamında bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüşün ardından konuşan Zenûbiya Kadın Topluluğu Koordinatörü Xîtam El Hisên, “8 Mart kıvılcımı, kadınların mücadele tarihinin zorbalığa karşı ürünüdür” diye belirtti.

Dêrazor Şehit Aileleri Meclisi Yönetim üyesi Hena El Elî ise, kadınlara özgürlüklerini elde etmek ve kazanımlarını korumak için mücadele etmeleri çağrısı yaptı.

EYN ISA

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Kadın Meclisi, Eyn İsa ilçesindeki Kongra Star binasında panel gerçekleştirdi. Panelde kadınların rolü, mücadeleleri ve başarıları dile getirildi.

HOL

Hesekê’nin Hol ilçesinde ilçe kurumlarının kadın çalışanları, askeri ve emniyet kurumlarında 8 Mart gününü kutladı. Kadın çalışanlar, İç Güvenlik Güçlerinin Kadın, Trafik, Askeri Disiplin, Komando Akademisi ve HPC merkezlerini ziyaret etti.

HESEKÊ

 

Kongra Star, Hesekê’nin Xiweran mahallesindeki PYD salonunda toplantı yaptı. Kongra Star üyesi Dilara Efrîn, kadınların mücadelesinin ve kazanımlarının ataerkil sistem tarafından yok edilmek istendiğini söyledi.

PYD Kadın Meclisi, Hesekê’deki Xabur restoranında da bir panel düzenledi. Panelde kadın mücadelesi ile Kuzey ve Doğu Suriye devriminde kadının rolü tartışıldı.

 Panelin sonunda Kuzey ve Doğu Suriye'deki kadın devrimini konu alan film gösterimi yapıldı.