8 Mart etkinliklerinde AP'ye 'Leyla Güven' mektubu

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle etkinlikler düzenleniyor, açıklama ve raporlar yayımlanıyor. Kadınlar, açlık grevindeki kadınlara da mektup gönderirken, Meclis'e ve AP'deki kadınlara da Leyla Güven için kart gönderdi.

MERSİN

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Mersin Kadın Meclisi, açlık grevi eyleminin 119'uncu  gününde olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Leyla Güven'in durumuna dikkat çekti. Meclis, bu amaçla Meclis'e ve Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) kadınlara kart gönderdi. Mersin Merkez Postanesi önünde bir araya gelen kadınlar, kart gönderimi öncesi açıklama yaptı. 

Zahide Yavuz, Güven'in iktidar tarafından bir türlü görülmek istenmediğini ancak kadınlar olarak Güven’in sesi olduklarının altını çizdi. 

Yapılan açıklamanın ardından kadınlar postaneye geçerek, Meclis'e ve AP'deki kadınlara kart gönderdi. 

HAKKARİ 

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde HDP Kadın Meclisi, 8 Mart vesilesiyle karanfil dağıttı. Etkinlik öncesi kısa bir açıklama yapan HDP Kadın Meclisi Üyesi Zeynep Kayak, 1 Mart'tan bu yana başlattıkları kadınlar günü etkinlikleri kapsamında Yüksekova'da düzenlenecek kadın buluşmasına tüm kadınları davet etti. 

Yapılan açıklamanın ardından Hakkari, Şemdinli, Yüksekova, Esendere ile Büyükçiftlik beldeleri eşbaşkanları Cumhuriyet Caddesi’nin kadın esnaf ve çalışanları ziyaret ederek karanfil dağıttı. 

MUŞ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Kadın Meclisi, 8 Mart etkinlikleri kapsamında cezaevlerinde bulunan kadınlara kart gönderdi. Etkinliğe HDP Muş Milletvekili Şevin Çoşkun, HDP İl Eşbaşkanı Muhlise Karagüzel, Muş Belediyesi Eşbaşkan Adayı Sibel Genç de katıldı. 

HDP binası önünde bir araya gelen kadınlar, PTT binasına geçerek 119 gündür açlık grevi eyleminde olan Leyla Güven’e ve farklı cezaevlerinde bulunan kadın tutuklu ve yükümlülere kart gönderdi. 

ŞIRNAK 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Kadın Meclisi, bir süre önce startını verdikleri 8 Mart etkinlikleri kapsamında Güçlükonak ilçesinde kadınlara karanfil dağıttı. HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ve HDP’nin kadın belediye eşbaşkan adaylarının da aralarında bulunduğu çok sayıda HDP’li kadın, parti binasından ilçe merkezinde kurulan pazar alanına kadar yürüdü. 

HDP’li kadınlar, pazar alanında kendilerini zafer işaretleri ve zılgıtlarla karşılayan kadınlara karanfil dağıtarak, 8 Mart’larını kutladı. Etkinlikte kadınlarla sohbet eden HDP’li İmir, 31 Mart yerel seçimlerinde partilerinin ilçeden başarıyla çıkacağını belirtti. 

TGS'DEN KADIN GAZETECİLER İÇİN RAPOR

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu, kadın gazetecilerin yaşadıkları sorunlara dair hazırladığı raporu 8 Mart öncesi Cağaloğlu'nda bulunan binalarında basın toplantısı ile açıkladı. Açıklamaya sendika üyeleri katıldı. Açıklamayı komisyon adına Gülfem Karataş yaptı. 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2017 verilerine göre gazete ve dergilerde çalışan personelin cinsiyete göre dağılımına ilişkin bilgi veren Karataş, "Yayın bölümünde 25 bin 115 erkek, 16 bin 40 kadın; basım ve dağıtım bölümünde 5 bin 46 erkek ve 948 kadın çalışıyor" dedi. 

Psikolog Beyza Bilal’in oturumlarda katılımcılardan açık uçlu sorular yoluyla deneyimlerinin paylaşımını istediğini dile getiren Karataş, deneyimlerin sonuçlarını da paylaştı.

Son olarak tüm kadınların 8 Mart’ını kutlayan Karataş, “Gazeteci kadınlar kendi yöntemlerini geliştirmeye ve çözüm yolu bulmaya devam ediyor. Ancak gördük ki birlikte güçlenirsek varız. Bu nedenle tüm gazeteci kadınları TGS Kadın ve LGBTİ Komisyonu’nda yer almaya bekliyoruz” dedi.

KADINLAR BİRLİKTE GÜÇLÜ: DURURSAK HAYAT DURUR

Kadınlar Birlikte Güçlü, 8 Mart nedeniyle, 8 Mart günü yapılacak olan Uluslararası Kadın Grevleri'ne ses vermek amacıyla “Kadınlar durursa hayat durur” çağrısıyla basın metni yayımladı. 

Metinde, "Tarihi yeniden yazacağız. 8 Mart günü Türkiye’nin dört bir yanından uluslararası kadın grevlerine ses veriyoruz. Kadınlar durursa, hayat durur. Çünkü bekasını kadın düşmanlığına bağlayan erkek-devletten bıktık, usandık" denildi.

Metinde, tüm kadınlar bulundukları her yerde 8 Mart etkinliklerine çağrıldı.