6. Sakine Cansız Festivali: Kadın direnişi özgürleştirir!

Kadınlar, İsviçre’nin Zürih kentinde gerçekleştirilen 6. Sakine Cansız (Sara) Festivali’nde buluşmaya başladı. 

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013 tarihinde katledilen Kürt Kadın Hareketinin ve PKK’nin öncü kadrolarından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi Üyesi Leyla Şaylemez anısına İsviçre’de geleneksel olarak düzenlenen Sakine Cansız (Sara) Kadın Festivali’nin 6'ncısı, İsviçre’nin Zürih kentinde başladı.
İsviçre Kürt Kadın Birliği öncülüğünde Zürih Kasernenareal’de gerçekleştirilen festivalin organizasyonunda çok sayıda İsviçreli ve Türkiyeli ve göçmen kadın örgütü yer alıyor. Festival alanı, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez, ve devrim mücadelesinde hayatını kaybeden kadın savaşçıların posterleri ve PKK, KJK ve YPJ bayrakları ile donatılmış durumda. Farklı kadın örgütlerinin kendi stantlarını açtığı festival alanında aynı zamanda hem Kürt kültürü tanıtılıyor hem de dengbejler stranlarını seslendiriyor. Rojava’da inşa edilen JINWAR projesinin tanıtımının da yapıldığı alanda, aynı zamanda çocuklara yönelik özel programlar da var.

GREVDEN FESTİVALE: DİRENİŞ ÖZGÜRLEŞTİRİR

Yüz binlerce kadının katılımıyla İsviçre’de gerçekleştiren ulusal kadın grevinin hemen ardından gerçekleştirilen festivalin, bu yıl temel sloganı “Kadın direnişi özgürleştirir”. Kürt kadın hareketinin dünyayı saran güçlü etkisine vurgu yapılan festivalde, dünya kadınlarının ortak mücadelesinin önemine dikkat çekiliyor. Kürt kadınların ve dünyada yükselen kadın mücadelesinin hatırlatıldığı festivalde, ataerkil ve kapitalist sistemin bir ürünü olan kadına yönelik ayrımcı, cinsiyetçi, şiddet politikalarına karşı kadınların ortak direnişinin önemine vurgu yapılıyor. 

‘KAPİTALİZİM KADIN DÜŞMANIDIR’

Festival alanında ilk olarak jineoloji, kadın hakları ve mücadelesi konulu bir panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nden Zilan Diyar, SKB’den Hülya Yalcın, Mor Derneği’nden Hukukçu Nesrin Ulu, Campus Cadılar’ı Meral Meral katıldı. 
Panelde yapılan sunumlarda kadınların temel haklarına dikkat çekilerek, günümüz kapitalist sisteminin kadınları kendi öz kimliklerinden uzaklaştırdığına ve kadın haklarını nasıl yok saydığına değinildi. Kadınların ortak mücadelesinin öneminin altı çizildiği konuşmalarda Kadın direnişinin beraberinde özgürlükleri getirdiğine vurgu yapıldı. 

‘ORTAK MÜCADELE ÖZGÜRLEŞTİRİR’

Panelin ardından geçilen festival programının açılış konuşmasını İsviçre Kürt Kadın Hareketi adına Özen Aytaç yaptı. Sakine Cansız’ın Kürt özgürlük mücadelesi ve dünya kadın mücadelesindeki önemine değinen Aytaç, “Kadınlar, bugün dünyanın 4 bir yanından direniş halinde. Bizler bir kez diyoruz ki, kadınların ortak mücadelesi özgürleştirir” şeklinde konuştu.

‘SARA’NIN MÜCADELESİ DÜNYA KADINLARININ MÜCADELESİDİR’ 

Daha sonra sahneye çıkan festivalin organizasyonunda yer alan İsviçreli, Türkiyeli ve göçmen kadın örgütleri temsilcileri yaptıkları, Kürt kadın hareketinin ve dünya kadınlarının mücadelesini selamladı. Sakine Cansız’ın mücadelesinin tüm dünya kadınlarının özgürlük mücadelesini temsil ettiğinin kaydedildiği konuşmalarda, dünyada yükselen kadın mücadelesinin, ataerkil sisteme ve kapitalizme karşı bir isyan olduğu söylendi.  
Festival, yapılan konuşmalar ve sanatçıların seslendirdiği ezgiler eşliğinde çekilen halaylarla devam ediyor.

FESTİVALDE YER ALAN KURUMLAR 

Festivalin organizasyonunda yer alan kurumlar şu şekilde: 
İsviçre Kürt Kadın Birliği, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Yeni Kadın, Mor Verein,  Frauen lesben kasama, Basta, SP, AL, Aufbau, Mor Kızıl Kolektif, Fraunbündnis, Avrupa Demokratik Kadın Hareketi, TEV-ÇAND, KONGRE-STAR, Frauenbündnis, Frauengruppe Medico İnternational, Solifonds Zürich, Kampüs Cadıları, FİST, GRÜNE, Revolionares, Queer Feministisches Bündnis Basel, Labyrinthplatz, Frauencafe, FEDA, Zürih-Amed Kardeşlik Köprüsü, Weltrauenkonferenz.