30 ülkeden kadınlar şiddete karşı mesaj verdi

Toplumsal Hukuk üyesi kadın avukatların başlattığı kampanyaya 30 farklı ülkeden kadınlar mesaj gönderdi.

Toplumsal Hukuk üyesi kadın avukatların, koronavirüs salgını sürecinde kadına yönelik artan şiddete dikkat çekmek amacıyla başlattığı “Evde kal ama sessiz kalma, kadın mücadelesi yaşatır” başlıklı kampanyasına videolu destekler geliyor. 30 farklı ülkeden kadınlardan gelen mesajların her hafta bir bölümü, Twitter ve Instagram hesapları ile Youtube kanalından yayımlanıyor.
Mesajlar “nooneless” ve “birkişidahaeksilmeyeceğiz” hashtaglarıyla paylaşılıyor.

'KAPAN ŞİMDİ DAHA DAR VE ZALİM!'

Sadece isimleri verilerek yayımlanan kadınların mesajlarında öne çıkan kısımlar şöyle:

Kadın avukatlardan İlayda: Yaşları etnik kökenleri, cinsel kimlikleri veya sosyal statüleri fark etmeksizin binlerce kadın eril şiddetin mağdurudur. Normalleşme dönemine geçerken, gerekli önlemlerin hâlâ alınmadığını görüyor ve altını çiziyoruz. Kadına yönelik şiddete 'dur' demek ve şiddet mağduru kadınlara desteklerinizi göstermek için videolarınızı paylaşın.

Fransa’dan Marion: Sizin yüzünüzden tesadüfen yaşıyoruz. Koronavirüs ve sokağa çıkma yasakları yüzünden kadına şiddet uygulayan erkeğin yeni pek çok bahanesi oldu. Hükümetin şimdi harekete geçmesi gerekiyor.

Bulgaristan’dan Niya: Ev içi şiddet mağdurları hayatlarını kapanda geçirmekte. Bu kapan şimdi daha da dar ve zalim. Evde kal ama sessiz kalma. Birbirimize destek olalım.

Benin’den Fatouma: Şiddet, güçsüz olan son sığınağıdır, hiçbir kadın şiddete maruz kalmamalıdır. Kadına karşı şiddete hayır diyorum.

Arjantin’den Lucia: Tecrit nedeniyle aile içi şiddet tüm dünyada arttı. Ülkem Arjantin’de her 24 saatte bir kadın ölüyor. Yalnız değilsin, yardım iste. Hükümetleri, kadınların muhafaza ve bakımını sağlayacak etkin mekanizmaları arttırmaya çağırıyoruz.

Kolombiya’dan Quta: Kadına yönelik günbegün artan şiddet koronavirüsten çok daha tehlikelidir.

Brezilya’dan Livia: Eve kapanmak ev içi şiddeti meşru kılmaz. Hiçbir şey kılamaz. Cesur olun. İhbar edin.

Hindistan’dan Umashree: Kadınlara yönelik aile içi şiddet Hindistan’da her yıl hazırlanan evlilik raporlarına göre yüzde 40 artış gösterdi. Üstelik bu veri yalnızca hazırlanmış raporlarla sınırlı. Gerçek hayatta bu orandan çok daha yüksek.

Polonya’dan Natalia: Kadın haklarıyla ilgilenen vakıflar, kuruluşlar ve dernekler alarm veriyor. Kovid-19 sırasında aile içi şiddete maruz kalan Polonyalı kadınların oranı artıyor. Gör ya da duy, kayıtsız kalma, tepki ver.

'ŞİDDET DAHA ÇOK CAN ALIYOR'

Kanada’dan Myriam: Dışarı çıkılmaması tavsiye edildi ama ‘kaçmak’ yasaklanmadı.

Romanya’dan Teodora: Romanya’dan pek çok kadın için ev içi şiddet son dakika haberi değil. Her gün karşı karşıya kaldıkları bir gerçeklik. Maalesef koronavirüs ev içi şiddet riskini artıyor, bu pandemi kadınların saldırganlarıyla izole halde kaldığı durumlara yol açıyor.

Irak’tan Gheed: Kadına karşı şiddet koronavirüsten daha can almakta.

Kazakistan’dan Adel: Kadına karşı şiddet koronavirüsten daha çok öldürür.