‘3 Şubat’ta Efrîn için bir milyon olup sokaklara çıkalım’

Kürdistanlı ve Türkiyeli kadın kurum temsilciler, “3 Şubat’ta Efrîn için bir milyon olup sokak ve meydanlara çıkalım” çağrısı yaptı.

Türk devleti ve Erdoğan’ın 20 Ocak’ta Efrîn’e yönelik başlattığı işgal saldırılarına karşı 2 haftadır dünyanın birçok merkezinde sokakta olan Kürtler, Türkiyeli sol hareketler, Aleviler, Ermeniler, Asuri-Süryani olmak üzere birçok halktan farklı kesimlerin Türk Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan’a tepkisi artarak sürüyor. Bu protesto eylemlerinin bir benzeri de 3 Şubat’ta yapılacak. 54 örgüt, parti, kurum ve kuruluşun bir araya gelmesiyle kurulan Efrîn’i sahiplenme platformunda yer alan kadın hareketlerinin öncülüğünde yapılacak gösteriler, Asya, Amerika ve Avrupa gibi kıtalarda onlarca merkezde yapılacak.

Kürdistanlı ve Türkiyeli kadın kurum temsilcileri, ANF aracılığıyla, “3 Şubat’ta Efrîn için bir milyon olup sokak ve meydanlara çıkalım” diyerek, bütünü kesimleri tepki vermeye çağırdı.

TJK-E SÖZCSÜ OSMAN: HER TARAFI SERHİLDANA ÇEVİRELİM

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) Sözcüsü Dilşa Osman, Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırılarında sivil insanların katledildiğine dikkat çekerek, uluslararası devletleri sessiz kalmakla eleştirdi. Osman, yaşanan sessizliği nefret ile kınadığını söyledi. Türk devletinin saldırıları ancak Kürtlerin ve dostlarının direnişiyle kırılacağını vurgulayan TJK-E sözcüsü Osman, “Biz kendimize, dostlarımıza ve demokratik çevrelerin gücüne güveniyoruz. Geçmişte halkımız nasıl Kobanê’ye nasıl sahip çıktıysa bugün de bütün dünyada dostlarla Efrîn’e sahip çıkıyor” dedi.

Kobanê’ye saldıran DAİŞ’in arkasında Erdoğan ve Türk devleti olduğunu hatırlatan Osman şöyle konuştu: “Büyük direniş ile bu saldırılar kırıldı. Bugün de Efrîn’de Türk devleti, çeteleriyle birlikte saldırıyor. Avrupa ve dünyada merkezlerinde yaşayan halkımızın bu direnişi sahiplenmesi söz konusu. Bu iki haftadır sokaklarda yapılan eylemlerde her kes bunu görüyor. Ama bu tempoyu düşürmemeliyiz, daha da büyütmeliyiz. Bugün birçok merkezde kadın ve gençlerin öncülüğünde eylemlerimiz devam ediyor. Tarihi bir sorumluluk yükünün altındayız. Dostlarımız ve demokratik çevrelerle sokaklara akarak, Efrîn’in üzerindeki bu saldırıları bertaraf edelim. 3 Şubat’ta ise bunun zirvesi olmalı. Bu tarihte dünyanın birçok merkezinde yapılacak yürüyüşlere güçlü katılarak, bu direnişin parçası olalım. Her tarafı serhildana çevirelim.”

ARABACI: BÜTÜN HALKIMIZI 3 ŞUBAT’TA ALANLARA ÇAĞIRIYORUZ

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon) Eşbaşkanı Şafak Arabacı ise 3 Şubat’ta bir milyon yürek olup Efrîn halkı ile dayanışmayı büyütme çağrısında bulundu.

Saldırılarının ikinci haftaya girdiğini hatırlatan Arabacı, “İçerde demokrasi, insan hakları ve özgürlükten yana olan bütün toplumsal kesimleri zulümle susturmak için her türlü yolu deneyen AKP devleti, Efrîn işgaliyle faşist zulmü sınırların dışına taşımıştır. Kürt düşmanlığı üzerinden birleşen şer ittifakı, Türkiye halklarını şoven ve milliyetçi zehirle uyuşturmanın rahatlığıyla Efrîn halkının üzerine ölüm yağdırıyor. Çocuk ve sivil halkı katleden ve Efrîn topraklarını günlerdir bombalayan Türk devleti, emperyalist devletlerin seyreden, destekleyen tavrından güç alarak kimyasal silahlarda kullanmaya başladı. Onlarca çocuk, kadın ve sivil katliamına sesiz kalan başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere UNİCEF ve burun uluslararası kurumlar işlenen suçların, yapılan katliamların ortağıdır. Bizler Kürt çocuklarının parçalanmış bedenlerine ve sivil katliamlarına sesiz kalmayacağız” diye konuştu.

Günlerdir devam eden protesto eylemlere de dikkat çeken Arabacı şunları belirtti: “Efrîn halkının direnişine ses katmak Avrupa halklarını kirli hesaplarla savaşa ortak olan kendi devletlerine karşı tutum almaya, itiraz etmeye ve dayanışmaya ikna etmek için kesintisiz, kitlesel eylemlerle direnişi büyütelim. Bunun için de Efrîn ile dayanışmayı büyütmek için başta kadınlar olmak üzere bütün halklarımızı 3 Şubat’ta düzenleyeceğimiz eylemlere katılmaya çağırıyoruz. Efrînli kadınların onurlu direnişini sahiplenmek, savaşı durdurmak insanlık görevimizdir.”

PYD YÖNETİCİLERİNDEN ROJAVA: DİRENEREK KAZANACAĞIZ

Partiya Yekitîya Demokrat (PYD) Avrupa yöneticilerinden Zozan Rojava ise Türk devleti Efrîn’e saldırarak, sivil insanları katlettiğini belirtti. Kürt halkı ve dostlarının 3 Şubat’ta Avrupa merkezli olmak üzere dünyanın birçok yerinde eylemler düzenleneceğini söyleyen Rojava, “Günlerdir sokakta olan halkımız bir kez daha sokaklara çıkarak, sesini yükseltmelidir. Efrîn’in tarihi direnişine yakışır görkemli bir tepki ortaya koymalıyız. Onun için halkımız nerede olursa olsun evinde oturmamalı ve sokaklara çıkmalıdır. Her kes şunu iyi bilmeli, biz ne kadar sokaklara çıkıp, sesimizi yükseltirsek bu saldırılar o kadar kırılır. Bu eylemler aynı zamanda uluslararası güçlerini de harekete geçirir. Bu bilinç ve hassasiyetle alanlarda olmalıyız. Biz Kobanê’de direndik, kazandık, Efrîn’de de kazanacağız. Kaybedecek olan faşist Türk devleti ve Erdoğan olacaktır.”