20’yi aşkın ülkeden kadınlar KCK, KDP ve YNK'ye mektup gönderdi

Dünya dört bir yanından 20’yi aşkın ülkeden 150’den fazla kadın siyasetçi, gazeteci, yazar ve akademisyen KCK, KDP ve YNK'ye mektup göndererek, Türk devletinin işgalci uygulamalarına dikkat çekti, birlik çağrısında bulundu.

Uluslararası alanda çok sayıda siyasetçi, gazeteci, yazar, akademisyen kadınlar, KCK, KDP ile YNK yöneticilerine mektup göndererek, “Kürdistan, bölgesel ve global savaşların alanı değil, Ortadoğu'da demokrasi ve barış içerisinde ortak yaşamın ilham kaynağı olmalıdır" diye seslendi.

Mektup KCK eşbaşkanları Besê Hozat ve Cemil Bayık, KDP Başkanı Mesud Barzani, YNK başkanları Lahur Talabani ve Bafel Talabani'ye gönderildi.

'SALGINI İŞGALCİ POLİTİKALARIN FIRSATI GÖRDÜLER'

Mektubun tam metni şöyle:

"İnsanlık ölümcül salgının gölgesinde kendisini COVID-19'a karşı korumakla meşgul iken, bazı devletler militarist, agresif ve işgalci politikalarını devam ettirmek için bunu bir fırsat olarak kullanmaktadırlar. Devam eden küresel sağlık krizine rağmen, Ortadoğu ve Kürdistan'da hegemonyaları için şiddete dayalı mücadele devam etmektedir.

Geçmiş yüzyıl zarfında, dört ana işgalci devlet sınırlarındaki Kürdistan'ın jeostratejik konumu, onu sistematik bir savaş alanına dönüştürdü. Türkiye, İran, Irak ve Suriye Kürt kimliğini tümden ret eden politikalarda ortaklaşmış, hatta uluslararası kurumlar ve enstitüler bile Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkını yasal, politik ve diplomatik anlamda tanımayı ret etmiştir. Bunun sonucu olarak, Kürtler sayısız defa insanlığa karşı suçların ve savaş suçlarının hedefi ve kurbanı olmuştur. Bu soykırıma paralel olarak, devletler Kürt kadınına karşı özel bir savaş yöntemi olarak kadın kırımı uygulamıştır.

Bölgesel ve global kolonyal politikalarını uygulama çabası içerisinde olan devletler, kirli ve en vahşi araçları olan, hükmetmek istedikleri toplumun arasındaki farklılıkları sömürmeyi hep kullanmışlardır; böl ve yönet politikaları çerçevesinde iç anlaşmazlıkları istismar ederek kullanmışlardır. Türk devleti geçmişte yaptığı gibi, Rojava ve Irak Kürdistan Bölgesindeki iç çatışmaları böl-yönet ve yok et politikası ile körükleyerek özel olarak Kürtleri zayıflatma çabasında ısrar etmektedir.

'KÜRTLER ARASI SAVAŞI KIŞKIRTIYORLAR'

Türk devleti Güney Kürdistan'da bulunan Kandil dağları yakınındaki, İran sınırına 40-50 kilometre olan Zînî Wertê bölgesine yönelik büyük bir askeri saldırı için hazırlık yapmaktadır. Bu hazırlığın bir parçası olarak, Kürt güçlerinin vekil olarak orada konumlanması için yerel Kürt politik güçlerine baskı uygulamaktadır. Türk devleti, Kürdistan'ı daha da fazla işgal etme ve Kürt politik güçleri zayıflatma ve bölgeyi istikrarsızlaştırma amacıyla Kürtler arası bir iç savaşı kışkırtabileceğine inanmaktadır.

Türkiye bir NATO, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi üyesidir. Avrupa Birliği üyeliği için aday ülkedir. Buna rağmen açık bir şekilde uluslararası hukuku ve anlaşmaları ihlal etmektedir. Uluslararası bu kurumların/örgütlerin sessizliği Türk devletinin Kürtlere karşı tek taraflı olarak hareket etmeyi sağlamaktadır. Doğrusunu söylemek gerekirse, üye devletler, Türk devletinin Kürtlere karşı mevcut düşmanlığını Ortadoğu'daki çıkarları için kullanmaktadır. Kürtlerin mevcut demokrasi, barış ve istikrar stratejisini zayıflatarak, savaş ve çatışmaların devamı anlamına gelse bile bölgede hegemonya kazanma girişimlerini daha da ileri götüreceklerdir.

Zînî Wertê'deki mevcut anlaşmazlık kendi başına istisnai bir sorun değildir. Aksine, kanın akmasını provoke edecek ve yayılacak çatışmalardan sadece birisidir, özellikle de Amerika Birleşik Devletleri, NATO ve Irak Türk devletine sınırsız hareket özgürlüğü tanırsa.

Bu yalnızca Kürtlerin bir iç meselesi değildir. ABD-Iran tansiyonu ve çeşitli Iraklı gruplar arasındaki çekişmeler bağlamında, Kandil yakınındaki görüntüde yerelleştirilmiş bir saldırı Türkiye'nin genişletilmiş işgal saldırı stratejisi olarak Türk devletinin ve onun cihatçı müttefiklerinin saldırılarına veya sözde İslam Devleti'nin (DAİŞ) yeniden dirilmesine yol açabilir. Şayet bu güçlerden herhangi birisi buradaki iktidar boşluğunu doldurmaya çalışırsa, sonuç şimdiye kadar nispeten istikrarlı olan Güney Kürdistan'da ve ötesinde daha geniş bölgesel bir krize yol açacaktır.

'KÜRT PARTİ VE HAREKETLERİ BİRLİĞİ SAĞLAMALI'

Türk ordusunun Suriye'deki saldırılarında gördüğümüz gibi, Türk devletinin kendi sınırları dışındaki alanlara saldırarak işgal etme arzusu elbette çok iyi biliniyor. 'Kürt Sorunu' birden fazla kişiyi ve devleti ilgilendiren, ve geniş kapsamlı yerel, bölgesel ve küresel sonuçları olan bir gerçekliğe sahip.

Zînî Wertê ve Kandil'i koruma amaçlı Kürt partileri ve hareketleri arasında bir birliğin sadece Kürtlerin faydasına olmayacağı, aynı zamanda bölge barışına büyük ve hayati katkı sağlayacağına inanıyoruz. Dahası, Kürt sorununun çözümünün, Ortadoğu'da demokratik dönüşümün sağlanmasının ayrılmaz bir parçası olduğuna inanıyoruz. Bu sorunun barışçıl ve adil bir şekilde çözümü daha geniş bir bölgede demokratikleşmeyi destekleyebilecektir. Kürt perspektifinin Ortadoğu'nun barışı ve bir arada yaşamına olan potansiyel etkisini hafife almamalıyız. Türkiye, İran, Irak ve Suriye'nin demokratikleşmesine hayati düzeyde etkisi olabilir.

'ÖZERK YÖNETİM KORUNMALI'

Son yıllarda Kuzey ve Doğu Suriye/Rojava, özgürlük, adalet, onurlu yaşam ve demokrasi temelli eşitlik ilkelerine dayalı demokratik bir alternatif sunmuştur. Başta Kürt kadınları olmak üzere Kürt halkı DAİŞ'e karşı zaferle sonuçlanan başarılı bir mücadele vermiş ve Kuzey ve Doğu Suriye/Rojava'da etkileyici bir sistem olan demokratik özerk yönetim inşa etmiştir. Kürt kadınlarının bu mücadelede oynadığı merkezi rol, Kürdistan sınırlarını aşan düzeyde kadınlara global bir ilham kaynağı, kaynak, ve güç yaratmıştır. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimini savunmak ve korumak, Suriye'nin ve daha geniş bölgenin demokratikleşmesi için zorunludur.

Anayasal ve uluslararası kabul görmüş Kürt hükümeti olarak Irak'ın Kürdistan Bölgesel Hükümeti kuruluşundan bu yana, Kürt halkının tüm ulusal isteklerini sürekli ezerek bastırmaya çalışan Türk devleti için hep bir diken olarak görülmüştür. Türk devleti Kürdistan Bölgesel Yönetiminin herhangi bir şekilde istikrarsızlaşmasını ve zayıflamasını bir zafer olarak görmektedir. Irak'ın en güvenli bölgesi olan Kürdistan Bölgesi, tüm Kürt halkı açısından büyük bir kazanımdır, ve bizler Kürt ulusal birliği yoluyla birlikte çalışarak korumalıyız.

'SAVAŞIN ÖNÜNE GEÇELİM'

Biz kadınlar savaşın önüne geçmeyi ve tüm dünyada barışı ve ortak yaşamı sağlamayı bir görev olarak kabul ediyoruz.

Son olarak sizlere çağrımız: Kürdistan, bölgesel ve global savaşların alanı değil, Ortadoğu'da demokrasi ve barış içerisinde ortak yaşamın ilham kaynağı olmalıdır.”

ULUSLARARASI ÇEVRELERE DE GÖNDERİLDİ

Mektubun birer kopyası uluslararası kurumlara da gönderildi:

"BM Genel Sekreteri- António Guterres

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri-Marija Pejčinović Burić

Avrupa Komisyonu Başkanı- Ursula von der Leyen

NATO Genel Sekreteri-Jens Stoltenberg

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı-Donald Trump

Rusya Federasyonu Başkanı-Wladimir Putin

Irak Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı-Barham Salih."

İMZACILAR

Mektupta imzası bulunan kadınlar ise şöyle:

"- Commission on Women of the Kurdistan National Congress (KNK)

- Shirin Ebadi, Nobel Peace Laureate

- Ela Gandhi, Chairperson Gandhi Development Trust and Phoenix Settlement Trust, South Africa

- Malin Björk, Member oft he European Parliament (MEP), The Left Party Sweden

- Silvia Modig, MEP, Vasemmistoliitto (The Left Alliance), Finland

- María Eugenia Rodríguez Palop, MEP, Podemos Spain

- Leïla Chaibi, MEP, La France Insoumise (FI), France

- Martina Michels, Die Linke, Germany

- Baroness Helena Kennedy QC, House of Lords, UK

- Baroness Jenny Jones, House of Lords, UK

- Margaret Owen, Director Widows for Peace Through Democracy, UK

- Julie Ward, Former MEP 2014 – 20, UK

- Maxine Peake, Actress and Writer, UK

- Professor Radha D’Souza, University of Westminster, UK

- Johanna Riha, Consultant Epidemiologist, United Nations University, UK

- Emily Apple, Investigation Editor, The Canary, UK

- Jill Evans, former MEP, UK

- Rahila Gupta, Writer and Journalist, UK

- Pragna Patel, Southall Black Sisters, UK

- Amber Huff, Research Fellow at Institute of Development Studies, University of Sussex, UK

- Rachel Bird, Peace Advocate, UK

- Greta Sykes, Writer and Artist, UK

- Dr Sarah Glynn, Co-convenor Scottish Solidarity with Kurdistan

- Jean Lambert, former MEP, UK

- Maggie Bowdon, General Secretary, Liberation

- Maryam Namazie, Spokesperson of One Law for All and Council of Ex-Muslims of Britain

- Melanie Gingell, Barrister, UK

- Janet Biel, American Political Writer, USA

- Debbie Bookchin, Journalist, USA

- Prof. Ruchira Gupta, New York University &Founder President

- Benedetta Argentieri, Director – Journalist, New York, USA

- Helen Gilbert, Radical Women, Washington, USA

- Professor Anuradha Chenoy, Dean of School of International Studies, Jawaharlal Nehru University, New Delhi, India

- Meredith Tax, Emergency Committee for Rojava, USA

- Dr. Amanda Metcalfe, UCCS Colorado, USA

- Anjumara Khan, Chairperson People Against Apartheid&Fascism (PAAF), South Africa

- Kubeshini Govender, Chief Education at WCED, Western Cape Education Dep., South Africa

- Shabnam Palesa Mohamed, Activist, Journalist, Mediator, South Africa

- Dr. Ruchi Chaturvedi, Senior Lecturer, University of Cape Town, South Africa

- Dr. Sharon L. Gustafsson, Specialist in Country Medicine, Sweden

- Dr. Mechthild Exo, University of Applied Sciences Emden/Leer, Germany

- Barbara Spinelli, Italy, Bologna, lawyer, member of the executive board of ELDH (European Lawyers for Democracy and Human Rights)

- Maria Paola Fiorensoli, Journalist, Activist-Scholar of Feminist Movements, Italy

- Laura Marcheselli, Committe Against War, Italy

- Maria Laura Pistrito, International Network against Extractivism in Abya Yala, Italy

- Lilian Galán, MP of The Broad Front (Frente Amplió) Uruguay

- Veronica Matto, MP of The Broad Front (Frente Amplió) Uruguay

- Graciela Lamancha, MP of The Broad Front (Frente Amplió) Uruguay

- Cecilia Bottino, MP of The Broad Front (Frente Amplió) Uruguay

- Margarita Libschitz Suarez, MP of The Broad Front (Frente Amplió) Uruguay

- Ana María Olivera Pessano, MP of The Broad Front (Frente Amplió) Uruguay

- Gabriela Susana Barreiro Alvarez, MP of The Broad Front (Frente Amplió) Uruguay

- Micaela Melgar Trías, MP of The Broad Front (Frente Amplió) Uruguay

- María Inés Cortés, MP of The Broad Front (Frente Amplió) Uruguay

- María Cristina Lustemberg Haro, MP of The Broad Front (Frente Amplió) Uruguay

- Claudia Hugo, MP of The Broad Front (Frente Amplió) Uruguay

- Orquídea Minetti Fernández, MP of The Broad Front (Frente Amplió) Uruguay

- Julia Argentina Perie, The Mercosur Parliament (Parlasur of Latin America)

- Fernanda Gil Lozano, The Mercosur Parliament (Parlasur of Latin America)

- Victoria Sandino Simanca Herrera - Senator of the Republic of Colombia

- Corporation for Research and Social and Economic Action (CIASE), Colombia

- Professor Rita Laura Segato, Academician, University of Brazil and National University of San Martín, Argentina and Brazil

- Mertxe Aizpurua, MP, EH Bildu Spokesperson in the Congress; Basque Country

- Idurre Bideguren, Senator, EH Bildu; Basque Country

- Patricia Perales, Member of the Parliament of Navarre, EH Bildu; Basque Country

- Oihana Etxebarrieta, Member of the Basque Parliament, EH Bildu; Basque Country

- Monika Plazaola, Secretary of Feminisms, EH Bildu; Basque Country

- Elena Beloki, Head of International Relations of Iratzar Foundation; Basque Country

- Sandra Moreno Zarza, Feminist Collective of Sant Pol, Catalonia

- Diana Janés i Campmajó, Coordinator of the Secretariat of Social Movements of the USTEC Education Union, Catalonia

- Anna Gabarró Haro (IAC), Catalonia

- BEA (Bizkaia Women's Assembly), Basque Country

- Anarchofeminist Libertarians, Basque Country

- W.D.R (Women Defend Rojava), Basque Country

- Steilas (Trade Union Enseñanza), Basque Country

- Paula Amieva, Councilor of the Getxo City Council, Basque Country

- Consuelo Núñez, Member of Women Defend Rojava -Madrid, Spain

- Rosa Gallardo, Women’s Collective of Women Defend Rojava-Madrid, Spain

- Evelyn Calugay, (Coordinator), PINAY ( Filipino Women's Organization in Quebec), Canada

- Joan Salvador, Deputy Secretary General of GABRIELA (Alliance of Filipino Women), Philippines

- Soraya Sough, Foreign Minister of Kabylian Government in Exile

- Southern Cooperative Network (RECOSUR) for Chiapas, Quintana Roo, Yucatán, Michoacan, Chiapas-Mexico

- A.C. Women's Cooperatives and Defense of Women's Rights, Mexico

- Jolom Mayaetik, Mayan Weavers, Mexico

- Rosa Luxemburg, Group for Defense of Human Rights, Mexico

- Francisca Fernandez Droguett, Collective Cholas Disidentes, Chile

- Valeria Maturana Fuentes, Feminist Coordinator of DDHH Collective 8 March, Chile

- Aura Lolita Chavez, Defenders of Life network, Guatemala

- Piera Stefanini, Former Senior Expert for Gender Policy Ministry of Foreign Affairs, Italy

- Elena Valentini, President of the Women in the World Association, Italy

- Giovanna Lombardi, President of the "Women, Rights and Justice" Association, Italy

- Laura Storti, Psychoanalyst President of the Il Cortile-Consultorio Association of Applied Psychoanalysis, Italy

- Laura Quagliolo, CISDA, Italian Coordination Support for Afghan Women, Italy

- Lidia Maydan, President of the Transmediterranean Association, Italy

- Linda Lombardo, President of Association "RANDI", Anti-violence Center, Italy

- Milena Trojkovska, Head of the Meeting for Women "Grassroots" Library, Italy

- Oria Gargano, President of Association "Be Free" Against Violence Against Women, Italy

- Patrizia Sterpetti, WILPF Women's International League for Peace and Freedom Italy,

- Rosa Mendes, President of the Brazilian Women Association, Italy

- Simonetta Crisci, President of the Association Without Borders, Italy

- Professor Annamaria Rivera, Anthropologist, Writer, University of Bari, Italy

- Laura Corradi, University of Calabria, Gender Studies and Methodology, Italy

- Professor Lidia Lo Schiavo, Academic, General University of Messina, Italy

- Maria Grazia Giaume, Former President of the Equal Opportunities of the University of Florence, Italy

- Vania Valoriani, University of Florence, Psychologist, Italy

- Rosanna de Longis, Historian, Italy

- Titta Vadalà, Ecologist, Italy

- Maria de Lourdes Jesus, International Journalist, Italy

- Carmen Cordaro, Jurists&Lawyers of the Democratic Jurists Association (GD), Italy

- Elena Esposito, Jurists&Lawyers of the Democratic Jurists Association (GD), Italy

- Elisa Elia, Jurists&Lawyers of the Democratic Jurists Association (GD), Italy

- Fabia Cioni, Jurists&Lawyers of the Democratic Jurists Association (GD), Italy

- Paola Altrui, Jurists&Lawyers of the Democratic Jurists Association (GD), Italy

- Stina Bergsten, Co-leader for Solidarity with Kurdistan Norway

- Helene Bank, Special Advisor in Campaign For The Welfare State, Norway

- Hilde Loftesnes Nylén, Former Administration Manager of the Norwegian UN Association

- Jenny Dellegård, Publisher, Norway

- Johanne Vierhaug Lühr, Leader of The Women's Front Oslo

- Madeleine Schultz, Writer and journalist, Norway

- Kari Kristensen, Member of the Women's Commitee for the Red party, Norway

- Pia Maria Roll, Director, Norway

- Sara Bell, President of the Norwegian Union of Municipal and General Employees branch 56

- Sofia Rana, Red Party

- Maria Wasvik, Advisor at the Antiracist Center, Norway

- Lone Lunemann Jørgensen, President of the Youth Committee for the Norwegian Civil Service Union

- Sigrun Larsen, Artist

- Stine Westrum, President of the Norwegian Union of Municipal and General Employees Oslo

- Bente Knagenheim, Humanitarian Worker, Member of National Board for Solidarity with Kurdistan

- Beth Hartmann, Member of National Board Solidarity with Kurdistan Norway

- Turid Kjernlie, Member of National Board Solidarity with Kurdistan Norway

- Lina Alvarez Reyes, Co-founder and spokesperson for M-Oslo

- Ane Stø, President of the Women's Group Ottar, Norway

- Cathrine Linn Kristiansen, Board member of the Women's Front Norway

- Mitra Derwishyan, Writer and Human Rights Activist, Iran

- Freshte Mohammadi, Political Activist, Iran

- Zaman Masudi, Political Activist, Iran

- Mersedeh Ghaedi, Women Rights Activist, Iran

- Dr. Leyla Mazin, Physician, Iraq

- Fatin Saad, Artist-choreographer, Egypt

- Galiya Karim, Artist-Choreographer, Egypt

- Mamedova Evin Aliaddinovna, Documentation System Expert, Russia

- Tatiyana Anatoliyevna Odinsova, Biologist, Russia

- Dr. Ludmila Aleksandra, Physician, Russia

- Dr. Elena Pavlovna, Physician, Russia

- Professor Marina Nikolaevna, Physician, Assistant Professor, Russia

- Dr. Dlana Biralevna, Physician, Russia

- Tamilnadu Women Movement, TamilNadu State, India

- Heidi Meinzolt, Board Member for Europe, Women's International League for Peace and Freedom, Germany

- Susanne Bader, European Coordinator of World Women´s Conference of Grassroots Women, Germany

- Debbie Brennan, National Organizer, Radical Women, Australia

- Coni Ledesma, Member of Executive Council, International Women's Alliance."