Zirve öncesi Erdoğan-Ruhani görüşmesi

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İranlı mevkidaşı Hasan Ruhani, Ankara’da bir araya geldi. Ruhani, Şam rejiminin izni olmadan Suriye’de yabancı birliklerin varlığının yasadışı olduğunu belirtti.

Ankara’da Ruhani ile Erdoğan arasındaki görüşme, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ruhani ve Erdoğan arasındaki üçlü zirve öncesine denk geldi.

Her üç ülke de Suriye’de varlık gösteriyorlar. Rusya ve İran, Şam rejiminin yanında yer alırken, Türkiye bir çok bölgeyi ağır savaş suçları işleyerek işgal etti.

Ankara’daki görüşmeler Efrîn işgali sonrasına denk geldi. Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırıları 20 Ocak’ta başladı. Yüzlerce sivil katledildi, sivil alt yapılar bombalandı, halka ait ev ve işyerleri yağmalandı. Şam rejimi de Türk işgaline karşı koymamış ancak “işgal” olarak tanımlamıştı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Ankara ziyaretinden önce yaptığı açıklamada Suriye’deki Amerikan ve Türk varlığına dikkat çekerek, Şam rejiminin izni olmayan yabancı güçlerin çekilmesini istedi.

Ruhani, “İran Suriye hükümetinin izni olmadan Suriye’de bulunan yabancı güçlerin varlığının illegal olduğunu düşünüyor ve buna son verilmesini istiyor” dedi.

Ankara’da üç ülke arasındaki zirvenin konusu Suriye olacak. Erdoğan’ın gündeminde ise temel olarak Kürt karşıtlığı var.