Yüksel Genç: Kürtler için ilk tur çok önemli

Amed merkezli araştırma merkezi SAMER Koordinatörü Yüksel Genç, Kürtler açısından 24 Haziran cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunun “çok önemli” olduğunu söyledi. Genç, AKP’nin de Kürt sorununa ilişkin vaat edecek bir alan bırakmadığını kaydetti.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (SAMER) Koordinatörü Yüksel Genç, AKP’nin Kürtler için ne kendi seçim manifestosunda ne de seçim sürecinin başladığı dönem itibari ile bir dil tutturamadığını söyledi.

AKP’NİN SÖYLEM KURMADA EN ZORLANDIĞI DÖNEM

AKP’nin “Kürt kardeşlerim” dilinin dışına çıkamadığına dikkat çekerken, “16 yıllık AKP iktidarının Kürt sorunu ile ilgili söylem kurmada en zorlandığı süreç bu süreç” dedi.

Genç şunları ekledi: “Bunun bir nedeni gerek Güney Kürdistan referandumu gerekse Kerkük ve Efrin gibi kentlerin el değiştirmesinin Kürtler nezdinde yaratmış olduğu tepkinin farkındalar. Sur, Cizre gibi son 3 yıldır yaşanan durumlar, Kürt karşıtlığı olarak okunuyor. Kürtlerle ilgili o kadar çok şeyi bozdular ki hangisini düzeltecekler doğrusu çok emin olamıyorlar. Çünkü dönüşü zor şeyler yaptılar.”

VAAT EDECEKLERİ ALAN KALMADI

AKP’nin MHP ile kurduğu ittifaka işaret eden Genç, şöyle konuştu: “AKP-MHP’nin ana programında muhafazakar-milliyetçi bir içerik var. Buna göre bir devlet ve yaşam vurgusu var. Böyle bir kurguya da Kürtleri yerleştirmek onlar açısından oldukça güç. AKP’li Kürlere dahi her hangi bir Kürde samimi gelecek bir söylem yok bir de zaten 3 yıllık AKP politikasını Kürtler kendilerine karşı bir politika olarak okuyor. Kürt sorununa ilişkin vaat edecekleri bir alan bırakmış değiller. Dolayısıyla burada söyleyebilecek hiçbir şeyin karşılığı yok”

YOKMUŞ GİBİ DAVRANIYOR VE SUSUYORLAR

Genç, AKP’nin seçim döneminde Kürtlere yönelik sessizliği ve nedenlerini sorgularken şunları ifade etti: “AKP, sessiz kalarak tepkiyi güncellememeye çalışıyor. Bu tepkinin daha fazla oy kaçışına neden olmasını önlemeye çalışıyor. Bunu yapabilmek için de bu konu yokmuş gibi davranıyor ve susuyor.”

KÜRTLER İÇİN İLK TUR ÇOK ÖNEMLİ

AKP’nin Kürtlere yönelik politikalarına karşı Kürtlerin ne düşündüğüne ilişkin de konuşan Genç, araştırmalarının sonuçlarını şöyle açıkladı: “Yaptığımız saha çalışmalarında Kürtlerin bu seçimlere olağan bir seçim gibi bakmadığını görüyoruz. Kürtler ortaya, ‘Nasıl bir Türkiye?’ ya da yeni Türkiye unsurlarının içerisinde ‘Ben de varım’ diyebilmek ile ilgili güçlü varlık göstermek istiyor. Bu yüzden ilk tur çok önemli Kürtler açısından. Kürtler ilk turda kendi varlıklarını, kendi güçlerini Türkiye siyaseti içerisindeki belirleyici rollerini Türkiye’ye göstermeyi düşünüyorlar.”