Yüksel: AKP'nin 'sağlık' yasası sağlıkçılara karşı

Adana SES Eşbaşkanı Muzaffer Yüksel, AKP'nin sağlık alanıyla ilgili yasasının kendilerine değil, sermayedarlara yaradığını söyledi. Yüksek, yasanın başka meslek alanlarına da yansıyabileceği uyarısında bulundu.

AKP tarafından 30 Ekim’de Meclis’e sunulan "Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, Meclis Sağlık Komisyonu’nda görüşüldükten sonra Meclis Genel Kurulu’na gönderildi. Teklif, doktorları ilgilendiren tartışmalı 5'inci maddede yapılan değişiklikle 15 Kasım’da Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Sağlık çalışanları ise düzenlemenin geri çekilmesi veya yeniden düzenlenmesi gerektiğini düşünüyor.

‘SERMAYEDARLARA YARADI’

Adana Sağlık Çalışanları Sendikası (SES) Eşbaşkanı Muzaffer Yüksel, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sağlıkta dönüşümün başlaması ile beraber, sağlık alanında çıkarılan hiçbir yasadan fayda göremediklerini ifade eden Yüksel, “Meclis'ten oy çoğunluğu ile geçirilmiş olan bu yasanın da sağlık çalışanlarına herhangi bir faydası olmamıştır. Bu yasa sermayedarlara yaradı” dedi. Şahsi olarak en çok da sağlıkta şiddete ilişkin maddeye çok üzüldüğünü kaydeden Yüksel, “ Eski düzenlemede zanlı gözaltına alınır, karakolda serbest bırakılırdı, artık karakolda değil, savcılığa çıkarılacak ve orada serbest bırakılacakmış” ifadelerini kullandı.

'ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜ KISITLAYAN TORBA!'

"Bizler özellikle hapis cezalarının arttırılması taraftarı iken bu kadar müdahaleyi yeterli buldular" diyen Yüksel, bununla beraber sağlıkta şiddetin artabileceğine vurgu yaptı. Yüksel, “Bizim özgürlüğümüzü kısıtlayan, çalışmalarımızı daha da zorlaştıran bir yığın madde olarak karşımıza çıktı torba yasa" diye ekledi.

'BAŞKA ALANLARDA DA KARŞILAŞILABİLİR'

Torba yasadaki güvenlik ile ilgili olan 5. maddenin bir başlangıç olduğunu ifade eden Yüksel, sadece doktorların ihraç edilmediğini, bu gibi maddelerin başka mesleki alanlarda da ileride karşılaşılacağı öngörüsünde bulundu. 

Bu durum yeni mezun birçok genç doktorun, 'suçunun' bile ne olduğunu bilmeden, ya da asılsız bir iddia ile Türkiye’de herhangi bir SSK’li yerde çalışamayacağı anlamına da geliyor.

Adana SES Eşbaşkanı Muzaffer Yüksel, yasayı yıllarca emek vererek bugünlere gelen sağlık çalışanlarına ‘ihanet’ olarak yorumladı.