Kanada'nın ödüllü genç yönetmeni Zayne Akyol, yeni belgeselinde bir kadın Kürt gerillayı anlatacak. Akyol, belgeseli için, çocukluðunda kendisini yetiştiren ve 2000'de TSK ile girdiði çatışmada yaşamını yitiren Gülistan'dan esinlendi.
Kanada'da yaşayan yönetmen Zayne Akyol, yeni projesi "Güllerin Ülkesi: Benim Adım Gülistan"ı ANF'ye anlattı. Önce, Gülistan'dan başlayarak: "Gülistan'la, çocukluðumda karşılaştım. Kanada'da bir dönem geçirmişti. 1991'de, yani ben 5-6 yaşlarındayken ablam olarak gördüðüm, benimle ilgilenen biriydi. Çocuk olduðumun farkında olarak gayet öðretici ve sıcak ilişki kurardı. Her gün evimize gelir, benle ilgilenmek için can atardı. Onu, birkaç gün üstüste görmemeye başladım. Sonraları hiç görmeyecektim. Buna alışmaya çalışmakla birlikte, çocuk aklımla sebebini yorumlayamadıðım bir kayboluştu."
Akyol, çocukken Gülistan'ın 'neden ortadan kaybolduðunu' anlamaya çalışırken, şimdilerde de 'neden daða gitmeyi seçti' sorusuna yanıt aramak için, üzerine belgesel hazırlamaya karar verdi.
Yönetmen Zayne Akyol, belgesel çalışması hakkında, şunları kaydetti: "Gülistan'ın babası ve kuzeniyle Ýstanbul'da birer görüşme yaptım. Akrabaları ve arkadaşlarından yine kendisiyle bir teması olmuş kimseleri konuşturdum. Kendi aklımda kalanlar dışında, bir kez de Gülistan'ı onların aðzından dinledim. Ama benim için en anlamlısı, onu gerilla olan arkadaşlarından dinlemekti. Bir süre önce bu planımı gerçekleştirebildim. Daðda, Gülistan'ı tanıyan arkadaşlarıyla görüştüm."
BELGESEL ÝÇÝN GERÝLLA ÝLE 1 HAFTA...
Akyol, gerillayla ilk karşılaşma anını da, şöyle anlattı: "Bizi bir erkek gerilla karşıladı. Bütün yabancılar geldiðinde kendisi ilgileniyormuş. Ýngilizce konuşuyordu. Ne kadar kalmak istediðimizi sordu. 'Ne kadar kalabilirsek' dedik ama, 1-2 gün için izin verebileceklerini söyledi. Tam o sırada bir kadın gerilla geldi. Adı Beritan'dı. Beritan, buna kadın gerillaların karar verebileceðini söyleyerek, 1 hafta kalmamıza izin verdi. Kadınların kararlarını ayrı almalarına tanık olmak çok ilgimizi çekmişti."
'SAYELERÝNDE, PROJEMÝ GENÝŞLETTÝM'
Akyol, daðdaki çekim ve görüşmeler sırasında, karşılaştıðı her kadın gerillayı Gülistan'a benzettiðini söylüyor: "Aslında gerek hayatları, gerekse de gözlerindeki ışık, yüzlerindeki umut Gülistan'ı andırıyordu. Kandil'e yakın bir bölgede, yaklaşık 10 gerilla ile görüşme yaptım. Gülistan'ın enerjisinden, moral kaynaðı rolünden bahsettiler. Dað yaşamında, hiç anlamadıðı bir iş için bile olsa üstün çaba harcadıðını ve bir kez bile gülümsemediði ana denk gelmediklerini anlattılar."
Karşılaştıðı gerillaların hayatından etkilendiðini ve belgeseli bu doðrultuda genişletme kararı aldıðını ifade eden Zayne Akyol, "Neredeyse her gerillanın bir günlük tuttuðunu fark ettim. Kimi kadın gerillaların günlüklerini aldım. Kendilerinin hayatlarını da belgesele katmayı planladık" dedi.
'YETENEKLERÝ, BÝZÝ UTANDIRIYORDU'
Yönetmen Zayne Akyol, gerilların günlük işlerde de yetenekli olduklarını vurgulayarak, şu anısını anlattı: "Daðdaki çekim sırasında kameramız bozulmuştu. O sırada elimizden gelen hiçbir şey yoktu. Müthiş üzgün durumdayken bir başka gerillanın kameramızı çoktan tamir ettiðini gördük. Bu, çok kısa bir sürede gerçekleşmişti. Sevinsek mi, beceriksizliðimize mi üzülsek, bilemedik. Onların, çok küçük şeylerden büyük işler yaratabildiklerine tanıklık ettik. Yardımseverlikleri, içinde bulunduðumuz modern yaşamda asla karşılaşmayacaðımız kadar derindi. Ýyi birer dinleyicilerdi. Sizi ciddiye aldıklarını fark edebiliyordunuz."
Ortalama bir buçuk saat sürecek belgeselin çekimlerine, önümüzdeki aylarda başlanacak.
KÝMDÝR?
3 yaşındayken, 1991 Kanada'ya geldi. Montréal kentinde yaşadı. Québec Üniversitesi'nde eðitim gördü. Eðitimini, aynı üniversitede yüksek lisans öðrencisi olarak sürdürüyor.
2009'daki 'Radio Canada International Juri Ödülü'nü, 'Ýsminaz' isimli kısa filmiyle aldı. Bir sene sonra da, diðer kısa filmi 'Ýki Bulut Arasında' ile Festival Vidéastes Recherché-es' jüri ve halk ödülünü aldı. Aynı film, Les Rendez-vous du cinéma québécois' yarışmasında da en iyi öðrenci filmi olarak seçildi.
Katıldıðı film festivalleri:
- Abu Dhabi Film Festival, 2010
- Favorites Film Festival Berlin, 2011
- Festv'Elles de Montréal, 2011
- Favourites Film festival Berlin, 2011
- 18th Women Make Waves Film Festival in Taiwan, 2011
- FIKE- Evora International Short Film Festival, Portugal, 2011
- Kurdisches Filmfestival Berlin, 2011
- Duhok International Film Festival, Iraq, 2011