YJA Star, Bêrîtan Nûrhak Çiya ve Axîn Gabar’ı andı

Komutan Bêrîtan Nûrhak Çiya ve Axîn Gabar’ı anan YJA Star Merkez Karargah Komutanlığı, “Bêrîtan ve Axîn yoldaşımızın yürüttüğü mücadeleyi daha da büyütecek ve Kurdistan'ın özgürlük davasını başarıya ulaştıracağız” açıklamasında bulundu.

YJA STAR ŞEHİTLERİ

YJA Star Merkez Karargah Komutanlığı yaptığı yazılı açıklama ile 23 Haziran 2024 günü Gabar’ın Mawa bölgesinde işgalci Türk ordusuyla yaşanan çatışmada şehit düşen Gabar Eyalet Komutanlığı üyesi Bêrîtan Nûrhak Çiya (Sultan Dağ) ve 19 Haziran 2024 günü yine Mawa bölgesinde şehit düşen Axîn Gabar’ı (Zeynep Özkan) andı.

YJA Star Merkez Karargah Komutanlığı açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Şehit Zîlan'ın yüreğindeki özgürlük aşkı ile, anlamlı eylemlerinin büyüğüyle, onun izinden giden gerçek yoldaşları Komutan Bêrîtan Nûrhaq Çiya ve Axîn Gabar yoldaşı minnetle anıyoruz.

Komutan Bêrîtan Nûrhaq Çiya, kadim Mêrdîn topraklarında yurtseverlik geleneğine sahip asil bir ailede gözlerini dünyaya geldi. Küçük yaşta Kürtlük bilinci edindi. Bu yüzden egemen sistemin baskı ve zulmüne boyun eğmeyi asla kabul etmedi. Özgür yaşam umudunu PKK ve gerillada bulan Bêrîtan yoldaşımız, çelişki yaşadığı tüm sorunların cevabını bu kutsal ideolojinin mimarı Rêber Apo’da buldu ve 2002 yılında özgürlük saflarına katıldı. Bêrîtan’ın yüreğinde PKK sevgisi, çocukluğundan şehit düştüğü ana kadar hiç sarsılmadı. Bu nedenle katılımının hemen ardından partimizde yaşanan tasfiyeci eğilimlere karşı militanca bir duruş sergiledi ve mücadele etti.

Zekası ve yeteneğiyle kısa sürede Rêber Apo'nun yaşamının en güçlü savunucusu oldu. İdeolojik açıdan Önder Apo'nun düşüncelerini okuyup anlayarak kendisini güçlendirdi. Hareketimizin değerlerini korumada keskin bir kılıç gibiydi. Komutan Bêrîtan henüz hayattayken ülkesinin özgürlüğü için yaşamını adadı. Nerede zorluklar varsa oradaydı. Bakûr’dan Başûr’a, Rojhilat’a kadar ülkenin her alanında mücadelesini ısrarlı bir şekilde sürdürdü. Savaşçı Kürt kadın karakterine sahip olan Bêrîtan, yaşadığı toplumun etik ve ahlak değerlerine bağlı, özgür ve onurlu bir yaşama ulaşma cesaretli ve iradeliydi. Bêrîtan yoldaş çalışma yürüttüğü her alanda demokratik yaşam ve kadın özgürlük paradigmasını yaşama geçirirdi. Qendîl'den Zagros'a, Zagros'tan Metîna'ya kadar Önderlik çizgisindeki net duruşu ve güçlü katılımı ile yoldaşlarına güven vermeyi başardı.

Şehit Bêrîtan için Bakûr alanına gitmek, Önderliğe daha yakın olmak demekti. Kurdistan'ın büyük devriminin Bakur topraklarının işgalden kurutlmasıyla başlayacağına inanan Bêrîtan yoldaş, yıllarca hayalini kurduğu Gabar’a Eyalet Komutanlığı üyesi olarak geçti. Komutan Bêrîtan, 22 yıl boyunca onurlu ve özgür bir yaşam inşa etme çabasıyla durmadan, yılmadan Kurdistan’ın birçok dağında mücadele yürüttü. Gayret ve tutkusuyla özgür yaşam değerlerini korudu ve yükseltti. Şehitlerin hayallerine sahip çıktı ve isimlerini yüreğine kazıdı. Haziran ayının kıymetini ve değerini bir kez daha yükseltti.

HEVAL AXÎN BÜYÜK SAVAŞLARIN MİLİTANI OLDU

Yoldaşımız Axîn Gabar da Botan'da topraklarına bağlı yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Bundan dolayı daha çocuk yaşlardayken Kurdistan halkına yönelik baskı ve zulmü gördü. Karşılarında zalim bir düşmanın olduğunu farkındaydı. Özel savaş ve asimilasyon politikalarını erken yaşta keşfetti. Axîn yoldaş, bu egemen güce karşı mücadele çizgisini net bir şekilde belirledi. Gerillayla tanıştığı süreçten sonra aktif bir şekilde milislik faaliyeti yürütmeye başlayan Axîn yoldaşımız, 2014 yılında hayalini kurduğu dağlarına gitmeye karar verip Botan’dan gerilla saflarına katıldı.

Axîn yoldaş, gerillaya katılarak sistemin kendisine sunduğu sahte kimliği reddetmeyi ve kadının hakiki kimliğine ulaşmayı amaçladı. Bu yüzden uzun yıllar bu amacına ulaşmak için mücadele etti. Dağlarda bile özgür bir yaşama ulaşmanın kolay olmayacağının bilincinde olan heval Axîn, çok büyük emekler vererek kendisini geliştirdi ve güçlendirdi. Qendîl dağından Heftanîn'e kadar mücadele dolu yıllar geçirdi. Heftanîn savaşında şehit olan yoldaşlarının, "Burası Heftanîn'dir" sözünün ne anlama geldiğini düşmana anlattı. Özgür kadın kimliğine ulaşma ısrarı heval Axîn'in temel hedeflerinden biriydi. Bunun da ancak PKK eğitiminde gerçekleştirebileceğine inandı. Bu temelde Şehit Berîtan Özgür Kadın Akademisi’nde eğitime dahil oldu.

Heval Axîn kaldığı her alanda doğalında oradaki yaşama öncülük ediyor, yoldaşlarına moral, güç ve cesaret veriyordu. Axîn yoldaş, büyük savaşların militanı, zor günlerin yoldaşı ve Kurdistan davasının devrimcisi oldu. Gücünü ve moralini şehit yoldaşlarından aldı. En büyük savaşını onların intikamını almak için verdi. Hejar, Esmer ve Zelal gibi komutanların inanç ve cesaretiyle düşmana karşı savaştı ve ağır darbeler vurdu. Şehitlerin mücadelesini büyütmek ve hayallerini gerçekleştirmek için büyük bir iddia ve kararlılıkla Botan'a gitti. 19 Haziran 2024 günü, fedai komutan Zîlan’ın şehadet yıl dönümünde Mawa alanında yaşanan düşman saldırısına karşı Axîn heval da fedaice savaşarak şehadete ulaştı.

Bêrîtan ve Axîn, yaptıkları eylemlerle şehitlere olan bağlılıklarını ortaya koydu. Rêber Apo'ya sevgilerini kahramanlıklarıyla ölümsüz ve gerçek kıldılar. Daima hakikati aradılar, Kürt toplumunun ve Kürt kadınlarının acılarını, ıstıraplarını gördüklerinde o acılarla güçlendiler, mücadelelerini büyüttüler. Kadına dayatılanın yaşama ihanet olduğunu çok iyi anladılar. Bu ihanetin son bulması için yaşamın kadın eliyle, kadın bilimiyle, kadın duygularıyla, kadın güzelliğiyle yeniden kurulması gerekirdi. Bunun için de daima çalıştılar, mücadele ettiler ve savaştılar. Bu uğurda yaşamlarını feda ettiler.

Biz de Bêrîtan ve Axîn’in yoldaşları olarak, onların yürüttüğü savaşı ve mücadeleyi daha da büyüteceğiz. Kurdistan'ın özgürlük davasını başarıya ulaştırarak, kadın devrimini gerçekleştirerek bu iki kahramana ve Kurdistan devriminin tüm kahramanlarına olan bağlılığımızı yerine getireceğiz.”