Yıldırım yeni kirli pazarlıklar için Almanya’ya geliyor

Alman başbakanı Angela Merkel, 15 Şubat günü başbakanlık konutunda Türk başbakanı Binali Yıldırım’ı ağırlayacak. Türkiye’nin talebiyle gerçekleşecek görüşmede Erdoğan iktidarıyla yeni kirli pazarlıkların yapılması bekleniyor.

Münih'te düzenlenecek Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı'na katılmak için Almanya’ya gelecek Türk başbakanı Binalı Yıldırım’ın başbakan Angela Merkel ile yapacağı görüşme netleşti. Görüşme için bir süre önce talepte bulunan Türkiye’ye Merkel hükümeti olumlu yanıt verdi.

Yıldırım’ın 15 Şubat Perşembe günü başbakanlık binasında ağırlayacağını bildiren Merkel hükümetinin sözcüsü Steffen Seibert “Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra uluslararası güncel konular da ele alınacak” açıklamasını yaptı.

GÜNDEM DENİZ YÜCEL VE EFRÎN Mİ?

Her iki liderin görüşmesinde Erdoğan rejimin rehin tuttuğu Alman vatandaşlarından gazeteci Deniz Yücel'in durumunun da gündeme geleceği belirtiliyor. Yücel'in serbest bırakılması için birçok kez Almanya’nın yaptığı çağrılar sonuç vermemişti.

Dünkü basın toplantısında hükümetin sözcüsü Seibert bir kez daha “Türk hükümeti ülkede siyasi nedenlerle tutuklu bulunan tüm Alman vatandaşlarını serbest bırakmalı” çağrısını yaptı. Erdoğan iktidarı ise Alman vatandaşlarını pazarlıklar sonucu serbest bırakıyor.

Die Welt Gazetesi Türkiye Muhabiri Deniz Yücel, Türk Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın e-postalarına ilişkin haberlerle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında ifade vermeye gittiği İstanbul Emniyet Müdürlüğünde 14 Şubat 2017 günü gözaltına alınmıştı.

Yücel’e yönelik Türk devletinin uyguladığı tecrit, 4 Kasım 2017 günü Alman polisinin Düsseldorf'ta Kürtlere saldırması, aynı gün Gabriel ve Çavuşoğlu'nun Antalya'da yaptığı gayri resmi görüşmenin ardından kaldırılmıştı.

Deniz Yücel ise geçtiğimiz ay cezaevinden gönderdiği mektupta her iki ülke arasındaki kirli pazarlıklara alet olmak istemediğini bildirmişti. Çünkü insan hakları mücadelesi verirken Türkiye'de Erdoğan rejiminin rehinesi olan Peter Steudtner, Berlin-Ankara arasında yapılan kirli pazarlıklar sonucu serbest bırakılmıştı.

Erdoğan rejiminin geçtiğimiz yıl rehinin tuttuğu 10 Alman vatandaşından 4’ü bu şekilde özgürlüğüne kavuşurken, Yücel ile birlikte hala 6 Alman’ın Türkiye’deki cezaevlerinde tutuluyor. Yıldırım’ın Berlin’deki temaslarında Merkel hükümetine rehinlerin serbest bırakılması karşılığında Efrîn’e yönelik başlatılan işgal girişimi için destek talebinde bulunması bekleniyor.

Özellikle Türk başbakanı, SPD ile kurulması planlanan yeni hükümetin Türk ordusunun Efrîn’e yönelik işgal girişimi sırasında kullandığı tankların modernizasyonu ihalesine onay vermesini isteyecek. Çünkü Alman dışişleri bakanı Sigmar Gabriel, yeni hükümet kuruluna kadar Lepopard tanklarının modernizasyonu planı dahil, Türkiye ile silah ihracatı durdurulduğunu bildirmişti.

TÜRKİYE TANKLARI YENİLEMEK İSTİYOR

Efrîn’e saldıran Türk tanklarından 120 adet M60 tipi tankın modernizasyonu işini Alman hükümeti Ekim ayında onaylamıştı. Türkiye, Almanya’dan Efrîn’deki direniş karşısında kötü bir sınav veren Leopard tanklarının savunma sistemini güçlendirmesini istiyor.

Efrîn saldırısında kullanılan Leopard-II tankları 2006-2009 yılları arasında Türkiye’ye satılmıştı. Toplam 354 Leopard II tankı kullanımda hiçbir sınırlama getirilmeden Türk ordusuna verilmişti. Önümüzdeki günlerde kurulması planlanan federal hükümetin, “Leopard II” tanklarının modernizasyon planına da Erdoğan rejimiyle yapacağı pazarlıklara göre karar verebileceği belirtiliyor.