YENİLENDİ

Yeni KHK: 83 dernek kapatıldı, barış akademisyenleri ihraç edildi

AKP/Saray iktidarı, son kanun hükmünde kararname ile 83 derneği kapattı, yüzlerce memuru meslekten ihraç etti. İhraç edilenler arasında Barış İçin Akademisyenler'in bildirisine imza atan akademisyenler de bulunuyor.

OHAL'i 3. kez uzatan AKP/Saray iktidarı yeni bir kararname ile çok sayıda memur, meslekten ihraç edilirken, İçişleri Bakanlığı tarafından faaliyetleri durdurulan 83 dernek resmen kapatılmış oldu. Resmi gazetede, 679, 680 ve 681 üç KHK yayınlandı.

83 DERNEK KAPATILDI

Kapatılan dernekler arasında Ankara Demokratik Haklar Derneği, Bolu Gençlik Kültür ve Dayanışma Derneği, Gaziler Halkevi Derneği, Diclekent Halkevi Derneği, Ehmedê Xanî Dil Akademisi, Ayışığı Sanat Derneği, Dayanışma Evi Derneği, Yakınlarını Kaybeden Aileler İle Dayanışma Derneği, İstanbul Kürt Enstitüsü, Munzur Kültür Derneği, Yenikapı Tiyatro Spor Kulübü Derneği, Smyrna Sosyalist Gençlik Derneği, 33 Düş Yolcusu Gençlik Kültür Derneği,  Ayışığı Ekin Sanat Derneği, Demokrat Araplar Derneği, Roboski İçin Adalet Yeryüzü İçin Barış Derneği, Dersim Kültür Derneği, Ovacık Kültür Derneği de bulunuyor.

BARIŞ AKADEMİSYENLERİNE İHRAÇ

Son KHK ile ihraç edilen akademisyenler arasında Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza atan akademisyenler de yer aldı. İhraç listesinde isimleri yer alan akademisyenlerden bazıları şöyle:

Ege Üniversitesi: Cansu Akbaş Demirel, Hanifi Kurt, Aslı Davas, Nilüfer Körükmez, Melek Göregenli, Nilgün Toker, Zerrin Kurtoğlu.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi: Leyla Işıl Ünal, Cenk Yiğitler, Bahar Şimşek, Burçin Kalkın Kızıldaş, Özlem Albayrak, Sevilay Çelenk Özcen, Tezcan Durna, Hasan Faruk Alpkaya.

Mardin Artuklu Üniversitesi: Selim Temo, Cuma Çiçek, Ferhat Yılmaz, İclal Ayşe Küçükkırca, Mesut Keskin, Siyaveş Azeri.

Munzur Üniversitesi: Adnan Şahin, Ahmet Kerim Gültekin, Gülçin Karabağ, 

Yıldız Teknik Üniversitesi: Melek Zorlu, Onur Özgür, Ömer Çelebi, Savaş Dede, Gürçağ Tuna.

Bakanlıklar arasında en yoğun ihraç Adalet ve Sağlık Bakanlığı'nda yaşandı. 

İHRAÇ LiSTESİ

Danıştay Başkanlığı'ndan 8, Yüksek Seçim Kurulu'ndan 1, Başbakanlık Merkez Teşkilatı'ndan 4, Atatürk Araştırma Merkezi'nden 1, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'ndan 19, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nden 7, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 135, RTÜK'ten 2, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'ndan 2, Adalet Bakanlığı ve bağlı kuruluşlardan 1699, Türkiye Adalet Akademisi'nden 2, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan 3, Bilim, Sanat ve Teknoloji Bakanlığı'ndan 10, Türk Standartları Enstitüsü'nden 5, Türk Patent Enstitüsü'nden 1, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan 53, Devlet Personel Başkanlığı'ndan 3, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü'nden 180, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan 261, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan 43, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nden 18, Enerji ve Tabii Bakanlığı'ndan 2, Boru Hatları Petrol Taşıma Genel Müdürlüğü'nden 8, BOTAŞ Limited Şerketi'nden 1, TPIC'ten 1, Eti Maden Genel Müdürlüğü'nden 1, Elektrik Üretim AŞ'den 11, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nden 2, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'ndan 5, Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'den 4, Türkiye İletim AŞ'den 13, TKİ'den 3, TPAO'dan 12, TTK'dan 5, Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan 61, Gıda ve Tarım Bakanlığı'ndan 93, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan 114, Kültür ve Turizm Bakanlığı 15, Sahil Güvenlik Müdürlüğü'nden 4, Maliye Bakanlığı'ndan 47, Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan 310, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan 1, Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü'nden 6, Devlet Malzeme Ofisi'nden 9, Milli Piyango'dan 2, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Standartları Kurumu'ndan 2, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan 13, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 435, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 160, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 168, Milli Savunma Bakanlığı'ndan 4, Genel Kurmay Başkanlığı'ndan 1, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü'nden 13, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan 60, Sağlık Bakanlığı'ndan 838, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan 3, Türkiye Vagon Sanayi Genel Müdürlüğü'nden 1, Türsat Genel Müdürlüğü'nden 5, Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü'nden 34, İstanbul Kalkınma Ajansı'ndan 2, YÖK'e bağlı üniversitelerden 631, YÖK'ten 155, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden 2687 kişi ihraç edildi. 

Kanun hükmünde kararname ile özel güvenlik görevlilerine silah kullanma yetkisi verildi. Sosyal medya düzenlemesi ile polis, internet kullanıcılarının kimliğine ulaşabilecek. 

Hakkında soruşturma açılan kişilerin, yurtdışında bulundukları gerekçesiyle ifade vermemeleri durumunda vatandaşlıktan çıkartılmaları gündeme gelecek.