Vicdan ve Adalet Nöbetçileri: Biz her gün ölüyoruz

Vicdan ve Adalet Nöbetçileri: Biz her gün ölüyoruz

Ýş Cinayetlerinde Hayatını Kaybeden ve Yaralanan Ýşçilerin Aileleri'nin bu hafta 8'incisini düzenlediði "vicdan ve adalet nöbeti" eyleminde konuşan Metin Karayiðit, 11 Mart 2012 tarihinde Esenyurt AVM'de meydana gelen iş kazasından sonra hala iş güvenliðinin saðlanmadıðına işaret etti. O iş kazasında çocuðunu kaybeden Ýdris Topal, "Biz her gün ölüyoruz" dedi. Gazeteci Balçiçek Ýlter de, "Bir ülkede adalet arıyorsak demek ki o ülkede bir şeyler yolunda gitmiyor" dedi.

Ýş Cinayetlerinde Hayatını Kaybeden ve Yaralanan Ýşçilerin Aileleri, Galatasaray Meydanı'nda "vicdan ve adalet nöbeti" eyleminin 8'incisini gerçekleştirdi. Galatasaray Lisesi giriş kapısına, "Ýş kazası deðil bu bir cinayet", "Tarih 11.03.12. Yer Esenyurt. AVM inşaatı. 11 işçi yaşamını yitirdi" pankartları "Sorumlular yargılansın", "Adalet istiyoruz", "Unutma unutturma" dövizleri ile çeşitli yerlerde yaşanan iş kazalarında hayatını kaybedenlerin fotoðraflarını açıldı. Aileler adına açıklamayı Van'da Bayram Otel'de yaşamını yitiren Cem Emir'in kardeşi Tuncel Emir yaptı. Samsun Canikli'de selden dolayı hayatını kaybedenlere başsaðlıðı dileyen Emir, iş kazalarında yaşanan ile Samsun'da yaşananın aynı olduðunu ifade etti. 8. haftada olmalarına raðmen duyarlı vicdan sahibi gazetecilerin haberleri ile vicdan ve adalet nöbetinin farkında olmayan sendika, meslek odaları, emekçi dostu sosyal siyasal organizasyonlar ve milletvekillerine seslenen Emir, "Ýşçinin yaşam hakkına kayıtsız kalanların ücret artış mücadelesinin anlamı olur mu?" diye sordu. Ýşçinin hayatına mal olan adalet mücadelesinde vazifelerini yapmayan hiç kimsenin işçi dostu olamayacaðını kaydeden Emir, bu hafta toplu işçi ölümleri olmadıðı için kınama açıklamalarının da yapılmadıðını ifade ederek, "Sanki ilgilenmek için dörtten fazla işçinin hayatını kaybetmesi gerekiyor gibi" dedi.

‘ESENYURT’TA HALA ÝŞ GÜVENLÝÐÝ SAÐLANABÝLMÝŞ DEÐÝL’

Bu hafta yaşanan iş cinayetlerine de deðinen Emir, Konya'nın Akşehir Ýlçesi'nde Ahmet Ali Altekin isimli işçi ile Edirne'nin Keşan Ýlçesi'nde kurtarılmaya çalışılan ama kepçenin kazayla başını koparması sonucu Cengiz Demirel'in yaşamını yitirdiðine dikkat çekti. Emir, bugünkü nöbetlerinde Esenyurt'ta 11 Mart tarihinde yaşamını yitiren 11 işçinin ailelerini dinleyeceklerini ifade etti. Bu hafta ailelerle röportajı gazeteci Balçiçek Ýlter yaptı. Ýlter röportajdan önce, "Bir ülkede adalet arıyorsak o ülkede bir şeyler yolunda gitmiyordur" dedi. Ýlter, Esenyurt'ta yaşamını yitiren Seyfettin Topal'ın babası Ýdris Topal'la röportaj yaptı. Baba Topal, çocuðunun borcunu ödemek için çalıştıðını söyledi. Topal, "Oðlum gurbetteydi. Borcunu ödeyemeden aramızdan ayrıldı. Daha öncede yangın olduðunu söylemişti. Olayı duyduðumda evden yalın ayak çıktım. Ýlk başta yangında 4 kişinin yaralandıðını söylemeleri üzerine saatlerce hastanelerde yaralı aradım. Gerçeði bizden sakladılar. Biz her gün ölüyoruz. Oðlum aklımdan çıkmıyor. Yaşadıklarımız çok zor ama peşini bırakmayacaðız" dedi. Esenyurt AVM'de çalışan işçilerden olan Metin Karayiðit de çalıştıðı yerde hala iş güvenliðinin bulunmadıðını, yangını yaşadıktan sonra etkisinden hala kurtulamadıðını söyledi.

Cuma günü Bakırköy Adliyesi'nde 5'i tutuklu 13 sanıðın yargılandıðı Esenyurt'ta meydana gelen olay ile ilgili dava görülecek.