Vegan anarşist tutsak Osman Evcan 27 gündür açlık grevinde

Yeryüzü Özgürlük Derneği üyeleri, kendisine uygulanan tecridin sonlandırılması talebiyle 27 gündür açlık grevinde olan kalp, astım hastası vegan anarşist tutsak Osman Evcan için seferberlik ilan etti.

ANF’ye konuşan Yeryüzü Özgürlük Derneği basın sözcüsü ve Osman Evcan’ın görüşçüsü Güray Tezcan, hızla kilo kaybeden 60 yaşındaki Evcan için acil destek ve dayanışma çağrısında bulundu.

Vegan-vejetaryen anarşist Osman Evcan, kendisine psikolojik baskı uygulanmasını ve yiyeceklerine zararlı maddeler katılmasını protesto etmek için, bulunduğu Silivri 9 Nolu Cezaevi’nde 27 gündür açlık grevinde. Kalp ve astım rahatsızlığı bulunan 60 yaşındaki Evcan’ın dışarıdaki sesi olan Yeryüzü Özgürlük Derneği üyeleri Evcan’ın taleplerinin kabul edilmesi için cezaevine tepki faksları gönderme eylemlerini sürdürüyor. Bu eylemin öncülerinden Yeryüzü Özgürlük Derneği basın sözcüsü ve Evcan’ın görüşçüsü Güray Tezcan, Osman Evcan için destek çağrısında bulundu.

DÜŞÜNCEYE TAHAMMÜLSÜZLÜK!

Tezcan, verdiği mücadeleyle cezaevlerinde vegan yemeğin önünü açan Evcan’ın bu başarı sonrası hedef olduğuna ve sürgün sevkler, tecrit ve baskılarla cezalandırıldığına dikkat çekti. Açlık grevi sürecinin ise 2017’nin Eylül ayında Kurban Bayramı’nı protesto etmesiyle başladığını anlatan Tezcan, “Osman Kurban Bayramı’nda hayvan sömürüsünü protesto etmek için Adalet Bakanlığı’na mektup gönderiyor. Ne olduysa o mektup sonrasında oldu. Düşüncesini beyan etmesini hazmedemeyen cezaevi idaresinin Osman’ a yönelik baskıları arttığı gibi, bir de yemeklerine bedenine zarar veren maddeler katılıyor” dedi.

İNCELEMEYE YER YOK, KAMERALAR YİNE ÇALIŞMIYOR

Osman Evcan’ın yemeklerine zararlı madde katıldığı konusunda özellikle 2017 yılının 11 ve 13 Ekim günlerine işaret ettiğini belirten Tezcan, kamera kayıtlarının incelenmesi talebiyle TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun yanı sıra Silivri Cumhuriyet Savcılığı’na da başvurduğunu belirtti. Tezcan, verilen cevapta ise hem kovuşturmaya yer yok dendiğine, hem de işaret edilen günlerde kameraların çalışmadığının iddia edildiğine dikkat çekti. Evcan’ın 13-21 Ekim günleri arasında çok şiddetli mide ağrıları çektiğini aktaran Tezcan, “Osman aynı gün götürüldüğü cezaevi revirinde doktora yemeklerine zarar veren maddeler katıldığını söylese de hem doktordan, ‘Devletimiz bunu yapmaz’ cevabını alıyor hem de aynı doktor, yemeklere zararlı madde konulduğunu teyit edercesine zehirlenmeye karşı ilaç veriyor” diye konuştu. Tezcan, bu olay sonrası cezaevi idaresi tarafından getirilen yemekleri yemeyen ve kantinden malzeme alarak idare eden Evcan’ın, en son 26 Mart 2018 tarihinde vegan beslenme ve yaşamına yönelik hak ihlallerinin sonlanması talebiyle açlık grevine başladığını ifade etti.

IŞİD’ÇİLER TARAFINDAN TEHDİT EDİLDİ VE TARTAKLANDI

Osman Evcan’ı en son 12 Nisan’da ziyaret eden Tezcan, Evcan’ın zayıfladığını, 4 kilo verdiğini ancak moralinin yüksek olduğunu belirtti. Vegan olduğu için tek kişilik hücrede tecritte tutulan Evcan’ın aylardır spor, atölye ve sohbet gibi sosyal faaliyet haklarından yararlandırılmadığını aktaran Tezcan, bu keyfiyete karşı verdiği tüm itiraz dilekçelerinin ise sumen altı edildiğine dikkat çekti. Evcan’ın vegan olduğu için aynı zamanda adli mahpuslar tarafından tehdit edilerek, tartaklandığını da anlatan Tezcan, yaşananları şöyle aktardı: “Osman bana açlık grevi eylemi öncesi götürüldüğü Silivri Devlet Hastanesi'nde adli mahkûmlar tarafından tehdit edildiğini anlattı. Şöyle ki rutin kontrol için çağrıldığında bekleme odasında çocuk tecavüzcüsü mahkumlarla baş başa bırakılmış. Bu insanlar Osman'a durup dururken, ‘Siyasi misin? Neden cezaevi yemeklerini almıyorsun?’ gibi sorular sorup sonra da ‘Şu camı kırar boğazını keseriz’ diye tehdit etmişler. Osman'ı tanımayan bu insanların onun hakkında bu kadar bilgili ve hınçlı olması tesadüf olabilir mi? Osman'ın beyanına göre, benzer bir olayda, disiplin cezaları için adliyede beklerken bu kez IŞİD'den cezaevine girenler tıpatıp aynı soru ve ithamlarla onu tartaklamışlar. Osman karşılık vermemiş. Bunların bilinçli sindirme politikası olduğunu, devletin eskiden beri sağcı çete ve cinsel saldırı suçlularını maşa olarak kullandığını düşünüyor.”

SİSTEMATİK DEVLET ŞİDDETİNE KARŞI DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Güray Tezcan ayrıca Evcan’ın taleplerinin kabul edilmesi için dernek olarak BİMER’e başvurduklarına, ancak Osman hakkında çok fazla dilekçe geldiği gerekçe gösterilerek bu dilekçenin işleme alınamadığı cevabını aldıklarına işaret etti.  Osman’ın taleplerinin kabul edilmesi için CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu tarafından önerge verildiğini ifade eden Tezcan, herkesi hem Silivri’ye tepki faksı çekmeye hem de Osman’a moral mektupları göndermeye çağırdı. Tezcan, “Burada bir kasıt, bir psikolojik baskı ve suçun üzerini örtme var. Sistematik bir devlet şiddeti söz konusu ve bunun son bulması için herkesin dayanışma göstermesi şart” dedi.