VASKİ’de yolsuzlukların ardı arkası kesilmiyor

HDP'li belediyelerin gasp edilmesi ardından kayyum tarafından yönetilen VASKİ'de yolsuzlukların ardı arkası kesilmiyor. Adı anılanlar arasında Edremit Kaymakam’ı Muhammet Fuat Türkman ve Genel Müdür Yardımcısı Abdulvahat Gezgen var. 

Van’da HDP'li belediyelerin gasp edilmesinin ardından atanan kayyumların yolsuzlukları devam ediyor. Kayyum tarafından yönetilen ve 2016 yılından bu yana yurttaşlara su faturası ve icra göndermek dışında bir hizmet üretemeyen Van Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü (VASKİ), son dört yıldır yolsuzluk iddialarıyla gündemden düşmüyor.

2017 ve 2019 yılları arasında genel müdürlüğünü kayyum Ali Tekataş’ın yaptığı VASKİ’deki yolsuzluklar Tekataş'ın gitmesinin ardından da devam etti. 

Bu yolsuzluk çarkının başında ise VASKİ Genel Müdür Yardımcısı Abdulvahap Gezgen var. Gezgen’in Van merkezde BP Elzem ve Gürpınar’ın Hoşap Beldesinde iki petrol istasyonu bulunuyor.

VASKİ’ye bağlı yüzlerce araç günlük yakıt ihtiyaçlarını Gezgen’in bu petrol istasyonlarından karşılıyor. Zaten yüksek bir maaş alan Gezgen, petrol istasyonlarıyla da haksız bir kazanç elde ediyor.

KAYMAKAMA KIYAK MAAŞ

VASKİ’ye bağlı Van-Su şirketi de dönen yolsuzluk çarkının kilit noktalarından birini oluşturuyor. Daha önce Vanspor’a sponsor olan ve bu yüzden Vanlıların tepkisini çeken Van-Su şirketi, Edremit Kaymakamı Muhammet Fuat Türkman’ı yönetim kurulu üyesi yaptı. Böylelikle Türkman, Kaymakamlık maaşının yanında huzur parası denilen bir maaş daha almış olacak.

Oysa Türkiye hukukunda sadece belediye başkanları ve belediye meclis üyelerinin şirketlerde yönetim kurulu üyesi olabileceği belirtiliyor. Kaymakam Türkman’ın yasal olmamasına rağmen nasıl yönetim kurulu üyesi yapıldığı ise bilinmiyor.

GENEL MÜDÜRÜN YOLSUZLUĞU BELGELENMİŞTİ

VASKİ Genel Müdürü olarak atanan Ülker Cem Kaplan’ın ismi, önceki kayyum yönetimi döneminde rüşvet iddiaları ile gündeme gelmişti. Kaplan’ın, Genel Sekreter Yardımcılığı görevinde bulunduğu sırada ruhsat almak üzere belediyeye başvuran bir kişiden, "Van Spor’a bağış" adı altında yüklü miktarda rüşvet istediği ses kayıtları, kamuoyunun gündemine oturmuş ve HDP Milletvekili Murat Sarısaç tarafından soru önergesi ile Meclis’e de taşınmıştı.  Ancak Vali Bilmez, kayyum olarak atanır atanmaz söz konusu bu ismi VASKİ Genel Müdürü olarak atadı.