Vanlılardan, Erdoğan’a deprem tepkisi

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Elazığ’da yaşanan depremin ardından söylediği, "Biz Van’ı, Erciş’i yeniden inşaat ettik" sözlerine Van halkından tepki geldi. Vanlı yurttaşlar Erdoğan'ın hiçbir şey yapmadığını, kendilerini sadece borçlandırdığını belirtti.

Van merkez ve Erciş İlçesinde 2011 yılında yaşanan 7.2 ile 6.5 büyüklüğündeki depremlerde resmi rakamlara göre 644 kişi yaşamını yitirdi, 4 binden fazla kişi de yaralandı. Türk devleti depremde yaşamını yitirenlerin gerçek sayısını bugüne kadar kamuoyundan hep sakladı. Resmi olmayan rakamlara göre Van ve Erciş’te 3 bine yakın kişi yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

İki büyük depremde Van ve Erciş’te 30 binden fazla bina yıkıldı, on binlerce konut ise ağır hasar gördü. Depremden sonra gönderilen yardımlar halka dağıtılmadı. Yardımlar vali, kaymakamlar, AKP il ve ilçe örgütleri ile AKP’ye yakın derneklerin eline geçti. Yardımlar AKP yandaşlarına dağıtıldı. Özellikle depolara konulan yardımların büyük bölümü, halka dağıtılmadan satıldı.

VAN’DA DEVLET YOKTU

23 Ekim 2011 yılında 7.2 büyüklüğündeki deprem Erciş şehir merkezini, 9 Kasım 2011 yılındaki 6.5 büyüklüğündeki deprem ise Van merkezi yerle bir etti. 23 Ekim’de yaşanan depremin üzerinde 3 gün geçtikten sonra, devlete bağlı kurtarma ekipleri geldi. Halk, 3 gün boyunca kendi imkanlarıyla enkaz altında kalanları çıkardı, yaralıları hastanelere kendi imkanlarıyla getirdi. Devlet, Erciş’e depremden 3 gün sonra gelirken, Amed, Batman, Siirt gibi HDP’li belediyeler 3 saat içinde Erciş’e ulaşarak hem kurtarma çalışmasına katıldı hem de vatandaşlara yardım etti.

Depremden sonra Kürt halkının ve dünya haklarının gönderdiği yardımlarla Erciş ile Edremit, Kalecik, Kevenli, Bostaniçi ve Toprakkale’de 15 binden fazla konut yapıldı. Konutlar gelen yardımlarla yapılırken, devlet hiçbir harcama yapmadan konutları depremzedelere 80 bin liraya zorla sattı. 23 Ekim ve 9 Kasım’da yaşanan iki büyük depremin üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen yaralar halen sarılmadı. Devlet, depremzedelere 80 bin liraya sattığı konutları rant alanına çevirdi.

TOKİ konutlarında yaşayan depremzedeler, konut borçlarını ödeyemediği için devlet tarafından depremzedelerin elinden alındı. Binlerce depremzede ise bankalara borçlarını ödeyemediği için icralı oldu. Devlet tarafında 80 bin liraya zorla sattığı konutlar, biriken borçlardan dolayı 200 bin liraya kadar çıktı.

‘ERDOĞAN, BİZİ SADECE BORÇLANDIRDI’

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Elazığ’daki depremin ardında söylediği sözlere Vanlı depremzedeler sert tepki gösterdi. Yurttaşlar tepkilerini şu şekilde dile getirdi: "Erdoğan bize hiçbir şey yapmadı, bizleri 80 bin lira borçlandırdı. Devlet, 2011’deki depremde biz depremzedeleri, kendi rantı için kullandı. Bize yapılan konutların, bir kuruşu bile devletin cebinden çıkmadı. Bize yapılan konutlar ve yardımların hepsi, halk tarafından gönderilen yardımlardı. Özellikle Van merkeze ve Erciş ilçesine dünya kadar yardım geldi. Gelen tüm yardımlar AKP’liler tarafından kendi depolarına götürüldü. Biz depremzedelere hiç dağıtılmadı.

Özellikle deprem döneminde AKP’lilerin evlerine kamyon dolu yardım veriliyordu. Depremin üzerinde 3 gün geçtikten sonra arama-kurtarma ve sağlık ekipleri geldi. Bu halk kendi kendine yardım etti. O dönem partimiz ve belediyelerimiz bize yardım etti. Devletin bilinçli şekilde geç gelmesi nedeniyle yüzlerce yaralı, enkaz altında yaşamını yitirdi. Çıkarılan yaralılar da geç müdahale edildiği için yaşamını yitirdi. Erdoğan, bize hiçbir şey yapmadı. Biz kendi ölülerimizi ve yaralılarımızı kendimiz çıkardık. Erdoğan, sadece bizi borçlandırdı, icralık hale geldi. Bugün Van’da on binlerce insan devlete borçlu durumda."