Van'da yolsuzluğun raporu: Bir Türk bayrağı 60 bin TL! 

Sayıştay, işgal edilen Van Büyükşehir Belediyesi'ndeki yolsuzlukların raporunu açıkladı.

Sayıştay Başkanlığı, geçenlerde açıkladığı ama AKP hükûmeti tarafından Sayıştay Başkan Yardımcısının görevden alınmasına neden olan Van Büyükşehir Belediyesi Denetim Raporu'nu, kamuoyuna ayrıntılı bir biçimde açıkladı.

Sayıştay'ın raporuna göre; Van Büyükşehir Belediyesi bir tane Türk bayrağını 60 bin TL'ye satın alırken, bir çadır kirası için 66 bin TL ödemede bulunmuş! Canlı yayına 5 dakikalık bağlantı içinse 70 bin TL ödeme yapılmış.

'HESAP KAYITLARI GERÇEĞİ YANSITMIYOR'

Raporda, "Van Büyükşehir Belediyesi tarafından bankalardan kullanılan kredilerin anapara ve faiz tutarları ilgili hesaplarda izlenmemekte ve hesap dönemi içinde yapılan kredi geri ödemeleri hatalı şekilde muhasebeleştirilmektedir" şeklinde usulsüzlüğe dikkat çekiliyor.

Yine kanuna aykırı davranıldığı belirtilerek, "Bütçe Emanetleri Hesabının kullanımında yapılan hatalar nedeniyle bu hesapta kayıtlı bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır" ifadelerine yer verildi.

'YIL SONU BİLANÇOSU DA YANLIŞ'

Belediyenin 2017 yılı dönem sonu bilançosunda da yanlış bilgilerin verildiğine dikkat çeken Sayıştay, 'Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesabı'ndaki kayıtlı tutarların da gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

GAYRİMENKULLER PEŞKEŞ ÇEKİLMİŞ

Raporda, belediyenin gayrimenkullerinin peşkeş çekildiği de ispatlanırken, şöyle bir örnek veriliyor: "(...) Kurum kayıtlarında yer almayan arsanın satışı nedeniyle tahsil edilen tutarların muhasebeleştirilmesinde 250 Arazi Ve Arsalar Hesabına alacak kaydı yapılması nedeniyle hesap bakiyesi yıl sonu itibarıyla 6.556.253,50 TL eksik görülmektedir. Satışı yapılan arsanın değerleme işleminin yapılmaması ve 500 Net Değer Hesabına kaydedilmemesi nedeniyle bu hesabın alacak bakiyesi yıl sonu itibarıyla arsanın satış bedeli olan 17.500.100, 00 TL kadar eksik görülmektedir.”