Van’da kayyumun HDP’li işçi kıyımı

Türk rejiminin atadığı Van Büyükşehir Belediyesi kayyumu, daha önce işten attığı ama mahkemeyi kazanarak yeniden işlerine dönmeyi bekleyen 250 işçinin sınavını başarısız sayarak, işe almayı reddetti.

Sıkıyönetim uygulamalarının en ağır şekilde uygulandığı Van’da, rejimin işçi ve emekçi düşmanlığı nedeniyle işsizlik ve yoksulluk tırmanıyor.

Van Büyükşehir Belediyesi kayyumunun daha önce işten attığı ama mahkemeyi kazanarak işe dönmeyi bekleyen 250 işçi yeniden mülakata girme hakkını kazandı.

7 Mart’ta Van Büyükşehir Belediyesi’nde mülakata giren 250 işçi, sınavları başarılı geçmesine rağmen, başarısız sayılarak işe alınmadı.

Mahkemeyi kazanmalarına rağmen bu işçilerin işe alınmasını reddeden kayyum Mehmet Emin Bilmez, AKP iktidarına yakın kişileri işe almayı planlıyor. Bunun için AKP Van İl Örgütü’nün bir liste hazırladığı öğrenildi.

HDP’li Van Büyükşehir Belediyesi’nin 2016’da gasp edilerek kayyum atanmasından sonra yüzlerce işçi işten çıkartılmıştı. 

Kayseri'den getirilerek Van Büyükşehir Belediyesi'ne Genel Sekreter yapılan Mustafa Yalçın’ın bir süre önce ortaya çıkan bir video kaydında “Tabii bunların hepsini yok etmek üzere… 653 kişiydi galiba benim imzamla işten çıkardığımız. Bir o kadar da Kanun Hükmünde Kararname ile işlerine son verilenler oldu ama şunu söyleyeyim: Ben işten uzaklaştırmaları yaparken çok büyük keyif aldım, zevk aldım. Bunu Sayın Haseki ile de paylaştım" ifadelerini kullanmıştı.

İşçiler ise maruz kaldıkları ırkçı ve ayrımcı uygulamalara tepki gösterdi. 7 Mart’ta Van Büyükşehir Belediyesi’nde işe iade edilmesi için mülakata giren bir işçi, sınavdaki 5 sorunun tamamını doğru cevaplamasına rağmen sınavının başarısız sayıldığını söyledi.

Güvenlik gerekçesiyle adının açıklanmasını istemeyen işçi, “AKP ve Van Kayyumu Bilmez, Kürt ve işçi düşmanı. 3 yıldır işimize geri dönmeyi bekliyoruz. 3 defa mahkemeye gittik, her defasında mahkeme bizi koşulsuz bir şekilde işe geri dönmemizi kararı verdi. Mahkeme kararına rağmen ve mahkemenin kararlarını hiçe sayarak bizleri mülakata aldılar. Buna rağmen mülakatlarda başarılı olmamıza rağmen, bizleri işe iade etmediler. Bunların tek derdi, Kürt düşmanlığıdır” dedi.

YOLSUZLUK: BELEDİYE KASASINDAN SIRA GECELERİ

Türk devletinin ekonomik ambargosu altında olan Van halkı, işsizlik ve yoksullukla boğuşurken, Van’da görev yapan devlet yetkilileri ise açık bir şekilde yolsuzluk yapıyor. Alınan bilgilere göre kayyum Mehmet Emin Bilmez, Van’da her ay devletin kamu kurum yöneticilerinin katılımıyla ‘Oturma Gecesi’ düzenliyor. HDP’li Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atandıktan sonra belediyeyi borç batağına sürükleyen, işçilerin maaşlarını dahi ödeyemeyen ve çıkartılan işçileri işlerine iade etmeyen Blmez’in ‘Oturma Gecesi’nin parasını da Van Büyükşehir Belediyesi’nin kasasından karşıladığı öğrenildi.