Van'da HDP'li Belediyelere yargı-polis kuşatması

Devletin kayyum atamak için 30 gün boyunca mazbata vermediği HDP'li Belediyelere yönelik ‘bürokratik’ engelleri sürüyor.

Van Valiliği, Kaymakamlık ve diğer devlet kurumları belediyenin hizmet üretmesini engellemek amacıyla adeta belediyelere mobing uyguluyor.

1999 yılından bu yana Kürt siyasi geleneğinden gelen partilerin belediyeleri kazanması ile birlikte faili meçhulleri devreye koyan, 2009 seçimlerinin ardından KCK operasyonları ile Belediye Başkanlarını tutuklayan devlet 2014 yerel seçimlerinde gösterilen başarının ardından bu defa da belediyelere kayyum atadı.

AKP hükümetinin ve devletin bu baskıları halkı yıldırmaktan öte, Kürt siyasi partilerinin daha da büyümesini ve kitleleşmesini sağladı. Devletin politikalarına tepki gösteren halk HEP, DEP, DEHAP, HADEP, DTP, BDP, DBP ve HDP’nin etrafında kenetlendi.

Van halkı, 1999, 2009, 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde Kürt siyasi geleneğinden gelen belediyeleri seçti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatı ile bölgede faaliyet yürüten devletin sivil ve güvenlik bürokrasisi HDP’li belediyelere yönelik sert politikalarını sürdürüyor.

Diyadin’de yaşananların ardından Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan hakkında 'diğer HDP’li Belediyelerle iş birliği içinde olmak' suçlaması ile soruşturma açıldı.

İpekyolu Belediyesi'ne giren çıkan yurttaşların gizlice fotoğraflarını çeken polisler, bunları çeşitli yayın organlarına servis ederek vatandaşları hedef gösterdi.

‘DEVLETE DEĞİL HALKA HİZMET EDİYORUZ’

Yaşanan baskılara rağmen çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden İpekyolu Belediye Eş Başkanı Azim Yacan, devlete değil halka hizmet ettiklerini söyledi. İçişleri Bakanlığı’nın ‘Kayyumları’ demoklesin kılıcı gibi başlarında salladığını söyleyen Yacan, belediyelerin abluka altında tutulduğunu ve her gün yüzlerce polisin belediye çevresinde görüntü aldığını söyledi.

Yaptıkları itirazlara rağmen Van Valiliği ve Emniyet yetkililerinin baskıyı daha fazla arttırdıklarını belirten Yacan, halkın desteği ile zorlukları aştıklarını ifade etti. Yacan, "Halka hizmeti amaçlayandan çok burada devletin bekçiliğini yapan bir idari anlayışla karşı karşıyayız. Bugüne kadar yürüttüğümüz tüm çalışmalarda pozitif bir tutum yerine negatif bir tutumla karşılaştık. Halkımızın desteği ile bazı kamu kurumlarının çalışmalarımızı baltalayan bu anlayışına karşı hizmet üretmeye çalışıyoruz. Valilik, Kaymakamlık, VEDAŞ ve Doğal Gaz’a yaptığımız başvurular genel olarak sonuçsuz bırakılıyor" diye konuştu.