Vaka sayısı 900 bine yaklaştı- YENİLENDİ

Koronavirüse yakalanan kişi sayısı 900 bine, hayatını kaybedenlerin sayısı da 45 bine yaklaştı. En fazla vaka ABD'de görüldü. İtalya da en fazla ölümün görüldüğü ülke.

TÜRKİYE

Türk devleti yetkilileri, ülkedeki koronavirüs vaka sayısının 13 bin 531'e, ölü sayısının da 214'e çıktığını duyurdu.

Sağlık emekçileri ve örgütleri, sivil toplum örgütleri ile siyasi parti temsilcileri, Türkiye'de vaka ve ölü sayısının daha çok olduğu ancak iktidar tarafından gizlendiği belirtiliyor. AKP/MHP iktidarı, kendi açıkladığı veriler dışında konuşan herkesi gözaltına alıyor, işten çıkarıyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Demokratik Toplum Kongresi(DTK) başta olmak üzere sivil toplum örgütleri ve halklar koronavirüs salgınına karşı örgütlenerek dayanışma ağları oluşturuyor. 

Bağış kampanyaları başlatan AKP/MHP iktidarı ise kendisi dışındaki tüm çalışmaları engellemeye çalışıyor. 

CEZAEVLERİ

Türkiye cezaevlerinde koronavirüs tehdidi büyürken, AKP-MHP iktidarın aldığı hiçbir önlem yok. Özellikle bazı cezaevlerinde siyasi tutsaklar virüsle tehdit de edildi.

Demokratik çevreler, iktidarın siyasi tutsakları kapsam dışı bıraktığı düzenlemesini protesto ediyor.

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, Van M Tipi Cezaevi’nde koronavirüse ilişkin alınmayan önlemlerden dolayı isyan çıktığını duyurdu.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da koronavirüs nedeniyle cezaevlerinde kitlesel ölümlerin yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Ordu Cezaevi’nde bulunan Vedat Bozkurt ise 3 gün su verilmediğini, ardından verilen suyun da çamurlu olduğunu ve koronavirüsle ilgili hiçbir tedbirin alınmadığını ifade etti.

VAKALAR VE KARANTİNALAR

Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da pek çok bölge karantinada.

Mardin Merkez Artuklu ilçesine bağlı Kabala Mahallesi’nde biri 17 diğeri de 25 yaşında olan 2 kişiye yapılan koronavirüs testinin pozitif çıktığı belirtildi. Bunun üzerine binada bulunan 14 kişi karantinaya alındı. Yine Kabala Mahallesi’nde 60 yaşında olduğu öğrenilen erkek bir kişinin koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtildi.

Amed'deki hastanelerde koronavirüs nedeniyle tedavi görenlerin sayısı artışta. 123 hastanın Kovid-19 salgınıyla tedavi gördüğü öğrenildi.

Malatya'da Darende'nin Ilıca ve Arapgir'in Eğnir mahallelerinin karantina kararı altına alındığı duyuruldu. Hekimhan ilçesinin Kozdere Mahallesi'nin de salgın nedeniyle karantina altında olduğu öğrenildi.

Erzincan, Bitlis, Kars, Bartın, Bayburt, Çanakkale, Gümüşhane, Kütahya, Rize, Sivas, Yozgat, Van, Çankırı, Çorum, Giresun, Dersim'de de karantina bölgeleri var.

15 BİN İŞÇİ İŞTEN ÇIKARILDI

Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı İş), yaptığı yazılı açıklamayla koronavirüs salgınının yayılmasıyla birlikte İstanbul genelinde 15 bin 191 inşaat işçisinin işten çıkarıldığı açıkladı.

ABD

Vaka sayısı en fazla ABD'de. 190 bine yakın vakanın olduğu ABD'de yaşamını yitirenlerin sayısı da 4 bini geçti. 177 binden fazla kişi de tedavi görüyor.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre ülkedeki ölümlerin yüzde 40’ı New York eyaletinde gerçekleşti.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, ABD Deniz Kuvvetleri’ne ait “USS Theodore Roosevelt” uçak gemisinin kaptanının, gemideki koronavirüs salgını nedeniyle yaptığı acil tahliye çağrısını geri çevirdi.

Başkan Donald Trump, gelecek iki haftanın "çok zorlu geçeceği" uyarısında bulunarak, halka alınan önlemler konusundaki talimatlara uyma çağrısı yaptı.

İTALYA

İtalya'da vaka sayısı 105 bini geçerken, yaşamını yitirenlerin sayısı da 12400'ü geçti. 77 binden fazla kişinin tedavi gördüğü ülkede, 4023 kişinin durumu kritik olarak kayıtlara geçti.

Dünyada koronavirüsten en çok can kaybının yaşandığı İtalya’da hükümet, sokağa çıkma yasağını 13 Nisan’a kadar uzattı. Sağlık Bakanı Roberto Speranza, “Görülen ilk olumlu işaretleri, ‘tehlike ortadan kalktı’ şeklinde yorumlamamalıyız. Veriler doğru yolda olduğumuzu ve alınan radikal kararların meyvelerini verdiğini gösteriyor” dedi.

İSPANYA

İspanya'da vaka sayısı hızla artıyor. 6 binden fazla yeni vakanın görüldüğü ülkede, toplam vaka sayısı 102 bini geçti. Ülkede yaşamını yitirenlerin sayısı da 9 binden fazla. 6 bine yakın kişinin durumu ise kritik.

FRANSA

Fransa'da vaka sayısı 52 bini, ölü sayısı da 3500'ü geçti. Ülkede tedavi görenlerden 5600'den fazlasının durumu kritik.

ALMANYA

Almanya'da vaka sayısı 72 bini geçti. Yaşamını yitirenlerin sayısı da 800'e yaklaştı.

Almanya’da koronavirüs vakalarının en yoğun olduğu eyaletler Bavyera, Kuzey Ren-Vestfalya ve Baden-Württemberg.

BİRLEŞİK KRALLIK

Birleşik Krallık'ta da vaka sayısı 25 bini aştı. 1800'e yakın kişi yaşamını yitirirken, 23 binden fazla kişi de tedavi görüyor.

İngiltere'nin başkenti Londra'da yer alan Excel Fuar Merkezi, dev bir hastaneye dönüştürüldü.

Henüz beş yüz yatak yerleştirilen merkezin, bu hafta içinde hasta kabulüne başlaması bekleniyor.

İngiltere Yerel Yönetimler, Topluluklar ve Konut Bakanı Robert Jentick, İngiltere’nin iki hafta içinde günde 25 bin koronavirüs testi yapabilecek seviyeye gelmesini hedeflediklerini açıkladı. Ülkede bugüne kadar 143 bin test yapıldı.

HOLLANDA

Hollanda'da da binden fazla yeni vaka görüldü. Ülkede toplam vaka sayısı 13600'ü aştı. 1170'den fazla kişi de yaşamını yitirdi.

İSVİÇRE

İsviçre'de 16600'den fazla vaka, 430'dan fazla ölüm var. 13 binden fazla kişinin tedavide olduğu ülkede, 300 civarında kişinin durumu ise kritik.

BELÇİKA

Belçika'da 1189 yeni vaka var ve toplam vaka sayısı 14 bine yaklaştı. 820'den çok kişi yaşamını yitirdi.

AVUSTURYA

Avusturya'da 10400'den fazla vaka, 146 ölüm var. Vakaların 264'ü yeni.

İRAN

İran'da vaka sayısı 3 bine yakını yeni olmak üzere 48 bine yaklaştı. Ülkede 3 binden fazla kişi de yaşamını yitirdi. 3800'den çok kişi ise kritik durumda.

UMMAN

Umman, 72 yaşındaki bir kişinin hayatını kaybetmesiyle, koronavirüs nedeniyle ülkede ilk ölümün gerçekleştirdiğini açıkladı. Ülkede teyitli 210 vaka bulunuyor.

HİNDİSTAN

Hindistan’ın Kerala eyaletinde 93 ve 88 yaşlarındaki bir çift, Covid-19 hastalığından iyileşti.

Hipertansiyonu ve diyabeti de olan 93 yaşındaki erkek, bugüne kadar iyileşen en yaşlı Hint oldu.

Çiftin birkaç gün içinde hastaneden taburcu edilmesi bekleniyor.

Ülkede 45 kişi koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi.

ÇİN

Virüsün ilk ortaya çıktığı Çin'de vaka sayısı 81554. 3312 kişinin yaşamını yitirdiği ülkede vakaların sadece 36'sı yeni.