GÖRÜNTÜLÜ

Üç merkezde şehit anması

Dortmund'da Newroz günü devlet güçleri tarafından katledilen Kemal Kurkut, Limburg'da YPG savaşçısı İslam Altundağ ve Gringy'de HPG gerillası Şerwan Korkmaz anıldı.

Almanya’nın Dortmund kentinde Newroz günü devlet güçleri tarafından katledilen Kemal Kurkut, Limburg kentinde DAİŞ çetelerine karşı yürütülen mücadelede yaşamını yitiren İslam Altundağ (Şervan Cudi ) için taziye kurulurken, Fransa’nın Gringy kentinde de 13 Nisan 2015'de Dersim'de yaşamını yitiren Şerwan Korkmaz ( Mahsun Özer) anıldı.

KEMAL KURKUT İÇİN DORTMUND’DA ANMA

Almanya’nın Dortmund kentinde Amed’deki Newroz kutlamaları esnasında devlet güçleri tarafından katledilen Kemal Kurkut anıldı. Anmaya Kemal Kurkut’un abisi Ercan Kurkut ile birçok kurum temsilcisi ve Kürdistanlılar katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan anmada ilk konuşmayı FEDA adına Pir Mustafa Aslan yaptı. Kurkut’un şehit düşerek hakka yürüdüğünü ve bu cihanda hak katında olduğunu söyledi.

PYD Eş başkanı Salih Müslim de Kemal Kurkut şahsında tüm devrim şehitlerini anarak konuşmasına başladı. Kürt düşmanın bugün çok barbar bir düzeye geldiğini belirten Müslim, bir öğrenci olan Kemal Kurkut’un bu biçimde katledilişi AKP rejimin Kürt düşmanlığının en üst düzeyde açığa çıktığını söyledi.

“Kürtlerin düşmanı Kürdistan’ın her parçasından saldırı geçmekte, Kürtler de mezhepsel çelişkileri kışkırtarak parçalanmayı dayatmaktadır. Kobanê’nin şehitliğin de Kürdistan’ın her parçasından her şehrinden şehitler vardı” diyen Müslim, böl, parçala ve çatıştır politikaların başarılı olamayacağını da sözlerine ekledi.

AKP rejiminin 20’inci yüzyılda Kürdistan’da gerçekleştiremediklerini şimdi gerçekleştirmek istediklerini vurgulayan Müslim, “Ancak bunu başaramayacaklardır” dedi.

2002 yıllından bu yana Türkiye’yi tek adamın yönettiği ama artık bu tek adam sistemin her yerde teşhir olduğu ve kaybetmeye mahkum olduğunu belirtti ve aile ile tüm Kürdistan halkına başsağlığı diledi.

NAV-DEM adını konuşma yapan Fatoş Göksungur da Kemal Kurkut’un yaralanmasına rağmen dik duruşu ile Newroz alanına doğru yürüdüğü ve bu duruşun Seyid Rıza’dan Mehmet Tunçların düşman karşısında Kürdün dik duruşu olduğunu belirti. Onun üzerindeki tişörtünün düşman tarafından yırtılması düşmanın vahşi ve barbarlığını gösterdiğini, sırtındaki çantasındaki şiir kitabını bomba, kemanını ise silah gören barbar bir düşman gerçekliği ile karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

Aile adına konuşan Ercan Kurkut bu derin acıyı paylaşan tüm herkese teşekkür etti.

Kurkut, “Kürdistan devrim şehitlerini saygı ile anıyorum. Babamın ölmesinden sonra annem bizi büyüttü. Direniş kültürünü bizlere öğretti. Sevgi ile büyüttüğümüz Kemal’in o gün çantasında şiir kitapları ve halkıyla buluşmasını kaleme dökecek günlüğü vardı. Ankara katliamında kıl payı kurtulan Kemal’i cellatlar Amed’de yakaladılar. Işığımız söndü derken, anladık ki, Kürdistan’ın kalbimde, Amed’de ışığımız Kemal parlamış ve onun şahsında bedenleri Kürdistan’ın kalbine bırakan yoldaşları mücadelemize ışık tutuyor” dedi.

Komaw adını konuşan Ahmet Aktaş “Kemal Kurkut Kürt halkının çocuğu ve şehididir. Kemal Kurkut arkadaş düşmanın kimsenin bu yıllın Newrozuna katılmayacağını düşünürken güçlü katılımın gerçekleştiği ve bu yılın Newroz’unun sembolü oldu” dedi.

Anma Kemal Kurkut’un yaşamını anlatan bir sinevizyon gösterimi ve “Şehit namirin” sloganları ile sona erdi.

LIMBURG

 

 

Almanya’nın Limburg kentinde de Rakka’yı DAİŞ çetelerinden özgürleştirmek için başlatılan hamlede yaşamını yitiren YPG savaşçısı İslam Altundağ (Şervan Cudi) için taziye açıldı.

İslam Altundağ’ın (Şervan Cudi) ailesi adına Ramazan Bafeyi’nin kabul ettiği taziye Cuma günü başladı ve dün sona erdi. Dün ise, bir anma düzenlendi.

Almanya’nın Limburg kentine bağlı Elsoff köyünde bir salonda kabul edilen taziye ve anma etkinliğine yüzlerce kişi katıldı. Aslen Şırnak idil ilçesine bağlı Sulak köyünden (Gunde Bafe) Cudi, AKP devletinin Kürt halkına yönelik uyguladığı baskılara tepki olarak özgürlük mücadelesi saflarına katılmıştı. Cudi, 6 Mart 2017’de Rakka yakınlarında DAİŞ çeteleri ile girdiği çatışmada yaşamını yitirdi.

GRIGNY

13 Nisan 2015'de Dersim'de yaşamını yitiren HPG gerillası Şerwan Korkmaz (Mahsun Özer) için Fransa’nın Grigny kentinde anıldı.

Grigny Demokratik Kürt Toplum Merkezi lokalinde Kürdistanlıların yoğun katılımıyla gerçekleşen anma Kürt özgürlük mücadelesi şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. 

Fransa Şehit Aileleri Komitesi üyesi Xeyri Uludağ anmada kısa bir konuşma yaptı.

Uludağ, “PKK şehitler partisidir. Şehitlerimize layık olmak onların ideal ve amaçları için mücadele etmekten geçer. Şehitlerimize özgür Kürdistan'ı direnişi daha da yükselterek armağan edeceğiz" iye konuştu.

Şehit yakınları Leyla ve Mustafa Seven ise "O bizim şehidimiz değil o tüm Kürdistan'ın şehididir. Tüm şehitlerimizi saygı ile anıyoruz" dediler. 

Anma referandum için Fransa'da oy verme işlemlerinin devam ettiği belirtilerek herkesin muhakkak sandığa gidip faşizme karşı “Hayır” demesi çağrısıyla son buldu.