Tutuklu vekil Aktaş bilgi edinme hakkını sordu

Tutuklu vekil Aktaş bilgi edinme hakkını sordu

Tutuklu Van Milletvekili Kemal Aktaş, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdað’a 2003’te yasal güvenceye alınan yurttaşların bilgi edinme hakkının son yıllarda kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan başvuruların neden yanıtsız kaldıðını sordu.

BDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili Ýdris Baluken, tutuklu Van Milletvekili Kemal Aktaş’ın 09.10.2003 tarih ve 4982 Sayılı Kanun ile vatandaşın bilgi edinme hakkına ilişkin yapılan düzenlemelere dair soru önergesini Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdað’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlıðı’na sundu.

Bu kanunun amacının; “Demokratik ve şeffaf yönetimin gereði olan eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun olarak kişilerin bilgi edinme hakkını kullanmalarına ilişkin esas ve usulleri düzenlenmektir” şeklinde ifade edildiðini hatırlatan Aktaş, aynı kanunla getirilen düzenleme herkesin bilgi edinme hakkına sahip olduðu ve bu hakkın sınırlarının kanunla düzenlendiðinin de hüküm altına alındıðını kaydetti.



Tutuklu vekil Aktaş, “Kanun bilgi ve belgeye erişme süresini 15 iş günü olarak kabul etmiştir. Ancak iş yükü sebebiyle bu süre 30 iş gününe kadar çıkabilmektedir. 29. maddeye göre usulüne uygun olarak yapılan bir başvurunun bu kanun dairesinde cevaplandırılması hususunda ihmali veya kastı olanlar hakkında, bu eylemin cezai takibat gerektirmesi hali saklı kalmak kaydıyla tabi oldukları mevzuattaki disiplin cezaları uygulanır” dedi.



Önergede şunlar belirtildi: “Görüldüðü üzere kanun koyucu toplumun bilgi ve belgelere ulaşması konusuna önem vermiş, her ne kadar bu konuda yeterli güvenceler getirmese de, sorumluların cezalandırılması için bazı tedbirler ihdas etmiştir. Buna raðmen bilhassa son yıllarda kamu kurum ve kuruluşlarına vatandaşlarca bu Kanun dairesinde yapılan başvurular cevapsız kalmakta yahut kanunda belirtilen süreden çok daha uzun bir süre sonra cevaplandırılmaktadır. Bir diðer husus ise vatandaşlara verilen cevabın bilgi içermekten ziyade, basmakalıp bazı sözlerle konunun geçiştirildiði ifadeler içeren birkaç cümlelik yazılar olmasıdır.”

Vatandaşların maðduriyetinin sebeplerinin daha iyi anlaşılması ve bu sıkıntıların giderilmesi için bu önergeyi hazırlama ihtiyacı hâsıl olduðunu ifade eden Aktaş, Bozdað’a şu soruları yöneltti:

* Kanunun yürürlüðe girdiði tarihten bu güne kadar yapılan bilgi edinme talepli başvuru sayısı ve bu başvuruların yıllara göre daðılımı nedir?

* Yapılan başvuruların ne kadarına olumlu, ne kadarına ret cevabı verilmiştir?

* Ret cevabı verilen başvuruların ret gerekçeleri kanunun hangi maddelerine dayandırılmıştır?

* Ret cevabı verilen müracaatçıların bilgi edinme kurulu ve mahkeme yoluna gidenlerin sayısı ne kadardır? Mahkeme yoluyla alınan bilgi sayısı kaçtır?

* Kanunda belirtilen sürelerin dolmasına raðmen bilgi verilmeyen başvuru sayısı kaçtır?

* Kanunun yürürlüðe girdiði tarihten bu yana kanunun uygulanmasında kusuru bulunan kamu görevlisi var mıdır? Varsa kaç kişi hakkında cezai işlem yapılmıştır?

* Yönetmelikte belirtilen bilgi edinme birimleri her kuruluşta belirtilen teknik donanıma uygun olarak oluşturulmuş mudur? Bu birimlerde kaç kişi görev yapmaktadır?