Tutuklu Siirt Belediyesi Eşbaşkanı’na 10 yıl hapis

Siirt’te yerine kayyum atanan Belediye Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan’a örgüt üyeliği suçlamasıyla 10 yıl 15 gün hapis cezası verildi.

30 Mart 2014 yerel seçimlerinde belediye eşbaşkanı seçilen Tuncer Bakırhan, 16 Kasım 2016’te AKP rejimi tarafından tutuklanarak cezaevine konulmuştu. 17 Kasım’da ise Siirt belediyesi yine aynı rejim tarafından gasp edilmişti.

Bakırhan hakkında, "örgüt üyesi olmak", 18 kez "örgüt propagandası yapmak" ve 2 kez "kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemek veya yönetmek" suçlarından 28,5 yıldan 111 yıla kadar hapis cezası talebiyle açılan davanın duruşması Cuma günü Siirt 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya avukatları, ailesi ve HDP yöneticileri hazır bulundu. Bakırhan ise, Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.

Bakırhan’ın avukatları müvekkillerine yöneltilen suçlamaların hukuksuz olduğunu belirterek, müvekkillerinin beraatını istedi.

Ancak mahkeme heyeti, Bakırhan'a "örgüt üyesi olmak"tan 8 yıl 9 ay, "örgüt propagandası yapmak"tan ise 1 yıl 3 ay 15 gün hapis cezası verdi.

Bakırhan’ın avukatı Mesut Beştaş, mahkemenin verdiği cezanın bugüne kadar Türkiye hukuk düzleminde görülmemiş bir haksızlık olduğunu söyledi. Beştaş, mahkemenin hiçbir şeyi araştırma gereksinimi duymadan, emniyetin beyanlarını esas alarak davayı karara bağladığına dikkat çekti.

Emniyet beyanlarının araştırılmasına yönelik tüm taleplerinin mahkeme tarafından reddedildiğini kaydeden Beştaş, verilen kararın siyasi olduğunu vurguladı.