Tutsak yakınlarına yine polis saldırdı

HDP eşliğinde açıklama yapmak isteyen tutsak yakınlarına polis yine saldırdı. Saldırıya rağmen aileler ve HDP'liler açıklama yaptı.

Cezaevlerindeki hak ihlalleri ve hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için tutsak yakınlarının HDP milletvekilleri eşliğinde Çağlayan Adliyesi’nin C kapısında yapmak istediği eyleme polis saldırdı. Daha önce iki eylemin peş peşe açıklama yapıldığı noktada, bir tek tutsak yakınlarının ve milletvekillerinin engellenmesi dikkat çekti.  HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm’ün konuşmasını yarıda kesen polis, açıklamayı engellemeye çalıştı. Basın mensupları zorla darp edilerek alandan uzaklaştırırken, HDP Bahçelievler İlçe Eşbaşkanı Fatma Çatar gözaltına alındı. İki tutsak yakını anneye kenetlenerek gözaltına alınmalarına izin vermeyen milletvekilleri, tüm engellemelere rağmen Çağlayan C kapısı önünde açıklama yaptı.

'CEZAEVLERİNDE İŞKENCECİ POLİTİKALAR VAR'

İlk konuşmayı yapan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, engelleme ve saldırıya tepki gösterdi. Tutsak annelerinin sesinin duyulmaması ve cezaevlerinde yaşanan baskı ve katliamların bilinmemesi için burada açıklama yapmalarının dahi 'yasaklandığını' hatırlatan Gülüm, şöyle tepki gösterdi:

"Hangi hukuk, hangi anayasa, hangi uluslararası sözleşme? Hiçbiri kalmamış. Keyfi yasaklarla, hukuksuz işlemlerle sesimizi, sözümüzü kesmeye çalışıyorlar. Neden korkuyorsunuz? Cezaevinde neler yaşanıyor ki siz bunun kamuoyuna açıklanmasını istemiyorsunuz? Gerçekten cezaevlerinde bir sorun yoksa, anlattığınız gibi insan hakları temelinde cezaevleri varsa o zaman neyi açıklamamızdan korkuyorsunuz? O zaman demokratik kitle örgütlerine, kamuoyuna, İnsan Hakları Derneği’ne açın cezaevleri kapılarını, denetleme yapılsın. Gerçekten kötü muamele yoksa neden neden cezaevlerini kapalı kapılar altında tutuyorsunuz? Çocukların annelerine telefondan aktardığı işkenceleri neden açıklanmasına engel oluyorsunuz? Biz sizin cezaevlerinde yürüttüğünüz baskıcı ve işkenceci politikalarınızın farkındayız. Her gün cezaevlerinden çığlık sesleri geliyor. Avukat ve aileleriyle yaptıkları görüşmelerde 'Burada bizi öldürecekler’ diyorlar. Hasta mahpuslar ölüme sürükleniyor, tedavileri yapılmıyor. Adil yargılama diye bir şey zaten kalmamış. Adalet ismi taşıyan bu saraylar adalet üretmek yerine her türlü baskıcı mekanizmaları üretmeye yerleri haline gelmiş.”

'ANNELERİN SESİNİ KESEMEYECEKSİNİZ!'

Gözaltı ve baskılarla annelerin sesinin kesilemeyeceğini vurgulayan Gülüm, çocukları, yakınları cezaevlerinde öldürülürken, sessiz kalmayacaklarını kaydetti. Gülüm, "Bu baskı ve işkencelerden vazgeçin. Cezaevinde yaşanan her işkenceden, her ölümden, her zulüm düzeninden sorumlu sizsiniz. Bugün değilse bile yarın bu suçlarınızdan yargılanacağınızı unutmayın. Bunun hesabının sorulmayacağını zannetmeyin” dedi.

SESSİZ KALANLARA TEPKİ

HDP Milletvekili Musa Piroğlu ise ağır hasta tutsak 83 yaşındaki Mehmet Emin Özkan ve Kürt Siyasetçi Aysel Tuğluk’un durumuna dikkat çekerek sözlerine başladı. Hapishanelerde sadece siyasi tutsaklar, HDP üyeleri, yöneticileri ve destekçilerinin yatmadığını hatırlatan Piroğlu, binlerce hasta tutsağın bulunduğunu vurguladı. Hapishanelerdeki bu cehennemin ülkenin nasıl yönetildiğinin bir aynası olduğunu kaydeden Piroğlu, “Bu baskının bir örneği şu anda burada yaşanıyor. Bulunduğum yerde iki basın açıklaması yapıldı. Ama sıra bize gelince geldi bir polis memuru, burada basın açıklaması yapamayacağımızı söyledi. Bu şu anlama geliyor; iktidarın çıkarına karşıysanız, iktidarın yaptıklarına laf söylüyorsanız, zulme ve zorbalığa itiraz ediyorsanız ve HDP’liyseniz size her şey yasak” dedi.

Bu çifte standarda ses çıkartmayanları da uyaran Piroğlu, bugün HDP’ye yasak olanın yarın herkese yasak olacağını vurguladı.