Tutsak anneleri her yerde direnişte: Kimse görmüyor mu?

Tutsak aileleri, Bakırköy, Adana, Urfa ve Amed'de tecride karşı direnişlerini sürdürdü. Saldıran ve engel olmak isteyen polise karşı anneler, "Bizi öldürseniz de geleceğiz" dedi, kamuoyunun sessizliğine tepki gösterdi.

BAKIRKÖY

Bakırköy L Tipi Cezaevi önünde ailelerin sürdürdüğü oturma eylemi nöbeti bugün de devam etti. E 5 Otoyolu üzerinde bulunan çocuk sitesi otobüs durağında bir araya gelen ailelere, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvekili Züleyha Gülüm ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar destek verdi.  

Aileler otobüs durağındaki bekleyişlerine devam edince polis, “Dağılın, dağılmadığınız takdirde müdahale edeceğiz. Yapmış olduğunuz eylem yasal değildir” diye tehditte bulundu. Bir süre daha durak çevresindeki bekleyişlerini sürdüren aileler, daha sonra Şirinevler Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.  

Yürüyüşte “Bijî berxwedana zindana” sloganları atan ailelere polis, “Slogan atılmaya devam edilirse müdahale edeceğiz” diye engel çıkarmak istedi. Polisin söylediklerini dikkate almayan aileler, zılgıtlar ve sloganlar eşliğinde Meydan’da bulunan HDP ilçe binasına kadar yürüdü.

 İlçe binasında eylemlerinin engellenmesine ilişkin açıklama yapan Nesibe Başaran, açlık grevinde olan çocuklarının taleplerine kulak veriline kadar eylemlerine devam edecelerini belirtti. Başaran, “Bizi öldürseler de biz geleceğiz. Çünkü artık evimizde rahat oturamıyoruz, duramıyoruz. Yeter artık.  Çocuklarımız açlıktan ölüyor. Bizleri burada copluyorlar. İnsanlık ölmüş mü? Bunları yapanları Allah kabul etmesin, Allah kabul etmesin ” diyerek tepki gösterdi.

ADANA 

Adana'da tutsak yakınları, cezaevlerinde süren açlık grevleri ve ölüm oruçlarına dikkat çekmek amacıyla 9 gündür İsmet İnönü Parkı’nda bir araya gelerek oturma eylemi yapıyor. Polisin ablukasına ve engellemelerine rağmen anneler her gün 12.00 ile 13.00 saatleri arasında parkta oturup, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyor. Bugünkü eyleme HDP vekillerinden Dilan Dirayet Taşdemir ve Tülay Hatimoğulları'nın yanı sıra HDP, HDK, TUAYDER yöneticilerinin destek verme girişimleri polis tarafından engellendi. Polisin engeline rağmen yöneticiler parktan ayrılmadı. 

80 yaşındaki Latife Aydın, elindeki baston ve yakınlarının desteğiyle her gün parka gelip, açlık grevinde olan oğlu ve torununun ölmemesi için haykırıyor. Aydın, yaşanacak ölümlerden Cumhurbaşkanı ile Adalet Bakanlığı’nın sorumlu olacağını vurguladı.

Sürecin daraldığını dile getiren annelerden Nejla Kocaman, hükümetin kendilerini kandırmaktan vazgeçip, seslerini duymalarını istedi. 

URFA

Tutuklu ailelerinin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa İl Örgütü binasında başlattığı nöbet eylemi 10’uncu gününde.“Tecrit kaldırılana kadar nöbet eylemini sürdüreceğiz” diyen annelerin eylemini her gün onlarca kişi ziyaret ediyor. Aileleri ziyaret eden HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, annelerin tecridi kırmak için başlattıkları eyleme herkesin duyarlık göstermesi gerektiğini ifade etti. 
Öcalan, cezaevinden çıkacak tek bir cenazenin bile toplumlarda kırılma yaratacağını ifade etti. 

AMED

Cezaevlerinde süren açlık grevleri ve ölüm oruçlarına dikkat çekmek için 18 gündür Amed Koşuyolu Parkı’nın karşısında bir araya gelen tutsak anneleri ve ailelerinin eylemleri devam ediyor. Parkın karşısında bulunan eski Un Fabrikası önünde bugün de toplanan anneler, polis ablukası altında bir saatlik oturma eylemi gerçekleştirdi. Annelerin çevresi TOMA’lar ve çevik kuvvet polisleri tarafından sarılırken, gazetecilerin görüntü alması engellendi. 

Annelerin eylemine, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Milletvekilleri Saliha Aydeniz, Remziye Tosun, Musa Farisoğulları ile HDP ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri katıldı. 
Yenişehir ilçesi tarafından gelen grubun içindeki erkeklerin çıkarılmak istenmesi üzerine polisler ve kadınlar arasında tartışma yaşandı.  

Tüm baskı ve engellemelere rağmen anneler alınan çemberde, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Hak hukuk adalet zindanlarla gelecek”  sloganlarını atarak kapalı bir iş yerinin kepenklerine vurarak ses çıkardı.  Tutuklu annelerinin slogan atmaları sırasında polislerin çalışır durumdaki TOMA araçlarından gürültülü sesler çıkarmaları dikkat çekti. 

Tüm engellemelere rağmen 3 ayrı noktada bulunan tutsak anneleri, birleşerek TUAY-DER binasına doğru yürüyüşe geçti.

TUAY-DER önünde açıklama yapan tutsak annelerinden Meryem Soylu, annelerin günlerdir Meclis’te çocuklarının seslerini duyurmaya çalıştıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Anneleri yıldırmak için Meclis’in banyosu ve mutfağı kapatılmış. Annelerin orada olmasının nedeni hiç kimsenin ölmesini istememeleridir. Ben dokuz buçuk yıl cezaevinde kaldım ama oradaki baskı ve vahşet hiçbir yerde yok. Müslümanım diyenler nerde? Kimse görmüyor mu? Bu mu Müslümanlık, bu mu adalet? Devlet gözünü, kulağını kapatmış annelerin sesini duymamaya çalışıyor. Adalet Bakanlığı verdiği mesajın arkasında dursun, yoksa Kürt halkı kanmaz artık bu açıklamalara."