'Türkiye'deki Êzîdîlerin nüfusu neden düşüyor?'

HDP Milletvekili Atalan, Türkiye'deki Êzîdîlerin nüfusunun azalması ve mülteci statüsüne alınma durumlarını Meclis'e taşıdı.

HDP Milletvekili Atalan, Türkiye'deki Êzîdîlerin nüfusunun azalması ve mülteci statüsüne alınma durumlarını Meclis'e taşıdı. Atalan, Davutoğlu'na, "1985 yılından sonra Êzîdî nüfusunun azalma sebebi nedir? Êzîdîleri göçe sürükleyen sebepler nedir? Êzîdîlerin mülteci statüsüne alınması için çalışmanız var mıdır" diye sordu.
HDP Batman Milletvekili Ali Atalan, Türkiye’de yaşayan Êzîdî nüfusunun hızla azalması, boşaltılmış Êzîdî köyleri ve Şengal’den Türkiye’ye göç etmiş Êzîdîlerin mülteci statüsüne alınma durumu hakkında Başbakan Ahmet Davutoğlu'na soru önergesi verdi.

'1985 YILINDAN SONRA NÜFUSLARI HIZLA DÜŞTÜ'

Atalan, soru önergesinde, Ermenistan, Gürcistan, İran, Suriye ve Türkiye’de bulunan Êzîdîlerin bugünkü toplam sayısının 800.000 civarında olduğunun tahmin edildiğine dikkat çekerek, "Bazı bilimsel araştırmalar ise Êzîdîlerin nüfusunun çok daha fazla olduğu yönündedir. 1970'li yıllara kadar Urfa, özellikle de Viranşehir'de yoğun olarak yaşayan ve sayıları 80.000'i bulan Türkiye Êzîdîleri, 1980’li yıllardan sonrabaşta Almanya ve Belçika olmak üzere Avrupa'ya göç etmeye başlamışlardır. Mardin’in Midyat, Savur ve Nusaybin; Şanlıurfa’nın Viranşehir, Suruç ve Ceylanpınar; Şırnak’ın İdil; Diyarbakır’ın Bismil ve Çınar; Batman’ın Beşiri ve Kurtalan ilçeleri ve köylerinde yaşayan Êzîdî nüfusunda 1985 yılından sonra hızla düşüş olduğu belirtilmektedir" diye kaydetti.

'NEDEN GÖÇ EDİYORLAR; MÜLTECİ STATÜSÜNE ALACAK MISINIZ?'

HDP'li Atalan, Başbakan Davutoğlu'ndan şu sorularına yanıt istedi:
"Cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye’deki Êzîdî nüfusu kaçtır?
1980’den önce Türkiye’de yaşayan Êzîdî nüfusu kaçtır ve yaşamış oldukları yerleşim yerleri hangileridir?
2015 yılı itibariyle Türkiye’de yaşayan Êzîdî nüfusu kaçtır ve yaşadıkları yerleşim yerleri hangileridir?
1985 yılından sonra Êzîdî nüfusunun azalma sebebi nedir? Êzîdîleri göçe sürükleyen sebepler nedir? 
Göç etmek zorunda kalan Êzîdîlerin Türkiye’deki taşınmaz mal varlıklarına ne olmuştur? Göç nedeniyle boşaltmak zorunda kaldıkları köylerin durumu nedir?
Türkiye’de yaşamakta olan Êzîdîler kültür ve inançlarını özgürce yaşayabilmekte midirler? Kültür ve inançlarını daha iyi yaşayabilmeleri için çalışmanız var mıdır?
Türkiye’de yaşamakta olan Êzîdîlerin geçim kaynakları nelerdir?
Şengal’den Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Êzîdîleri, Türkiye’de 1980 sonrası boşaltılmış Êzîdî köylerine yerleştirmek için bir çalışmanız var mıdır?
Şengal’den Türkiye’ye göç etmiş Êzîdîlerin mülteci statüsüne alınması için çalışmanız var mıdır?"