Turgay: Daha ne kadar görmezden gelinecek?

1 Mart’tan bu yana Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılması talebi ile düzenlenen açlık grevi direnişlerine dahil olan Mehmet Turgay eşi aracılığıyla verdiği mesajda, “Daha ne kadar görmezden gelinecek” diye sordu.

Afyon Karahisar Cezaevinde 1 Mart’tan bu yana açlık grevinde olan Mehmet Turgay eşi aracılığı ile verdiği mesajda, “Halkımız yeteri kadar sesini yükseltmiyor. Daha ne görmezden gelinecek açlık grevleri? İster kamuoyunda görünsün ister görünmesin bizler eylemimizi kazanım ile sonuçlandırmayana kadar dönmeyeceğiz” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven'in başlattığı açlık grevi eylemi 136’inci gününde. Güven'in ardından cezaevlerine yayılan açlık grevine Afyon Karahisar Kapalı Cezaevi'nden 57 yaşındaki Mehmet Turgay’da 1 Mart’tan bu yana dahil oldu. 26 yıl önce gözaltına alınıp “örgüt üyesi olma” iddiasıyla 36 yıl ceza alan Turgay, sırasıyla Mersin E Tipi Kapalı Cezaevi, Mardin Kapalı Cezaevi, Samsun Bafra T Tipi Kapalı Cezaevi ve son olarak Afyon Karahisar Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.

‘ŞİMDİLİK SESİ İYİ GELİYORDU’

Yakın zamanda ağır şeker hastası olduğunda bir ayağının kesildiği, maddi manevi zor zamanlardan geçtiğini söyleyen Zekiye Turgay, yaşadığı tüm zorlukların yanı sıra açlık grevcilerinden olan eşi için çok endişeli olduğunu belirtti. Yaşadığı rahatsızlıktan dolayı da yaklaşık 1 yıldır gidip eşi Mehmet Turgay’ı göremediğini ifade eden Zekiye Turgay, “Her hafta telefon görüşmelerinde sesini duyuyorum. Şimdilik gayet iyi ama böyle nereye kadar devam edecek bilemiyorum” dedi.

Evlendikten 5 yıl sonra kendileri için cezaevleri sürecinin başladığını anlatan Turgay şunları dile getirdi: “Ben zaten evliliğimden de bir şey anlamadım. Çocuklarımı tek başıma büyütmek zorunda bıraktı bu devlet. Ellerinde hiçbir delil kanıt olmadan eşime 36 yıl ceza verdiler. Mehmet her zaman parti çalışmalarında en ön saflarda yer alırdı. Bizler Adana’da verdiğimiz bedeller ve mücadelemiz ile bilinen bir aile olduk Mehmet sayesinde.”

‘KAZANIM OLMADAN DÖNMEK YOK’

Açlık grevcilerinin taleplerinin karşılık bulması ve var olan tecridin bir an önce kaldırılması gerektiğini ifade eden Turgay, “Bu talep haklı bir taleptir, insan haklarına dair hiçbir şey kalmamış sadece adı olan bu şeyin artık dağıtılmasını ve yaşatılması istiyoruz. Eşim beni aradığında durumunun da morallerinin de iyi olduğunu söylüyor. En son yaptığımız telefon görüşmesinde de, ‘Halkımız yeteri kadar sesini yükseltmiyor. Daha ne görmezden gelinecek açlık grevleri? Eylemimiz ister kamuoyunda görünsün ister görünmesin bizler eylemimizi kazanım ile sonuçlandırmayana kadar dönmeyeceğiz’ dedi bana” şeklinde konuştu.

Yaşadıkları sıkıntıların kendilerinde de psikolojik sorunlara neden olduğunu ifade eden Turgay son olarak şunları söyledi: “Bu da bizim yaşama karşı olan direnişimiz biraz daha zor hale getiriyor. Eşim yanımda istiyorum. Yıllardır cezaevinde bedenleri çürüdü bütün tutsakların. Artık bunların son bulmasını istiyorum. Düşünceleri yüzünden yargılanan insanların bir ömür boyu cezaevlerine takılması hiçbir şekilde insan haklarına sığmaz.”