Tunç: Ekonomik krizi salgına fatura edecekler

Türk ekonomisinin zaten ağır borç, savaş bütçesi ve tükenen kaynaklarla krizde olduğuna dikkat çeken iktisatçı Ramazan Tunç, şimdi faturanın salgına çıkarılacağını söyledi.

iktisatçı Ramazan Tunç, Türk hükümetinin açıkladığı önlem paketinin, devletin tahsil etmekte zorlandığı vergi ve SGK ödemelerinde kolaylık sağlamaktan ibaret olduğunu belirtti.

ANF’ye konuşan iktisatçı Ramazan Tunç, Türkiye'nin Kürt karşıtlığı politikalarının ekonomiye ciddi ölçüde yansıdığını belirterek, şunları söyledi:

“Nitekim 2018-2019 yılları arasında Türkiye'nin bütçesine bakıldığı zaman savunma harcamalarının sürekli arttığını gözlemleyebiliyoruz. Bu harcamaların bir önceki yıla nazaran yüzde 25 bandında arttığını bütçe verilerinden anlayabiliyoruz. Türkiye ekonomisi zaten bir darboğaz sürecindeydi. Şu anda Türkiye'nin dış yatırım pozisyonunda 366 milyarlık bir açığının olduğunu söyleyebiliriz. Bu, çok büyük bir açık. Yine 430 milyardan fazla bir borç yükü var. Salgın nedeniyle birçok sektörde daralma olacak. Örneğin perakende sektöründe yüzde 25'lik bir gerileme var. Yine turizm sektörü geçen yıla oranla 9 milyar dolar geride. Açıklanan önlem paketi ise devletin tahsil etmekte zorlandığı vergi ve SGK ödemelerinde kolaylık sağlamaya dönük bir pakettir. Bu, uzun vadede ekonomik krizi çözecek bir paket olmaktan uzaktır.” 

FATURAYI SALGINA KESECEKTİR

Piyasadaki nakit açığını kapatacak düzeyde bir önlem paketi açıklanmazsa Türk Lirası’nın daha fazla değer kaybedeceğini savunan Tunç, “Merkez Bankası elindeki bütün araçları neredeyse kullandı. Önümüzdeki süreçte salgının da etkisiyle Türkiye'yi çok zor günler bekliyor. Hal böyle olunca Türkiye tüm faturayı salgına kesecektir" diye konuştu. 

TABLO DAHA KÖTÜLEŞECEK

Zaten hukukun üstünlüğü ve anayasal düzeni bir kenara bırakmanın getirdiği maliyete işaret eden Tunç, şunları ifade etti:

“Hukukun üstünlüğünü ve anayasal düzeni bir kenara bırakmanın getirdiği bir maliyet var. Bu maliyeti kaba bir hesaplama ile ele aldığımızda, Türkiye'nin 7 yıl önceki Gayri Safi Milli Hasılası 950 milyar dolar iken, bugün 750 milyar dolar civarındadır. Bu son gelişmelerle birlikte Gayri Safi Milli Hasılanın daha çok küçüleceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Merkez Bankası’nın verilerine göre son 3 aydaki sermaye çıkışı 4 milyar dolardan çok daha fazla. Bu sermaye çıkışı giderek devam edecektir. Toplumun bu maliyeti kabul etmemesi lazım. Bugün zaten koronavirüsten dolayı uluslararası borsa yüzde 20'leri aşan bir düşüş yaşıyor. Tüm ülkeler alarm verecek düzeye geldi. Bu alarmlar verildiği zaman Türkiye'nin de dış pazarı daralacaktır. Çünkü ihracatçı ve perakendeci satış yapamaz duruma gelecektir. İnsanlar dışarı çıkıp tüketmediği için birçok sektöre bağlı dükkan ve işyerleri kapatmak zorunda kalacaklar.”