Türkiye’ye silah satışını NGO’lar izleyecek

Almanya’nın silah satışını izlemek amacıyla yüzden fazla hükümet dışı sivil toplum kuruluşu (NGO) biraraya gelerek Uluslararası Bilgi Ağı kurdu. NGO’lar özellikle Efrîn işgalinin ardından Türkiye’ye silah verilip verilmediğini mercek altına alacak.

Almanya’da Hıristiyan demokratlar/sosyal demokratlar hükümetler, kriz ve savaş bölgelerine milyarlarca Euro değerindeki silah satışlarına onay vermesiyle biliniyor. Özellikle de silah lobisinin elamanı gibi çalışan Sigmar Gabriel’in dışişleri ve maliye bakanlığı sırasında Almanya’nın silah satışı zirveye çıkmıştı.

Angela Merkel’in liderliğindeki Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU)’nun SPD ile bir kez daha kurduğu büyük koalisyon hükümeti ise silah satışlarının hassasiyetle yapılacağını bildirmişti. Ancak buna rağmen silah ihracatında gerekli hassasiyet gösterilmemesi ve 4. Merkel hükümetinin önüne gelen silah ticaretine yönelik anlaşmaları imzalaması sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirdi.

Berlin yönetiminin yeşil ışık yaktığı silah ticaretinin yasaları uygun olup olmadığını ve açtığı sorunları izlemek için yüzden fazla hükümet dışı sivil toplum kuruluşu (NGO) bir araya gelerek “Global Net – Stop the Arms trade” adlı Uluslararası Bilgi Ağı kurdu. Bilgi ağının kuruluşu dün Berlin’de düzenlenen basın toplantısıyla ilan edildi.

LEOPARD’LARIN EFRÎN’DEKİ SUÇLARI ARAŞTIRILACAK!

Almanya dışında birçok ülkeden organizasyonu bir araya getiren bilgilendirme ağının merkezinde ise Erdoğan iktidarıyla yapılan silah anlaşmaları olacak. Özellikle Türk ordusunun Efrîn’e yönelik katliam ve işgalinde kullandığı Alman yapımı Lepoard II tanklarının bölgede işlediği suçlar araştırılacak.

Satılan askeri malzemelerin hükümetin onay verdiği anlaşmalar çerçevesinde yapılıp yapılmadığını inceleyecek olan bilgilendirme ağı gazeteciler, savaş muhabirleri, doktorlar ve aktivistlerden aldığı bilgileri derledikten sonra internet üzerinde oluşturulan bir platformda yayınlayacak.

Bilgilendirme ağının yapacağı çalışmalar hakkında basın toplantısında bilgi veren aktivist Jürgen Grässlin “Silah sanayisi uzun bir süredir dünya çapında örgütlenmiş durumda, bunun karşısında barış hareketi örgütlenme ağını kurmalı” diye konuştu.

‘YASA DIŞI SATIŞLAR İÇİN SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ’

Dünya çapında legal ve illegal yapılan silah satışlarını araştıracaklarını söyleyen Grässlin “Şayet yasa dışı satışları tespit edersek derhal suç duyurusunda bulanacağız” bilgisini verdi. Sadece Almanya’nın yaptığı silah satışlarını değil, silah satan her ülkeyi takip edeceklerini belirten aktivist Grässlin, ABD’nin Suudi Arabistan ile yaptığı 110 Milyar Dolar değerindeki silah anlaşmasına dikkat çekti.

Türkiye ile yapılan silah satışlarına da dikkat çeken Grässlin, Almanya’nın kirli satışlarına ilişkin tarihten örnekler verdi. Leopard II tanklarının Efrîn’de Kürtleri öldürdüğünü belirten Grässlin, Suudi Arabistan’ın da Alman silah tekniğini Jemen’de kullandığını ifade etti.

Geçtiğimiz Mart ayının ortasında iş başı yapan yeni Merkel hükümetinin hazırladığı koalisyon anlaşmasında özellikle Suudi Arabistan'la silah ticareti konusunda şu ifadeye yer vermişti: "Federal hükümet Yemen'deki savaşta yer alan ülkelere silah ihracatını onaylamayacağını" öngörüyor.

Ancak Merkel hükümetinin bu sözlerini unutarak daha ilk haftasında silah satışlarına kaldığı yerden devam ettiği ortaya çıkmıştı. Aynı şekilde Efrîn’ye yönelik saldırı ve işgal girişimlerinin başladığı 20 Ocak 2018’den itibaren de Türkiye’ye silah ve savunma malzemelerinin satışına onay verildiği ortaya çıkmıştı. 4 milyon 400 bin Euro tutarındaki satışta mermi gibi malzemeler de yer alıyordu.