Türkiye, Başur'a ticaret ve eğitimle de yerleşiyor!

Türk devleti, Güney Kürdistan'daki işgal politikasını, askeri üslerin yanı sıra eğitim ve ticaretle de kapsamlı hale getiriyor.

MA'nın haberine göre, Türkiye'nin Federe Kürdistan Bölgesi'ne yerleşme planı askeri üslerin yanı sıra ticaret ve eğitimle derinleşiyor. Fethullah Gülen Cemaati'nden kalan 49 okul MİT denetiminde Türkçe dil eğitimiyle faaliyet gösteriyor. Askeri üs ve eğitim kurumları yanı sıra en az 390 Türk şirketi, Kürdistan ekonomisine hakim durumda. 

GÜLEN'İN OKULLARIYLA TÜRKÇE EĞİTİM

Gülen Cemaati'nden kalan eğitim kurumları, Zaxo, Berwariye, Soran, Amediye, Süleymaniye’nin Ranya ilçesi ve Hewlêr’in Selahaddin bölgesinde Türkçe olarak faaliyette.

MİT'E BAĞLI ŞİRKETLER

Askeri ve eğitim kuşatmasının yanı sıra ticari bağımlılık da arttı. 26’sının doğrudan MİT’e bağlı olduğu belirtilen 390 Türk şirketi, Süleymaniye ile Hewlêr’de faaliyet yürütüyor. Söz konusu şirketler, bölgenin ekonomi ve siyasetinde belirleyici rol oynamaya başladı. Ticari faaliyetlerin ortaklığını ise doğrudan Barzani Ailesi tarafından yürütülüyor. Şirketlerin birçoğunda Federe Bölge Başbakanı Mesrur Barzani ve Başkan Neçirvan Barzani ortaklığı bulunuyor. 

BARZANİ BAŞKANLIĞINDAKİ ZİRVE

Ayrıca 30 Haziran-1 Temmuz tarihlerinde Hewlêr’de Türkiye-Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında "Ticaret ve Yatırım Zirvesi" gerçekleşmişti. Mesrur Barzani başkanlığında gerçekleşen zirveye, Güneyli yetkililerin yanı sıra  Türk Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay, eski Türkiye Ticaret ve Gümrük Bakanı Bülent Tüfekçi de katılmıştı.