Türk devleti ve DAİŞ arasındaki kirli pazarlığın belgesi

Türk devletinin Bab'da kurduğu Askeri ve Yerel Meclis'in imzasını taşıyan bir belgede, Fırat Kalkanı bölgesine kaçan DAİŞ çetelerinin Fırat Kalkanı gruplarına kabul edilmesi kararı alındığı görülüyor.

Suriye ve Irak'ta yenilmesi ardından örgütten kaçıp Fırat Kalkanı bölgesine geçen DAİŞ çeteleri, Türk devleti tarafından kurulan 'Milli Ordu' içerisine para karşılığında yerleştiriliyor. Türk devletinin Bab'da kurduğu Askeri ve Yerel Meclis'in imzasını taşıyan ve 24.08.2017 tarihinde yayımlanan bir belgede, DAİŞ çetelerinin "fona" vereceği 5000 dolar karışlığında Ehrar El Şerqiye ve Şaidat grupları içerisinde yer alabileceği kararı alındığı belirtiliyor. Alınan kararın belgesinde kararın gizli tutulması ve internet gibi ortamlarda dağıtılmaması gerektiğini uyarısı yapılıyor.

Bölgedeki kaynakların verdiği bilgilere göre, Milli Ordu içindeki grupların da DAİŞ çetelerinin kendilerine katılmasını kabul ettiğini doğruluyor. Milli Ordu içerisindeki DAİŞ çetelerinin Ehrar El Şerqiye ve Şaidat gruplarının yanı sıra Ehrar El Şam, Sultan Murat, Tecemua Şerqiye grubları içerisine de yerleştirildiği belirtiliyor.

Edindiğimiz bilgilere göre, şu ana kadar Reqa ve Derazor'dan kaçan yaklaşık 100 DAİŞ çetesi Fırat Kalkanı gruplarına katıldı. Fırat Kalkanı içerisinde yar almak istemeyip Türkiye'ye geçmek isteyen DAİŞ çetebaşlarının geçişi için ise kolaylık sağlandığı kaydediliyor.

Milli Ordu, Fırat Kalkanı bölgesi ve İdlib vilayetinde bulunan Özgür Suriye Ordusu gruplarının bir araya getirilmesiyle oluşturuldu. 30 Aralık 2017 tarihinde Ezaz kentinde yapılan ve yaklaşık 4 saat süren bir toplantının ardından Suriye Geçici Hükûmeti Başbakanı Cevad Ebu Hattap Milli Ordu'nun kuruluşunu ilan etti.

KURULUŞ TOPLANTISINI KATAR VE TÜRKİYE YAPIYOR

İçerisinde 35 grubun yer aldığı Milli Ordu'nun kuruluşu için girişimler ise 2017 Eylül ayında başlamış. Güvenlik nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak Milli Ordu'nun kuruluş sürecine ilişkin ANF bilgi verdi.

Türk ordusunun işgal ettiği Bab bölgesinde 26 Eylül'de Milli Ordu'nun kurulması gündemiyle özel bir toplantı yapılıyor. Türk devleti tarafından organize edilen toplantıya Bab, Ezaz, Cerablus ve İdlib'de bulunan silahlı grupların sorumluları ile Katar'dan da bir heyet katılıyor. Toplantıda Türk devletinin 'Milli Ordu' adı altında tüm grupları birleştirme önerisi kabul ediliyor. Bu ordunun finansörlüğünü de Türk devleti ile birlikte Katar üstleniyor.

ANTEP VE KİLİS VALİLERİ ÇETELERLE TOPLANTIDA

İsminin gizli tutulmasını isteyen aynı kaynak, 24 Ekim 2017'de ise Milli Ordu'nun kuruluşu için atılması gereken adımların tartışılığı ikinci bir toplantının yapıldığı, çeteci grupların askeri ve siyasi yöneticileriyle yapılan bu toplantıya Türk devleti adına Özel Kuvvetler Komutanı ve MİT temsilcisi ile Antep ve Kilis valilerinin katıldığı bilgisini verdi.

Toplantıda, gümrük kapılarından (Bab El Havva, Karkamış) alınan paraların Milli Ordu'nun masrafları için kullanılması, 3 kolordu biçiminde örgütlenecek düzenli ordu aşamasına geçirilmesi maddeleri üzerinde anlaşma sağlanıyor. Kolorduların isimleri ve kimlerin komuta edeceği de bu toplantıda belirleniyor. Alınan bir diğer karara göre, her grup ellindeki silah, araba, askeri malzeme ve üsleri 'Suriye Geçici Hükûmeti'ne' bağlı 'Savunma Bakanlığına' devredecek.

KİMLER YÖNETİYOR?

Suriye Geçici Hükûmeti Savunma Bakanı Heysem Efeysi'nin 3 kolordudan oluştuğunu açıkladığı Milli Ordu'nun genel komutanı Fedillah El Heci olarak belirlenirken, Ebdulcebar Egeydi ve Hesen Merî yardımcıları olarak seçildi. Ordunun yönetiminde Geçici Suriye Hükûmeti'den de bazı kişiler yer alıyor ancak esas kararların Türk devleti tarafından alındığı kaydediliyor. Alınan her kararın Türk ordusunun onayına sunulduğu ifade ediliyor.

Buna göre, 'Milli Ordu' ismini taşıyan 1'inci Kolordu daha önce Hamza Firkası komutanı olan ve Halep kentinin kuzeyinde bulunan ve Bab kentine bağlı El Bizaxa ilçesinden Seyf Ebu Bekir (Polat) tarafından yönetilecek.

2'inci Kolordu ise Sultan Murat ismiyle örgütlendirilecek. Bu oluşuma komuta edecek kişi ise Fehim İsa olarak belirleniyor.

Şamiye Cephesi ismi verilen 3'üncü Kolordu'nun ise, Semerkent tugayından biri tarafından yönetilmesi üzerine mutabakat sağlanıyor.

MAAŞLAR TÜRKİYE VE KATAR'DAN

Bu grupların yetkilileri, 20 ve 25 bin üyeleri olduğunu iddia ediyorlar. Ancak kaynağımız yaklaşık 14 bin üyesi olduğunu belirtiyor. Türk devleti ve Katar'ın mali desteğini üstlendiği Milli Ordu içerisinde yer alan her üyeye 350 Dolar, komutanlarına ise 1500 Dolar maaş veriliyor.

ANKARA, URFA, ANTAKYA, KİLİS VE MERSİN'DE EĞİTİM KAMPLARI

Kuruluş amacını "Demokratik Suriye Güçleriyle Savaşmak" olarak açıklayan Milli Ordu'ya ilk eğitim 7 Ekim 2017 tarihinde Liva Şimal'den 150 kişiye verilirken, Ankara, Urfa, Antakya, Kilis, Mersin'de hazırlanan kamplarda askeri eğitim alması için yeni gruplar hazırlanıyor.

Türk ordusu subayları tarafından verilen eğitim devreleri 20 ile 30 gün sürüyor. Milli Ordu'dan eğitimden sorumlu kişi ise Neqip (Kaptan) Mustafa olarak tanınan Liva El Şimal'in eski komutanı. Neqip Mustafa'nın İdlib'in Mearret beldesinden olduğu ifade ediliyor. Suriye içerisinde ise Türk ordusunun Bab bölgesindeki Cebel Şex Aqil bölgesindeki askeri üssü Milli Ordu'nun eğitim merkezi olarak kullanılıyor.

Türk devletinin yaptığı ilk silah yırdımı içerisinde havan topu, tank, zırhlı araç, BKC, doçka, konkurs füzeleri, termal dürbünler, roket atar, termal füzeler gibi silahlar bulunurken, Türk devletinin önümüzdeki günlerde farklı silah yarıdımında da bulunacağı sözünü verdiği ifade edildi.

'MİLLİ ORDU'DA YER ALANLAR

'Milli Ordu'da yer alan gruplar şunlar: Cephet Şamiy, Firqet Hemze, Tecammua Fasteqim, Ceys El İslam, Suqurul Şam, Ensar El Sinne, Fırqel Ula, Liva El Vaqas, Lival El Fettih, Ehrar El Şam, Liva El Muntesir Billah, Lival El Muatasim, Firqe Şemaliye, Liva El Evvel, Liva El Rabia, Ceyş El Ehfet, Liva Semerkent, Foc El Mustafa, Foc El Evvel, Firqet El Seffa, Suqur El Şemal, Ceys El Neqbe, Fırqet Sultan Murat, Fatih Sultan Mehmet Tugayı, Ehrar El Şerqiye, Liva El Şemal, Fırqet 23, Foc El Xamis, Suval El Cezire Tugayı, Firqet El Tesia, Liva El Sultan Osman, Suleyman Şah Tugayı, Liva El Evvel Meğavir, Heyet El Erkan, Suriye Geçici Hükümeti, Suriye Ulusal Muhalefeti.

SURİYE ORDUSU İDLİB'E OPERASYON BAŞLATTI

Suriye ordusu Aralık 2017 tarihinde İdlib'in güneyine operasyon başlattı. Şu ana kadar 80 köyde kontrolü sağladı. Stratejik önemdeki Sincar kentinin sınırlarına dayandı. Ebu Duhur askeri hava alanının denetimi sağlanana kadar Suriye ordusunun operasyonlarının devam edeceği belirtiliyor. Milli Ordu'dan yapılan "Suriye ordusuyla çatışmalar yaşanıyor" açıklamalarının aksine bölgedeki kaynaklar rejim güçleriyle çete grupları arasında şu ana kadar herhangi bir çatışmanın yaşanmadığını aktarıyor.

ASKERİ KAYNAKLAR: BAŞARISIZ OLACAK

Bu durumda Suriye Geçici Hükûmeti Savunma Bakanı Heysem Efeysi'nin "Rejim, PYD-YPG ve DAİŞ ile savaşacağız" açıklamasının, Türk devletinin Kuzey Suriye Federasyonu'na saldırmak ve Efrin'i işgal etme amacıyla kurulan bu oluşuma meşruiyet kazandırmak için yapıldığı şeklinde yorumlanıyor. Türk ordusunun baskısı altında kurulan bu oluşumun başarılı olması beklenmiyor. Bölgedeki askeri kaynakların uzun ömür biçmediği 'Milli Ordu'nun Özgür Suriye Ordusu gibi Türk devletinin elinde bir araca dönüşeceği ifade ediliyor.