Trump İran’a yaptırımların dondurulmasını ‘son kez’ onayladı

ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik ekonomik yaptırımları askıya alan kararı ‘son kez’ onayladığını duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın tüm taraflarca beklenen kararı olumlu çıktı. 2015 Nükleer Anlaşması kapsamında İran’a yönelik ekonomik yaptırımları kaldıran düzenleme hakkında Trump’ın bugün karar vermesi gerekiyordu.

Beklenenin aksine Trump, İran’a yönelik ekonomik yaptırımları askıya alan düzenlemeyi ‘son bir kez’ onayladığını duyurdu. Beyaz Saray’ın açıklamasına göre Trump, bu karar ile nükleer anlaşmasını ‘sertleştirecek maddeler’ için Avrupa Birliği’ne (AB) zaman tanıdığını ilan etti.

ABD, bir sonraki karara kadar AB’nin İran’la ek bir anlaşma yapmasını ve yetersiz gördüğü maddeleri sertleştirmesini ve söz konusu ek anlaşmanın yazımına İran’ın dahil olmamasını talep ediyor.

Trump’ın bir dahaki onay veya reddine ilişkin kararını 3 ay sonra vermesi gerekecek. Ancak bu karara rağmen ABD Hazine Bakanlığı, İran’lı 14 şahıs ve kuruma yönelik yaptırım kararı aldıklarını duyurdu. Bu kişi veya kurumların İran’daki insan hakları ihlalleri ve bu ülkedeki ‘tartışmalı’ balistik füze programıyla bağlantılı oldukları belirtildi.