Toplu mezarda inceleme yapması engellenen İHD endişeli

İHD Mardin Şubesi, 29 Mayıs’ta Dargeçit ilçesinde bir mağarada bulunan toplu mezara ilişkin raporunu sundu. Mağarada inceleme yapması engellenen İHD, soruşturmanın selameti açısından ciddi endişelerinin olduğunu açıkladı.

İHD Mardin Şubesi, Dargeçit ilçesine bağlı kırsal Akyol (Derêca) Mahallesi'ne bağlı Libka Kanîya mezrasındaki bir mağaranın içinde insan kafatası ve kemiklerinin bulunması ile ilgili raporunu açıkladı.

Raporda, “Mağaranın içinde insan kafatası ve kemiklerinin bulunması üzerine İrfan YAKUT isimli vatandaşın 1993 yılında kayıp babasının da aralarında bulunması ihtimaline binaen Dargeçit Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapmış olduğu suç duyurusunun akabinde İHD Mardin Şubemize telefon ile bilgi vererek başvuruda bulunulmuştur” denildi.

Yakut’un talebi üzerine olay yerine de giden İHD heyeti, soruşturmada “gizlilik” kararı olduğu gerekçesiyle engellendiklerini belirtti.

Cumhuriyet Başsavcılığı ile de beş dakikadan az bir süre konuşma imkanı bulduklarını ancak herhangi bir bilgi alış verişinde bulunulmadığını belirten İHD Mardin Şubesi, tespit ve kanaatlerini şöyle sıraladı:

*Kamuoyunu ilgilendiren böylesi bir soruşturmada sivil toplum kuruluşlarının olay yeri incelemesinde engellenmesine soruşturmanın selameti için engel teşkil etmektedir.

*Sivil toplum kuruluşları ve başvurucunun avukatları olarak olay yeri incelemesine alınmaması soruşturmanın selameti konusunda ciddi endişe uyandırmaktadır.

* Heyet olarak Cumhuriyet Başsavcılığınca olay yerine alınmadığımızdan ötürü delillerin toplanması muhafaza altına alınması konusunda uluslararası anlaşmalar ile güvence altına alınan toplu mezarların açılması hususunda ciddi endişe uyandırmaktadır.

*Dargeçit Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından delil toplama biçiminin Birleşmiş Milletler (BM) Minnesota Sözleşmesine aykırı olarak yapıldığı heyetimiz tarafından gözlemlenmiştir.

Heyetin hazırladığı raporda üç madde halinde sonuç ve öneriler şöyle yer aldı :

* Her yeni kemik bulunduğunda yakınlarını kaybeden ailelerde yeni bir umut oluşturmakta, bu yeni umut ile DNA sonuçları Adli Tıp Kurumunun bürokratik işlemleri sonucu çok çıkmaktadır. Adli Tıp Kurumunun ailelerinin mağduriyetini göz önünde bulundurarak verilen kan örneklerinin sonuçlarının daha erken sonuçlandırması gerekmektedir.

*Kayıpların soruşturulması ve sorumlularının tespit edilerek adalet önüne çıkarılması konularında daha hızlı, etkili, kayıp ailelerinin katkısına ve katılımına açık süreçlerin işletilmesi sağlatılmalıdır.

*Dargeçit Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturmanın ‘gizliliği’ gerekçesiyle heyetimizin alana almamasının soruşturmanın adilane ve etkin yürütülmesi konusunda ciddi şüpheler uyandırmaktadır. Bu anlamda İHD Mardin Şubesi olarak gerekli resmi başvurularımızı yapacağız. 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplar Haftasında Mardin’in Dargeçit ilçesine bağlı kırsal Akyol (Derêca) Mahallesi'ne bağlı Libka Kanîya mezrasındaki bir mağaranın içinde ulunan kemiklerin kime ait oldukları, öldürme biçimlerini ve hangi gerekçe ile öldürüldüklerinin ortaya çıkarılması için gerekli çalışmamızı yapacağız.