THKO kurucularından Ünüvar yaşamını yitirdi

THKO kurucularından Gülay Ünüvar (Özdeş), tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

THKO kurucularından Gülay Ünüvar (Özdeş), tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) kurucularından Gülay Ünüvar (Özdeş), yakalandığı pankreas kanseri nedeniyle yaklaşık bir aydır tedavi gördüğü Marmara Üniversitesi Pendik Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. 68 kuşağının önemli isimlerinden olan Ünüvar, yarın saat 11.00'de Karacaahmet Cemevi'nde yapılacak törenin ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

ODTÜ'ye girişinden itibaren kendisini öğrenci hareketlerinin içinde bulan Gülay Ünüvar, ODTÜ Sosyalist Fikir Kulübü üyesi ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyeliğini sürdürdüğü sırada, TİP'ten ayrıldı. Sosyalist Fikir Kulübü üyeliğini sürdüren Özdeş, THKO’nun kuruluş çalışmalarına katıldı. THKO'nun kuruluş kadrolarını oluşturan Hüseyin İnan, Sinan Cemgil, Yusuf Aslan, Taylan Özgür, Alpaslan Özdoğan, Kadir Manga ile birlikte çalışan Özdeş THKO'nun ilk kurucuları arasında aldı. 

Ünüvar, silahlı eğitim almak üzere Filistin'e giden ilk ekip içinde yer almak istese de Hüseyin İnan tarafından, irtibat sağlaması ve Türkiye'deki çalışmaları koordine etmesi için Ankara'da kalması istendi. Filistin dönüşü Diyarbakır'da yakalanıp, cezaevine giren arkadaşlarının ihtiyaçlarının karşılamaya çalışan Ünüvar, "Dağcılar" (Daha Sonra THKO olur) örgütlenmesinin cezaevi dışındaki çalışmalarını Yusuf Aslan ile birlikte sürdürdü. 

Mücadeleyle dolu yaşamı olan Ünüvar, Cihan Alptekin önderliğindeki THKO İstanbul ekibine de katıldı. İstanbul'da bir süre çalıştıktan sonra Ankara'ya dönen Ünüvar, İstanbul ekibinin yakalanması sonrası Ankara'da yeniden örgütlenme çalışmalarında yer aldı. 

Ünüvar, Ankara Sıkıyönetim 1 No.lu Sıkıyönetim Mahkemesi'nde 2.THKO Davasında yargılanarak, o zamanki Türk Ceza Kanunu'nun "Anayasa'yı Ortadan Kaldırma maddesi olarak bilinen 146/3. Maddesinden 15 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı. Ancak, 1402 Sayılı Af Yasası'nın Anayasa Mahkemesi'nin eşitlik ilkesi yorumuyla verdiği karar sonucu 1 Şubat 1975 tarihinde tahliye olan Ünüvar, 12 Eylül 1980 Darbesi'nin ardından, 1981 yılında yurt dışına gitti. İsveç'te siyasi mülteci olarak yaşamına devam eden Ünüvar, 2014 yılında Türkiye'ye kesin dönüş yaptı. 

Yurt dışında kaldığı süreçte aktif mücadele içinde yer alan, mülteciliğe ve yozlaşmaya karşı çalışmalar yürüten Ünüvar, Türkiye'ye dönmesinin ardından, hastalığı izin verdiği ölçüde mücadelen yürüttü, çeşitli sosyal forumlarda çalışmalarına devam etti.