Temelli: Türkiye’nin her yerinde sorun fışkırıyor-YENİLENDİ

HDP Eş Başkanı Sezai Temelli, Çorlu’nun Ergene ilçesinde iftar yemeğine katıldı. Yemekte bir konuşma yapan Temelli, “Türkiye’nin her yerinde sorun fışkırıyor” dedi.

En büyük sorunun Kürt sorunu olduğunu belirten Temelli bunun tüm Türkiye'yi ilgilendirdiğinin altını çizdi. Temelli, Ergene havzasının çevre kirliliğine de değindi. Ergene havzasının sorumsuzca kirletildiğini ifade eden Temelli kanser vakalarının bu bölgede çok fazla olduğuna dikkat çekerek halk sağlığının hiçe sayıldığını belirtti.

ERGENE’Yİ BU HALE ÇARPIK SANAYİ GETİRDİ

Ergene'nin sorunlarına çözüm olacak kaynakların Saray’a ve yolsuzluklara akıtıldığını dile getiren Temelli iktidarın doğayı ve bu kaynakları tüketerek aslında ülkenin geleceğini yok ettiğini söyledi. Sadece Ergene’de değil, Mersin Akkuyu’da da nükleer santralle bu doğanın tahrip edildiğine dikkat çeken HDP Eş Başkanı Sezai Temelli, AKP’nin bununla da yetinmeyip Trakya’da İğneadaya’da nükleer santrali sanki güzel bir şeymiş gibi vadettiğini hatırlattı. İktidarın bunu enerji ihtiyacından kaynaklı yağacağını söylediğini kaydeden Temelli, nükleerin kirlilik demek olduğunu ve bu çarpık sanayinin Ergene’yi bu hale getirdiğine dikkat çekti.

‘DOLAR’I EVRO’YU SENİN YANDAŞLARIN ALMIŞ’

Türkiye’deki asgari ücretin 1605 lira olduğunu belirten Temelli şöyle konuştu: “Biz diyoruz ki asgari ücret en az 3 bin lira olmalı. Bir evde 2 kişi çalışıyorsa o eve ayda 6 bin lira para girecek. O 6 bin lira da zaten yoksulluk sınırıdır. Bakı daha yoksulluk sınırı. İnsanlara hem 1605 lira asgari ücret veriyorlar hem de bu kurdaki dalgalanmalarla gelen zamlarla vergilerle halkı daha da yoksullaştırıyorlar.”

Temelli iktidarın herkesten yastık altı dolarları bozmasını istemesine gönderme yaparak, ülkede asgari ücret 1605 lira bizim dolarlar nasıl işimiz olsun diyerek de AKP’ye tepki gösterdi: “Bu ülkede yeterince yoksul yokmuş gibi bir de çağrı yapıyor ve yastığınızın altındaki dövizi bozdurun diyor. Bu döviz lobisinin işine gelmesin diyor. Bizim dövizle de lobisiyle de işimiz olmaz, bizim gelirimiz yok. Bizim gelirimizi çalıp o müteahhitlere, yandaşlara yedirmişsiniz asıl onlar dolar, avro almış. Onlar da o kadar çok almış ki hiçbir yastığın altına sığmadığı için bu ülkeden kaçırmışlar.”