Temelli: HDP iktidara geliyor

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Van’ın Muradiye ve Çaldıran ilçelerinde halka seslendi. Temelli, “Ortaya bir strateji koyduk, akılları karıştı ne yapacaklarını bilmez hale geldiler. Halbuki çok basit. HDP iktidara geliyor” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, seçim çalışmaları kapsamında Van’ın Muradiye ve Çaldıran ilçelerinde düzenlenen miting ve açılışlara katıldı.

Temelli’ye HDP Van İl Eş Başkanları Yadişen Karabulak ve Ümit Dede ile Van Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Bedia Özgökçe Ertan, Mustafa Avcı, İlçe Belediye Eş Başkan adayları ve DTK temsilcileri eşlik etti.

Muradiye ve Çaldıran İlçelerinin buluştuğu kavşakta yüzlerce araçlık konvoyla karşılanan ve ilçe merkezlerinde tur atarak halkı selamlayan Temelli, ilk olarak Muradiye Saat Kulesi Meydanında halka hitap etti.

BİR SEÇENEK YARATTIK

Ekonomideki kötü gidişata ve partisinin seçim stratejisine değinen Temelli, "Türkiye halklarına bir seçenek yarattık, bir oyla dünya değişir" dedi.

Temelli, şöyle konuştu: “31 Mart’a çok az bir zaman kaldı. 31 Mart’ta bize bu ülkeden ‘defol git’ diyenlere en güzel yanıtı sandıkta vereceğiz.”

AÇLIK GREVİ EYLEMCİLERİNİN MÜCADELESİNE GÜÇ KATALIM

Açlık grevlerine dikkat çeken Temelli, “Sevgili Leyla Güven, 136 gündür açlık grevinde. Sevgili Leyla Güven’e buradan sevgilerimizi yollayalım. Sesine ses, mücadelesine güç katalım. Onunla birlikte binlerce tutsak cezaevlerinde açlık grevinde. Yüzlerce insan dünyanın dört bir yerinde açlık grevinde. Bu adaletsizliğe, hukuksuzluğa isyan ediyorlar. Biz de Newroz alanlarından on binlerle, yüz binlerle itirazımızı yükseltiyoruz. Adalet istiyoruz, hukuk istiyoruz, adalet, mahkeme salonlarına dönen kadar barış ve demokrasi bu ülkede hakim olana kadar, mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu.

“Neden adaletsizlik var? Neden hukuksuzluk var?” diye soran Temelli, tüm bu sorunlarının kaynağının tecrit politikaları olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Çok bedel ödedik, çok acı çektik çok zulüm gördük. Ama bizler adalet ve hukuk mücadelesinden, barış mücadelesinden asla vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Bu zulme ve bu şiddete rağmen ödediğimiz, ödeyeceğimiz tüm bedellere rağmen mücadele zeminini asla terk etmeyeceğiz. Yerel seçimlere gidiyoruz. Ama bu bizim için 3-5 belediye başkanlığı alma seçimi değil, belediye meclislerinde 3-5 koltuk seçimi değil. Bu bizim için bir demokrasi ve barış mücadelesi. Nasıl ki bugüne kadar bu mücadeleden vazgeçmedik, nasıl ki diz çökmedik, boyun eğmedik yine diz çökmeyeceğiz yine boyun eğmeyeceğiz.”

Bu ülkede tecrit bitene kadar, bu ülkede savaş bitene kadar, bu ülkeye barış, demokrasi gelene kadar bu mücadelelerini sürdüreceklerini belirten Temelli, “O yüzden de diyoruz ki; Adalet Bakanı yasalara uysun, hukukun gereği ne ise bir an önce yerine getirsin. Sayın Öcalan ailesi ve avukatlarıyla düzenli olarak görüşebilsin. Bu haklı bir taleptir, meşru ve yasal bir taleptir. Yasaları iktidar ihlal ediyor, Adalet Bakanlığı ihlal ediyor. Bir kez daha onlara çağrı yapıyoruz. Yasaların gereğini yerine getirin” ifadelerini kullandı.

“Hiç kimsenin, hiçbir arkadaşımızın ölmesini istemiyoruz. Hiç kimseyi kaybetmek istemiyoruz. Ölümlere dur demek istiyoruz” diyerek sözlerini sürdüren Temelli, şunları ekledi: “Fakat bugün her şeyi siyasete malzeme edenler, 3-5 belediye için 3-5 koltuk için bu toplumu bölenler, ayrıştıranlar her şeyden medet umar hale gelmişlerdir, yalana muhtaç olmuşlardır. Halkın duygularını, en temiz duygularını her şeye alet edecek kadar acze düşmüşler, siyasetsiz kalmışlar. O yüzden de diyoruz ki herkes siyasete, herkes hakkını aramaya, herkes adalet ve hukuk mücadelesine, barış ve demokrasi mücadelesine katılmaya. O yüzden de diyoruz ki birlikte demokrasiye.”

Kürde “defol” diyen ve dini seçim kampanyasına alet eden Erdoğan’a tepki gösteren temelli, “HDP’nin bu gücünden korkanlar, HDP’nin iktidara yürüyüşünden korkanlar, HDP’ye her gün saldırıyorlar. Ama engelleyemeyecekler. Hakikatin sesini susturamayacaklar” dedi.

Nefrete kine ve düşmanlığa verecek tek oylarının olmadığını söyleyen Temelli,

“Ama bugün iktidar toplumsal barışı yıkıyor. Kentleri yıkıyor. İnsana ait değerlerimize ait ne varsa yıkıyor” diye belirtti.

SAVAŞTAN BESLENİYORLAR

Temelli, şöyle devam etti: “Savaştan besleniyorlar. Savaş politikaları ile ayakta durmaya çalışıyorlar. Bakın Türkiye'nin dış politikasına, bu kadar itibarsız bir dış politika daha dünyada görülmedi. Bu, bu ülkeye yapılacak en büyük kötülüklerden biridir. Dış politikada son 10 yıldır izlenen yol Türkiye’yi böyle, itibarsız bir hale getirmiştir. Bakın Suriye’nin yaşadıklarına, bu iktidarın Suriye politikası Suriye’yi yıkmıştır. Suriye'de bu savaş boyunca 1 milyondan fazla insan hayatını kaybetti. 5 milyon Suriyeli yerinden yurdundan edildi. Ve hala bugün Suriye’yle ilgili savaş tamtamları çalmaya devam ediyorlar. Bu sesi susturacağız, barışın sesini yükselteceğiz.”

Konuşmasında Suriye'de çözümün Suriye halklarının bir arada, ortak geleceğine karar vermesiyle mümkün olabileceğini kaydeden Temelli, “Bakın IŞİD bitti. Ama İdlib devam ediyor. Bu terörden bu insanlık suçundan hep birlikte kurtulmalıyız. Suriye kendi barışını ararken barış için Suriye'nin bir arada yaşaması için destek olmalıyız” dedi.

Kürtlerin statü kazanacağı her yere saldırı olduğunu belirten Temelli, “Bugün Suriye’de de karşımıza çıkan tablo budur. Yoksa bize yönelik bir tehdit falan yok. Yalan. Dış politika yalan üzerine kurulmuş. Savaşı pazarlıyorlar. Silah sanayii pazarlıyorlar” diye konuştu.

BEKA SORUNU YOK

İktidarın “beka sorunu” olduğu yönündeki iddialarına da tepki gösteren Temelli, “17 yıldır iktidardalar, şimdi gidiyorlar ya gitmemek için bir taraftan yalvarıp yakarıyorlar bir taraftan da halkı tehdit ediyorlar, beka sorunu var diye. Beka sorunu falan yok. Biz ne sorunu olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu sorunu çözeceğiz. Önce sizi iktidardan göndereceğiz sonra da bıraktığınız bu enkazı hep birlikte kaldıracağız” ifadelerini kullandı.

HDP’nin bunları 31 Mart’ta süpüreceğini söyleyen Temelli, süpürünce temizlik, demokrasi ve barış geleceğini, ülkenin bu utançtan kurtulacağını belirtti.

BİR STRATEJİ KOYDUK, HDP İKTİDARA GELİYOR

Temelli, “Ortaya bir strateji koyduk, akılları karıştı ne yapacaklarını bilmez hale geldiler. Halbuki çok basit. HDP iktidara geliyor. Nerede bir HDP logosu varsa, nerede HDP’nin binlerce yıllık tarihe kök salmış ağacı varsa, mührünüzü oraya basın. Barışa basın, demokrasiye basın” dedi.

Temelli son olarak şunları söyledi: “ Tek başımıza iktidara gelemeyeceğimiz yerlerde, AKP-MHP blokuna bırakmamak için, bu faşist anlayışa kentlerimizi terk etmemek için, oralarda da demokrasi güçlerine mührümüzü basacağız. Şimdi bu stratejimizi hazmedemeyenler, bir gün diyorlar ki ‘HDP'nin oyları haramdır’, ertesi gün diyorlar ki ‘Kürt kardeşlerimiz bize oy verin’. Biz de diyoruz ki biz bu ülkenin eşit yurttaşlarıyız ve o yüzden oylarımızı seçimden sonra “kurt işareti” yapacak olanlara değil, demokrasi güçlerine vereceğiz, HDP'ye vereceğiz. “