Temelli: Bu ülkeyi bu iktidardan kurtarmaya hazırız

Hatay’da halkla buluşan HDP Eş Başkanı Sezai Temelli, 24 Haziran’da Türkiye halklarının kazanacağını belirterek, “Türkiye halklarının, kadının, gençliğin bu gücü vardır ve bunlar bu güçten korkuyorlar. Korkmasalardı OHAL’i uzatmazlardı” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Sezai Temelli, Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir ve beraberindeki heyet baskın seçim çalışmaları kapsamında Hatay’da Sivil Toplum Örgütleri (STÖ) ile bir araya geldi. Yaman Otel’de yapılan toplantının salonuna “Kadın yaşamdır cesaretle yaşamı savunuyoruz”, “Ortadoğu’da savaş değil barış istiyoruz savaşa hayır” gibi pankartlar asıldı.

Seçime hazırlıklı olduklarını, bunu emek ve demokrasi mücadelesi yürütenlerin emeği ile yaptıklarını belirten Temelli, “Bu ülkeyi bu iktidardan kurtarmaya hazırız. 24 Haziran bir fırsattır. Bunu başara biliriz. Biz buna inanarak yola çıktık” dedi.

Temelli, “OHAL’i birkaç kez daha uzata biliriz diyorlar. Tek vaadi OHAL rejimi ve savaş politikalarıdır. Bunun sürdürdükleri içinde ülke büyük bir enkazın altında kalmıştır. Bundan kaynaklı ortak mücadelesini büyüterek Haziran’da Türkiye’nin önünü açmamız gerekiyor. Savaş politikaları yüzünden aynı zamanda bölgede de çıkılmaz bir hal almıştır. Suriye halklarının geleceğine Suriye halkı karar vermelidir. Ne Rusya ne ABD ne İran ne de Türkiye olmalı. Suriye’ye savaş politikaları dayatarak bugün ülkeyi içinden çıkılmaz bir duruma getirmiştir. Bundan bir süre önce Suriye’ye huzur gelmeden Türkiye’ye huzur gelmez diyordu. O halde neden Suriye’ye müdahale ediyorsun. Hem insanların haklarını gasp ediyor. Hem de insanları bu baskı rejimine mecbur etmek istiyor. OHAL rejimi bu iktidarı ayakta tutan bir rejimdir. Eğer başarılı olması durumunda OHAL’i daha sonra olağanlaştıracak ve önümüzdeki 5 yılı bu temelde yönetecektir. Ancak kazanamayacaktır, verilecek mücadele ile onları tarihin çöp sepetine göndereceğiz” diye konuştu.

Seçim yasasını bir şaibe, hile ve hırsızlık yasası haline getirildiğini vurgulayan Temelli, “Bunlar çalma ve çırpmada usta oldukları için oy çalmada da ustalaşmışlar. Ancak oy çalmalarına engel olabiliriz. Tüm demokrasi güçleri olarak sandıklarımıza sahip çıkabiliriz. Bu sayılı günlerde sandıklarımıza seçim alanlarına sokaklarımıza sahip çıkarsak, bunlar seçimlerde halkın iradesini gasp edemeyeceklerdir. Türkiye halklarının kadını genci ile bu gücü vardır ve bunlar bu güçten korkuyorlar. Korkmasalardı OHAL’i bu derece uzatmazlardı. Neredeyse 2 yıldır bu korku ile yaşıyorlar. Bu korku ile yaşamaları aslında gezide başladı” hatırlatmasında bulundu.

Belediyelere atanan kayyumlara dikkat çeken Temelli, şöyle devam etti: “Kayyumcu zihniyetinden kurtulmamız gerekiyor. Amalar, çünküler ile değil, biz nasıl bir ülkede yaşamak istiyorsak onun yolunu açacak bir mücadele vermeliyiz. Yerel demokrasisi güçlendirilmiş bir Türkiye’de yaşamak istiyorsak bunu yapmalıyız. Türkiye’nin en büyük eksikliği demokrasi açığıdır. Darbe mekaniğine son vermek istiyorsak çoğulcu demokrasiyi inşa etmeliyiz. Bu da yerellere başlıyor. Bunun için emeğimize, doğamıza, haklarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Özelleştirme zihniyetinden kurtulmalıyız. İstanbul Üniversitesini 3’e bölüyor. Neden? Çünkü İstanbul’un rant alanlarına sahip üniversitesidir. Tamda bu rant alanlarına göz diktiği için 3’e bölüyor. İstanbul Üniversitesinin arazisi kıymetlidir. Şeker fabrikaları sattı yetmedi, tarım arazilerini sattı yetmedi, şimdi de üniversitenin arazilerine göz dikti. Buradaki esnafın çiftçilerin zorlukları tüm çıplaklığı ile ortadadır. Bu sistem nerede ne var yok halkın haklarını alıp 5 tepe kara deliği yutuyor. Merkez siyaset yerel siyaseti gördüğü zaman ancak kendini bu vesayetçi siyasetten kurtarabilir.”

Seçimlerde İyi Parti’nin durumunu da değinen Temelli, “Bakın bugün Sayın Akşener’in seçimlere girip girmeyeceğini konuşuyoruz. Ya da partiler barajı geçecek mi geçemeyecek midir onu konuşuyoruz. Peki, Hatay’ı kim nasıl temsil edecek, ancak Hatay önce yerelde kentine sahip çıkmalıdır. Kendimizi biz yönettiğimiz zaman ancak vesayetten kurtulmuş olur. Ancak buna karşı başka bir demokrasi anlayışını hayata geçirmeliyiz. 24 Haziran’a az kalmış olabilir. Hiç bu kadar zorda kalmamıştır, zor oyunu bozar diyoruz, çalışarak bunlara son vereceğiz" diye belirtti.

Toplantıya daha sonra basına kapalı bir şekilde devam edildi.