Temelli: Şaibeye rağmen halklar HDP'ye sahip çıktı

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, şaibeli seçim sonuçlarına rağmen halkların HDP'ye sahip çıktığının görüldüğünü söyledi. Temelli, Erdoğan'ın daha fazla baskıya başvuracağını, kendilerinin ise mücadeleyi yükselteceğini belirtti.

HDP il eş başkanları, 24 Haziran seçimlerinin ardından ilk kez toplandı. Toplantı, HDP eş genel başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli'nin katılımıyla düzenlendi.

Toplantının başlangıcında konuşan Temelli, "Emeğinize, çabanıza teşekkürlerimle başlamak istiyorum. En büyük teşekkürü direnen Kürt halkına etmek istiyorum. Hem Kürt halkı hem demokrasiden yana tavır almış tüm Türkiye halkları 'HDP’siz olmaz' diyerek barajı bir kez daha yıkmıştır" dedi.

OHAL koşullarında seçime gidildiğini hatırlatan Temelli, Suruç'ta HDP'lilerin katledilmesine rağmen gözaltına alınanın bile olmadığına dikkat çekti.

'HDP'SİZ OLMAZ'

Temelli, seçim sonuçlarının şaibeli olduğunu da vurgularken, "Hakkari’de, Şırnak’ta ortaya çıkan garnizon etkisiyle yaratılan seçim sonuçları şaibeyi daha da belirgin hale getirdi" diye ekledi.

"HDP’siz olmaz" sözünün karşılığını hayata geçireceklerini kaydeden Temelli, "İktidarın bütün OHAL zihniyetine, bütün baskıcı zihniyetine karşı biz demokrasi mücadelesinde kararlı şekilde yürüyeceğiz" dedi.

'ERDOĞAN DAHA FAZLA BASKI YAPACAK'

Erdoğan rejiminin, yoksulluğu yöneterek ayakta durduğunu ve bugünden sonra daha fazla baskıya başvuracağını ifade eden Temelli, "O yüzden HDP parlamentoda bu baskı rejimine karşı mücadelesini yükseltecek" diye vurguladı.

'ÇOCUKLARA SUÇUN KAYNAĞI SİYASİ YAKLAŞIM'

Çocuklara dönük şiddet, cinayet ve istismara değinen Temelli, "Sadece suçluya yönelik ceza ile bu toplumsal krizi önlemek mümkün değil. Bu iktidarın topluma yönelik ortaya koyduğu siyasi yaklaşım bu suçun kaynağını oluşturuyor" diye kaydetti.

YEREL SEÇİMLER

Temelli, yerel seçim tartışmalarını sürdürenlerin kayyumlardan hiç bahsetmediğini söyleyerek, "Oysa Türkiye coğrafyasının büyük kısmı kayyumlarla idare ediliyor. Bu zihniyet kayyumcu zihniyet devam etsin diye çabalamaktadır. Kayyumlardan bu coğrafyayı kurtaracak olan biziz. O yüzden önümüzdeki dönem tüm eksikliklerimizi gidererek yerel seçimlerde halkın iradesini bir kez daha iktidara taşıyacağız. Bu sürecin sonunda Türkiye demokrasisi önünde önemli bir yol açılacak" diye konuştu.

Soruları da yanıtlayan Temelli, her türlü seçime her zaman hazır olduklarını ancak kayyumların var olduğu bir ortamda, OHAL koşullarında seçime gitmenin ne sonuçlar doğurduğunun 24 Haziran’da görüldüğüne işaret etti.

İDAM

İdama karşı olduklarını belirten Temelli, "İdam cezası olan ülkelerde suç oranları düşmüyor. Biz çocuk konusuna uzun yıllardır dikkat çekiyoruz. Çocuk Bakanlığı kurulmasını istiyoruz. Ama bu konuda, çocuklara yönelik suçlara karşı hiçbir çalışma yapılmıyor. Ne yapılıyor, idam gündeme geliyor" dedi.

YENİ SİSTEM

Yeni sistemin Türkiye’nin hiçbir sorunu çözmeyeceğini dile getiren Temelli, "Bizim temsiliyetimiz niteliksel olarak ana muhalefet niteliğindedir. Biz bu sistemin bir an önce yerel demokrasiyle güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüşmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.