Temelli: İrademize sahip çıkıyoruz

Amed’de kayyumlara karşı protesto eylemlerinin 14’üncü gününde bir konuşma yapan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “İrademize sahip çıkıyoruz, kentimize sahip çıkıyoruz” dedi.

19 Ağustos’ta Amed, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerinin gasp edilmesine karşı, Amed’de 14’üncü gün yeniden oturma eylemi gerçekleştirildi.

Kitle diğer günlerde olduğu gibi Lise Caddesi’nde buluştu. Eylemde sık sık “Amed ya me ye”, “Direne direne kazanacağız”, “Kayyuma karşı omuz omuza” , “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” ve “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları atıldı.

Temelli, “Jin jiyan azadî” pankartının yere serildiği alanda oturma eylemine katıldı. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, yerine kayyım atanan Amed Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, HDP Amed il eşbaşkanları Hülya Alökmen Uyanık ve Zeyyat Ceylan, HDP milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Ahmet Şık, Garo Paylan, Remziye Tosun, Saliha Aydeniz, Feleknas Uca, Dersim Dağ, Semra Güzel, Hişyar Özsoy, Barış Anneleri, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Kürdistani partilerin temsilcileri hazır bulundu.

Bir konuşma yapan Temelli, "Tam 14 gündür buradayız. 14 gündür direniyoruz, sokaklardayız” dedi.

Temelli şunları ekledi: “19 Ağustos günü bu ülke bir kez daha bir darbeyle karşı karşıya kaldı. Seçilmişlere karşı kayyum atayan iktidar, tükenmiştir. Şiddet erkiyle halkın iradesine karşı saldırıya geçmiştir. Bu şiddeti, saldırıyı kabul etmiyoruz. İrademize sahip çıkıyoruz, kentimize sahip çıkıyoruz. Gelin iradenize, haklarınıza sahip çıkın. Gelin Diyarbakır halkıyla el ele verin. Asla ve asla sokakları terk etmeyiz. İrademizden, dilimizden, kültürümüzden asla vazgeçmeyeceğiz. Bir arada yaşama iradesini hayata geçirmek için mücadele edeceğiz. Ellerinde tek bir şey kalmış, o da Kürt düşmanlığıdır. Bu düşmanlığı yürüterek ayakta kalacaklarını düşünüyorlar. Buradaki siyaset demokrasi mücadele siyasetidir, kayyumları kabul etmeyen siyasetidir. Gelin bunu İzmir’de, Aydın’da, Karadeniz’de büyütelim. Bu zihniyeti, bu anlayışı kabul etmiyoruz. Demokrasi zeminini asla terk etmeyeceğiz. Mahallemize, sokaklarımıza, kentlerimize sahip çıkacağız. Susmuyoruz, korkmuyoruz ve asla bu mücadeleden vazgeçmiyoruz.”

Barış Anneleri Meclisi üyesi bir konuşma yapan Meryem Soylu ise, “Kim iradesini teslim eder? Kendi çabanızla kazandığınız iradeyi kim kolayca teslim eder?” diye sordu.

Soylu, “Ne gece ne gündüz uyumamalıyız, mücadele etmeliyiz ve irademizi geri almalıyız. Bizim zorluklarla kazandığımız belediyeye rahatlıkla gelip konmasını kabul etmiyoruz. Ne olursa olsun asla ama asla toprağımızı ve irademizi bırakmayacağız. Amed, Van ve Mardin halkına güveniyoruz iradesini geri alacak” ifadelerini kullandı.