Temelli: 23 Haziran’da doğamıza, tarihimize sahip çıkalım

Türkiye’nin Hasankeyf’i yok edecek kadar bir enerji ihtiyacı olmadığını dile getiren HDP Eşbaşkanı Sezai Temelli, “23 Haziran seçiminde kentlerimize, doğamıza, tarihimize sahip çıkalım. Hasankeyf’e su tutulmasın, AKP tutulsun diyoruz” dedi.

İstanbul Hasankeyf Koordinasyonu yapımı devam eden Ilısu Barajı’yla sular altında kalacak olan Hasankeyf’teki yıkıma dikkat çekmek amacıyla Fatih bulunan Kadınlar Pazar’ında basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Hakların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Sezai Temelli’nin yanı sıra HDP Milletvekilleri Mehmet Rüştü Tiryaki, Tülay Hatimoğulları ve Semra Güzel ve birçok aktivist katıldı.

Açıklamada ilk olarak konuşan HDP Batman Milletvekilli Mehmet Güçlü Tiryaki, dünyanın en güzel kentlerinden biri olan İstanbul’da açıklama yaptıklarını dile getirdi. İktidarın İstanbul’un kültürel dokusunu bozduğunu ifade eden Tiryaki, “İstanbul içinden deniz geçen bir kent ama İstanbul’da yaşayan insanlara haksızlık yapılıyor. İstanbul’da en son kuzey ormanları rant için talan edildi. AKP yakın zamanda tarihi ve doğayı korumak için yasal düzenlemeyi TBMM’ye sunmuştu. Biz o zaman da AKP’nin samimi olmadığını söylemiştik. Bunun bariz örneği Hasankeyf. Hasankeyf 12 bin yıllık bir kent. Bu denek biliyor musunuz? 480 kuşak insanın yaşadığı bir kent. 480 kuşak insan içinde bir kez büyük bir zarar gördü. Ama Moğol istilası döneminde de tarihi ve kültürel dokusuna dokunulmamıştı. Tarihi eserleri zarar görmüştü ama tarihi dokusuna dokunulmamıştı. Şimdi 480 kuşak bizler korkunç bir yıkımla karşı karşıyayız. AKP hükümeti geleceği 50 yıl bile olmayacak bir enerji santrali için 12 bin yıllık kenti sular altına gömmeye çalışıyor. Bunun hiç kimseye yararı yok. Şimdi gelip görürseniz Hasankeyf beton içinde bırakılmış durumda. Halen geç değil baraj kapakları kapatılmadan biz hep birlikte durdurabiliriz. Biz Hasankeyf’i korumaya ant içtik” diye belirtti.

TEMELLİ: AKP KENTLERİ YÖNETEMİYOR, YIKIYOR…

Ardından konuşan Eşbaşkan Sezai Temelli, 23 Haziran seçimlerinin Hasankeyf seçimi olacağını söyledi. “Kentlerimiz, doğamızı ve geleceğimizi AKP’den koruma zamanıdır” diyen Temelli, “AKP kentleri yönetemiyor. Kentleri yıkıyor. Kentler tarihi ve kültürel dokusuyla AKP tehlikesi altındadır. Bu yaşam alanlarımızı kurtarmalıyız. Yaşam konut politikalarıyla bu kente yaptıklarına bakın. Şimdi bunca yanlışı yapmış biri de İstanbul’a aday yapıp zorla başkan yaptırmaya çalışıyorlar. 31 Mart’ta seçmedik, istemiyoruz. Senin yanlış ulaştırma politikalarıyla bu kenti yönetmeni istemiyoruz. O yüzden de nasıl seni 31 Mart’ta seçmedik 23 Haziran’da da seçmeyeceğiz. Kentlerimizi AKP politikalarında kurtarmak zorundayız” dedi.

Türkiye’nin Hasankeyf’i yok edecek kadar bir enerji ihtiyacı olmadığını belirten Temelli, “Müteahhitlerin baraj inşaatına ihtiyacı var. Bu kentlerimizin bunca yola ihtiyacı yok ama müteahhitlerin köprü ihalelerine ihtiyacı var. İşte bu yüzden bu müteahhitçi anlayış, bu beton akıl kentlerimizi yok ediyor. Biz onlara inat direniyoruz. Kentimizi de kendimizi de biz yöneteceğiz, İstanbul’a Batman’a da hep beraber sahip çıkalım diyoruz. Bu duyarlılığı bütün Türkiye göstermelidir. Bugün Hasankeyf giderse yarın çok daha fazla yıkımla hem tarih hem de doğa karşı karşıya kalacaktır. Bu dur deme zamanıdır. O yüzden 23 Haziran seçimleri kritik bir seçimdir. Bu seçimde kentlerimize ve çocuklarımıza sahip çıkalım. Hasankeyf’de su tutulmasın, AKP tutulsun diyoruz” diye konuştu.

Temelli daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Dün gece İstanbul Belediye Başkan Adayları Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım’ın katıldığı ortak yayına ilişkin sorulan soruya Temelli, “Türkiye uzun yıllar sonra bir tartışma programı vesilesiyle adayların bir arada olduğu bir programı izledi. Böyle programların yapılmasını çok olumlu buluyoruz. Hatta ben de davet etmiştim Erdoğan ve küçük ortağı gelsin biz de eşbaşkanlar olarak tartışalım diye. Demokrasi böyle bir şeydir. Demokrasi müzakere ve karşılıklı konuşma ve diyalogdur. Fakat böyle tartışma ortamlarının tamamen özgür olmasının diliyoruz. Moderasyonun çok çeşitlilik göstermesini talep ediyoruz. Bütün gazetecilerin katıldığı çok daha güzel programlarda yapılabilir. Ama iyi bir başlangıç iyi oldu” diye yanıtladı.

‘BÜTÜN SEÇMENLER SANDIĞA GİTSİN’

HDP’nin seçim çalışmalarına ilişkin sorulan soruya ise Temelli, “31 Mart’ta 220 bin seçmenimizin sandığa gitmediğini gözlemledik. Yaptığımız çalışmalarla sandığa gitmeyen seçmenlerin neden sandığa gitmediklerini araştırdık. Ona göre de çalışma yürütüyoruz. HDP seçmeninin abdestinden şüphesi yok. Sandığa gitmemelerinin sebebi ya kentte değiller ve buna benzer durumlar mevcut. 23 Haziran’da sandığa gitmeyen seçmenlerin sandığa gitmesini sağlamaya çalışıyoruz. HDP sadece Kürtlerin değil, sol-sosyalist, demokrat vs. seçmenlerin de partisidir. Onlara da buradan sesleniyorum. Mesele bir demokrasi referandumu meselesidir. Bütün seçmenlerimiz sandığa gitsin” dedi.

Temelli, programda Kürt seçmene ilişkin sorulan soruya verdikleri cevabı da değerlendirdi. AKP’nin bu seçim kampanyasında Kürtlere şirin gözükmeye çalıştığını ifade eden Temelli, şöyle devam etti: “31 Mart’ta bize hakaret edip bize gidin diyorlardı. Seçmenimiz halkımız bunu unutmadı. Kürt halkı Kürt’tür Kürt kökenli değildir. Bunu bir kere öğrensinler. Dolayısıyla köken meselesiyle yaklaşarak iki kelime Kürtçe söyleyerek hiçbir yere varamazlar. 17 yıldır iktidardalar. Son 5 yıldır tüm Türkiye’ye mutlak tecridi dayamış durumdalar. Şimdi seçimlere 10 gün kalmış Kürtlere şirin görünmeye çalışıyorlar. Bakın hiçbir zaman gerçeği hakikati gizleyemezsiniz. Dün akşam mültecilerle ilgili soru soruluyor Binali Yıldırım Fırat’ın doğusuna harekat düzenleyeceğiz, bölgeyi temizleyeceğiz, buradaki Suriyelileri oraya göndereceğiz diyor. Mülteci sorununa yaklaşırken bile savaş politikasıyla Kürt düşmanlığıyla yaklaşıyor. Ne bekleyebilirsiniz? Demek ki İstanbul belediye başkanlığına seçildiğinde yapacağı ilk şey buradaki Kürtlere savaş açmaktır. Oysa halklar barışmalıdır. Kürt halkı ile Türk halkı arasında bir musibet yoktur. Bu iktidarlar bu musibeti çıkarıyor. O yüzden en güzel cevabı Türk halkı ile Kürt halkı birlikte sandıkta verecektir.”

Gazeteciler ve vatandaşlarla çay içip, sorunlarını dinleyen Temelli, buradan Pazar esnafını ziyaret etti. Temelli, esnafın dertlerini dinleyerek güzel günler için 23 Haziran’da sandıklara gitmeye davet etti.