Telafer'de 15 köy ve mezra DAİŞ'ten temizlendi

Irak ordusu Telefer'i kurtarma operasyonunda toplam 15 köy ve mezranın DAİŞ çetelerinden alındığını duyurdu.

Irak ordusu ve Şii milis gücü Heşdî Şabi güçleri tarafından dün başlatılan Telafer'i kurtarma operasyonundan 15 köy ve mezranın DAİŞ'ten alındığı açıklandı.

Irak ordusu tarafından kurulan Telafer'i kurtarma operasyonu eylem odası komutanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, dün gün boyu süren çatışmalarda 20, gece ve bugün de süren çatışmalarda 50 DAİŞ üyesinin öldürüldüğü belirtildi.

Açıklamada, "Irak güçleri tarafından başlatılan Telafer'i kurtarma operasyonunda, kentin güneybatısında dün 6, dün gece ve bugün ise 9 köy ve kasaba alındı" denildi.

Irak ordusunun açıklamasında DAİŞ çetelerinin köylerde ve kırsal alanda bomba yüklü araçlarla saldırılar gerçekleştirdiği ve güçlerinin büyük bölümünü Telafer kent merkezine çektiği belirtildi.

16 Haziran 2014 tarihinde DAİŞ çetelerinin tarafından işgal edilen Telafer, Musul'un 63 kilometre batısında yer alıyor. Daha çok Şii ve Sünni Türkmenlerin yaşadığı kasabada, DAİŞ'in işgalinden sonra Şiilerin büyük bölümü göç etmek zorunda kalmıştı.

Irak Başbakanı Haydar El Ebadi tarafından dün yapılan açıklamayla Telafer operasyonunun startı verilmişti. Operasyona Irak ordusu, anti-terör güçleri federal polis güçleri ve Şii milis gücü Heşdî Şabî'den toplamda 40 bin kişilik bir gücün katıldığı belirtiliyor.

Telafer, Irak ve Güney Kürdistan'da DAİŞ'in elinde kalan en büyük yerleşim yerlerinden birisi olarak biliniyor. Telafer'in alınmasıyla Irak'ta DAİŞ'in elinde sadece Kerkük'ün Hewice ilçesi ile Musul'un güneybatısındaki kırsal bölgeler kalmış olacak.